(En liten parentes i min blogg)

Okej, nu har jag kollat klart på True blood sesong 3, är det någon som har list att eventuellt spoila min lite om ni vet vad som ska hända i sesong 4 så kommentera gärna!

Fast inte för mycket såklart!  


Det är kallt.

Idag så var det Maddes tur att ha stallet, som tur fick hon skjus i det här kalla vädret, för pappa hade varit och köpt foder till Zola.

Vilket foder har ni till era hästar?

Såhär ser Zolas foderstat ut:

Morgon:
2kg hö 5dl kraft rehab
Lunch: 1-2kg hö
E-middag: 3kg hö 5dl kraft rehab och 2dl betfor
Kväll: 3-4 kh hö 5dl kraft rehab och 2dl betfor.


Veckans bett - Pelhambett

Pelhamstång är ett bett som förenar stång- och bridongeffekten hos de båda betten i ett kandar. Kan användas med två tyglar eller ett delta och en tygel. På ponnytävlingar i Sverige måste bettet alltid användas tillsammans med ett delta. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bett)Ja det var det jag hittade om Pelham om ni vill tilläga något så kommentera!
Jag vill veta så mycket om bett som möjligt!

Bildbomb!

Här kommer bilder från idag på hästarna. Bilderna är oredigerade bara så ni vet!


Fotografera hästar idag.

Nu när stormen har lagt sig och solekn äntligen skiner så ska jag ut och fotografera hästarna i stallet till mitt projekarbete.
Kommer antagligen en bildbomb senare!

Tack till....

Tack till Camilla = http://clofman.blogg.se/ som har gjort min fina nya Header, och tack till Sandra som har fixat dit den här på min blogg http://sandriey.blogg.se/ 

Så vad tycks?

Inget stall idag.

Madde hade Zola idag så det blev inget stall för mig idag. Men sak upp och kvällsfodra hästarna runt kl 21:00 i alla fall.

Har inget att skriva om idag så det får bli en enkel fråga.
Jag har i alla fall ramlat av 5gånger på 13år. (peppar, peppar, peppar) En av de 5 gångerna såg exakt ut som på bilden!

Hur många gånger har ni ramlat av en häst?


Glöm inte...

GLÖM INTE STOCKHOLM HORSESHOW.


Min mobil är knasig!

Hade ju tänkt visa er hur Zola och jag ser ut på en vinter ridtur när det är -13 grader, men ikke sa nikke. Min telefon är knaskig och inte hittar bilderna som jag tagit, dom finns på mobilen men inte på datorn.
aja, bilderna kanske kommer i framtiden.

Här kommer det blider från förra gången jag hade stalljour:

Hur ser ni ut när ni rider när det är -13 grader?


Tog 3 timmar i stallet.

Stalljouren avklarad. Och jag kom hem det ser vi som possetivt, trodde där emot att jag och Zola skulle dö ett par gånger när vi var ute och rid i morgon solen. Det är så förbaskat halt nämligen så man måste rida i kanten men ett par gånger så halkade hon ordentligt men till slut gick det bra!

Fick rida på åkern idag igen, där är det ända stället man kan rida på nu för tiden, och så är det så mysigt att galoppera i pulversnö!

Tränade lite markarbete idag med henne, mycket skritt och galopp övergångar, och på slutet i högergalopp var hon super. Trampade under sig med bakbena (hon kan ha lite problem med det för hon har så brottom hela tiden). Precis vad Pernilla (min tränare) ville att vi skulle träna på!

 Här kommer övningen som jag gjorde på åkern idag:

 
Jag red mycket på volter idag frö att få henne mjuk och fin i formen, på volten till höger så travade jag och volten i mitten galopperade jag på, eftersom Zola är en  fd. travare så var denna övning jätte bra för henne. hur som helst vilten till vänster var skrittvolten. Övningen gick ut på att få henne mjuk och fin och trampa under sig. Vilket hon gjorde efter ett tag. Varför jag tycker denna övning var bra är för att du rider i olika varv hela tiden. Meningen är inte att du ska rida på samma volt hela tiden, utan 2-4 varv på varje volt sen byter man och byter gångart.

Jag hoppas att ni förstod övningen. Funkar bäst om du har stor plats. Annars är risken att det blir för små volter.


Stalljour.

Japp om en kvart ska jag vara i stallet. Klockan är alltså 07:42 och jag har stalljour. Inte så kul när det är -8 grader kanske. men det är i alla fall ljust ute.

Får se vad jag hittar på i stallet idag då. Återkommer senare!

Globen - live

Läste minfux.blogg.se och fick se att som sänder dressyren live på svt här kommer länken. http://svtplay.se/v/2243630/stockholm_horse_show_-_dressyr_26_11
även live visningar kl 15:00 och 19:00.

Benlindor eller benskydd?

Rider ni med benskydd eller benlindor?

själv varierar jag. I skogen och hoppning så rider jag med benskydd och när jag rider dressyr i paddocken så blir det benlindor.


Bilder tagna från Horze.se

Hur gör ni?

Trött.

Har sovit 6 timmar i natt, på tok förlite för mig! Sitter i skolan och håller på att somna. Men som tur är börjar jag inte försen kl 10 så jag kan hinna vakna!
Igår började Globen horseshow, och jag är AVIS på dom som ha åkt dit. Men som tur är finns det tvaparater så jag kan i alla fall kolla lite från Globen!
Senare blir det upp till stallet. Kanske rider en sväng idag fall underlaget är bra och inte för halt!

Bild tagen från google.se

inte som jag hade tänkt det.

Vart inget true blood, och ingen varm choklad och inget gå upp till hästen om en stund. Sitter nämligen barnvakt åt min lillebror, fick kaffé istället för varm chocklad och så fick jag lyssna på musik eftersom true blood inte funkade från usb mittet i ljudanläggning. Suck!

En sak är bra i alla fall 20% rabatt på allt på hästavdelningen på djurmagasinet. Får väl se fall det kanske blir en grimma eller något i julklapp till Zola!
Eller kanske ingen grimma kom jag på. Hon har ju redan 23st. Får bli benlindor och lite hästgodis kanske haha! (:

Bild på Zola när vi löshoppade i våras. Himdret ligger på 1.5m och ni ser mig till höger i bild!
Just kommit in!

Har just skottat hela våran uppfart så pappa slipper göra det i kväll- Det var ganska jobbigt kan jag säga, men jag har ju i alla fall fått lite motion. Nu ska jag ta det lungt en stund, kanske kolla på True Blood andra sesongen. (jag vet jag är lite seg att komma på att True blood är bra)
Senare ska jag dricka lite varm choklad och sen blir det upp till hästen. Får se vad vi ska hitta på. Idag är det i alla fall inte så kallt och det blåser inte men tyvärr är det fortfarande halt. Så ja det kasnke blir en promenad i alla fall!

(Det skulle vara en bild här men eftersom blogg.se inte vill ladda upp bilder när jag vill så får ni vänta)

Vart rider ni när det är så halt?

Är det bara jag som vill ha sommar?

 

Nu är jag trött på den här fjantiga vintern. Bli ruskig kall och mycket snö eller så får det bli sommar igen, låter inte det bra?

Idag när jag och min syster skulle gå upp till stallet så höllt vi på att blåsa bort. Det är inte kul med pulversnö på is för den delen heller. Jag vill kunna rida normalt igen, ha mina dressyr pass i paddocken och kunna ta en galopp på åkern utan att undra fall man ska dö varje gång.

Nej Zola har inga brodd i skruvade för att dom broddarna som jag har passar inte på skon. Vet inte hur det kommer sig för dom passa på skona förra året och jag antar att han inte har bytt storlek på skona. Inget som hovslagaren har meddelat i alla fall!

Det blir inte bättre utav att lyssna på sommar musik. Men jag vill inte ha vinter mer!

Förlåt för min negativa inställning. Men är trött på att frysa.

Bildbomb från i sommras:


Bild på mig och Lord Ivanhoe.


Bild på mig - Top gun och Josse - Peggy
sen uppdatering jag vet!

Hade bara en lektion idag, och det var matte. Sen bar det hem och mysa med Andreas. När han åkt och jobbat började mitt True Blood maraton. Och nu är jag klar med sesong1.

Zola fick tyvärr stå idag, det går inte att rida om man inte har brodd plus så snöade jätte mycket med starka vindar så man höll på att frysa ihjäl. Så i morgon får Zola ha på fleecetäcke och sitt fodrade regntäcke.

Vad har ni för täcken på era hästar?


Bild från Horze.se

Man kanske skulle klicka hem ett sådant, vad tycks?


Ny dag nya tag.

Sitter i skolan och ska precis börja med min engelska uppsats. Och blogg.se laggar sönder.
Får se fall detta inlägg funkar som det ska.
Idag har jag hur som helst stallfri dag, eller ja det är Maddes dag. Och jag ska hinna med att plugga i kapp lite i samhällskunskapen.
Men såhär ser mitt schema ut för denna vecka:
Tisdag: plugga
Onsdag: Till stallet med Madde - Rida Zola (beror på vädret)- plugga.
Torsdag: Intervallträning för Zola på åkern.
Fredag: Skritta Zola en sväng.
Lördag: Madde har stallet (stalljour).
Söndag: Stalljour för min del - Rida Zola.

Har ni föräldrar som inte kan ett smack om hästar?

Jag har i alla fall det, mina föräldrar kan inget om hästar förutom att det finns ett fram och bak på dom.
Men här sitter jag ändå som hästägare eller ja min pappa står som ägre på Zola.

Jag är i alla fall stolt över mina föräldrar, för dom betalar allt till Zola (mat,spån,hovslagare,vetrinär osv). Men om det är något shabrak som jag verkligen vill ha får jag betala det själv!
Men hur som hälst så är inte mina föräldrar i stallet så mycket. Min mamma är rädd för hästar och min pappa tycker att hästar är ett fint djur att se på. Men ändå så hjälper dom till. Min pappa till exempel: Innan han åkte och jobbade så åkte han förbi stallet varje morgon och gav Zola ett äpple!  

Men hur är era föräldrar när det gäller hästar/stallet. Börjar dom bli intresserade eller är dom inte intresserade?


Veckans bett- Tredelat

Jag har insett att jag är ganska dålig när det gäller bett, vilken inverkan det har på hästen osv. Därför har jag startat veckans bett. Där jag kommer ta reda på information om bettet och skriva det här för er som känner samma sak som mig.

"Ett tränsbett består av två bettringar med en eller flera metalldelar mellan sig. Tränsbetten kan variera i tjocklek. Tidigare har man ansett att desto tunnare bettet desto skarpare inverkan på hästen. Numera anser man att ett tjockt bett är värre än ett tunt bett. Hästens mun är inte skapt för att ha ett bett inne i munnen, varför egentligen inga bett får plats i hästens mun, men tjocka bett tar definitivt upp mer plats smala bett varför smala bett är att föredra. Det som i slutändan avgör hur skarpt ett bett är, är ryttarens hand. Oerfarna ryttare ska tidigt lära sig att rida med en mjuk och följsam hand." ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Bett )

Tredelat:
 • Tredelat har två länkar (alltså delat i tre delar). Ett tredelat bett anses mildare än ett tvådelat då det har fler brytpunkter. Bettet löper mindre risk att klämma hästen i tungan eller orsaka obehag när det viker sig. Tredelade bett är symmetriska. Tredelade bett var tidigare inte så vanligt men har på senare tid varit på stor frammarsch.
 • Ett tredelat betsel är att föredra framför ett tvådelat eftersom de tre länkarna ligger bättre med tanke på de förutsättningar som finns. När det tvådelade betslet ligger över tungan skapas en skarp brytpunkt som lätt trycker mot gomtaket.

  Väl tillpassat 3-delat betsel

   

  Ett lagom kort delat betsel kommer att få stöd av både mjukdelar och skelett. Därmed ligger det mer stabilt.

  (info från http://www.djurtandvardskliniken.se/)


  Kom hem just.

  Trodde verkligen inte att jag skulle komma hem levande idag kan jag säga, det har snöat ungefär 1dm och det är super halt på vägarna. Vi höll på att krocka med bussen vid ett rödljus för det gick verkligen inte att få stopp på bussen.

  Fick i alla fall en possetiv överraskning en gratis marabou chocklad av kupong.se det tycker vi om!

  Idag är jag har jag en "hästfridag" är ganska skönt ibland, för då hinner man plugga ikapp det man eventuellt ligger efter med!

  Sen måste jag bara säga Grattis till min lillebror Rickard som fyller 10år idag!

  Bett.

  Jag har länge funderat på allt detta som skrivs om bett. För några år sen var Pessoabettet väldigt populärt och nu när man rider på det så klassas man som väldigt okunnig. Att just allt går i tränder. I morgon kanske det är det vanliga tredelade bettet som dissas av alla kritiker.
  Jag är varken för eller emot Pessoabett men jag kan tycka att det är väldigt onödigt att hesta upp sig för att någon rider med ett pessoabett eller fall man ex undrar något om just detta bett. Läst väldigt mycket på ex bukefalos och där blir man idiotförklarad av det  flesta om man nu undrar något om just ett pessoabett.
  För er som kanske inte visste det så är "pessoabettet" ett kör bett, anledningen till att det finns i ridsporten är för att Nelson Pessoa red på detta bett när han hoppade. Idag vill Nelson Pessoa inte förknippas med detta bett.
  Men en sak som jag tycker är väldigt konstigt är att det verkar vara helt okej att man kör på detta bett men att rida det är helt vanvettigt.

  Men blir det inte samma inverkan om man kör som om man rider?

  Jag sitter här och funderar bara, är det någon som vet hur det hela startade?
  Eller är det någon som vet vem det var som gjorde de första studierna kring detta bett?
  Något som jag där emot kan säga, är att jag tycker det är väldigt konstigt att folk säger att "när jag red med pessoabettet så slogs hästenständer ut och att hästen började blöda massor i munnen". Kan ju då meddela att då rider man helt fel. Detta kan inte bero på att man bara rider på ett pessoabett. Det måste vara  andra faktorer som är inblandade.
  Har varit inne på en hästtandläkaren Torbjörns hemsida: http://www.djurtandvardskliniken.se/
  Där han rekomenderar att man ska variera bett, mellan deladebett, odeladebett och bettlösa bett. Du ska även variera nosgrimma när du rider. Tycker alla borde läsa om bett på hans hemsida det är väldigt intressant!
  Och slutligen vilket bett eller vilka rider du på egentligen?

  21/11-10

  Har svårt att komma på rubriker nu för tiden...

  Idag fyller min pappa år, så jag fick åka upp till stallet tidigt idag för att hinna rida och fixa i stallet.
  Jag och Alicia red på åkern idag, det är det ända stället det går att rida på nu när det är så himla halt ute. Paddocken är ingen idé att rida på för den är mer som en skridskobana än en paddock!

  Men hur som hälst Zola var jätte ducktig tränade på tempoökningar då hon brukar bli väldigt stark på åkern.

  Kan ju meddela att kattungarna i stallet har öppnat sina ögon och dom är sjukt söta. Har inga bilder, men ska fixa!

  06:50 = stalljour.

  06:50 var det uppstigning här hemma, jag och min syster hade stalljouren. Allt gick super förutom att Cimba var lite krånglig att ta ut, men det får man väl kanske räkna med att en unghäst gör, just krånglar lite!
  Men annars gick allt fläckfritt, Ta ut tre hästar är ingen match. Kommer från ett stall med 8 hästar och där tog det betydligt längre tid.

  När vi har stalljour så ingår det:
  *Ta ut hästarna + att fodra.
  * Sopa i stallgången + Sadelkammaren + mellanrummet (ett rum som vi brukar fika i och ha stallmöte)
  * Byta/fylla på vatten fall det behövs
  * och sätta på hästarna täcke fall dom ska ha det.
  * kvällsfodringen fixar vi med.

  Vad ingår i eran stalljour?  Studiofotograferade idag!

  Idag så fotograferade jag i studion med ett par tjejer. Det gick jätte bra förutom att sminket ser lite konstigt ut (hade ingen tid för att sminka eftersom jag hade bara 30 min på mig att fotografera)

  Men idag använde jag mig av en vit bakrund och två softbox blixtar. Med 2m mellanrum mellan de olika blixtarna just för att inte skapa skugga på bakgrunden, blixtarna är självklart riktade mot modellerna!  Denna gång fotograferade jag med vit bakrund men med bara en blixt som är riktad direkt på modellen för att skapa skugga på ena sidan. Därför blir det en svartbakrund. Grundljuset på blixten är inte så starkr ungefär 4,3!


  Kommer nog fler bilder i framtiden. Ännu en liten parantes i min blogg!  Tips till er som insett att i år igen blir det kallt på vintern!

  Ja som sagt, många börjar inse nu att det börjar bli kallt, och att en såndär "rånarluva" skulle sitta bra nu när vintern biter tag!

  Jag har ett litet tips till er: Som sagt jag har också en gång i tiden insett att vintern är kall och skulle ut och köpa en "rånarluva" (jag vet inte vad ni kallar dom men jag kallar dom rånarluvor) Men tyvärr var det slutsålt överallt så jag fick rida ut utan mössa och utan någon rånarluva. Men så kom min pappa på den brillianta idén om att åka till en motorsportsbutik för att köpa en rånarluva. Och jag kan ju säga att de flesta motorsportsbutiker har just sådana rånarluvor. Och gissa dom är flammsäkra med!

  Det är verkligen en såkallad HISS som nu är populärt att skriva om!
  (det man kan få stå ut med att det kanske står Wheels på sidan eller något, det gör det på min i alla fall)


  besviken.

  Var ute och skulle beställa ridbyxorna från Horze.se till min syster i julklapp och så var det bara storlekt 46 som det var rea. Så kan det gå när man blir så lyrisk. Men dom var ändå billiga (449:- tror jag) för ett par helskodda ridbyxor. Bilder finns längre ner i inlägget "jag är kääär". Får ta och beställa dom lite senare när jag fått jobb!
  Ska jobba dagen innan jul och dagen innan nyår. Så det blir lite penagr i Januari i alla fall!
  Vad jobbar ni som, om ni jobbar?

  Ingen uppdatering igår, den kommer idag istället!

  Igår var det svinkallt kan man ju säga. Jag och min klass + resten av katrineholm var på Saco-mässan i Stockholm. Kan ju säga att jag vart intresserad av att åka 3 veckor till Miami och komma hem som en Bartender, det låter sjukt lockande eftersom jag egentligen inte blir något av min linje som jag går!

  När jag kom hem vid 5 så åkte jag upp till stallet för att rida med Josse och Peggy, vi red på åkern eftersom det inte går att rida någon annansans. Men Zola hade det kul i alla fall. Vi skulle bara skritta och trava, men det vart galopp med. Zola är en sån häst som när hon vet att det bara ska vara trav och skritt så brukar hon fatta den finaste och skönaste galoppen som finns bara för att få galoppera, blir så jobbigt att säga nej så hon brukar få galoppera några varv på en volt. Tycker det är ganska viktigt att hästen får bestämma lite i ridningen!

  Och så länge galoppen är fin och att hon arbetar så varför inte? Då kan hon få galoppera en liten stund innan det är dags att bryta av till trav och fortsätta med den övningen som jag vill.

  Övningen som jag höll på med fick jag från Dressyrmupparna.blogg.se övningen går ut på att minska "stora mitt" volten och öka den så hästen blir mjuk och fin.
  Funkar bra på min häst, fast ibland blir hon väldigt otålig när man gör samma sak varv efter varv!

  Vad gör ni med era hästar nu när vädret är som det är?

  17/11-10

  Idag fick både jag och Zola motion, jag var ute och gick med henne i hela 20min med mycket trav. Det går inte att göra något i våran paddock för den är hal och hård. Så idag vart det Skritt och trav på grusvägarna kring stallet!

  Men Zola var så nöjd så, hon blev jätte taggad av att en häst i hagen brevid som galopprade fram och tillbaka!

  Sadlar till salu!

  Har två sadlar som är till salu, tänkt till slit och släng exempelvis till inridning av unghästar!

  Sadlarna är köpta på Börjes. Båda använda max 1år.

  Svart sadel: Normalbom, 16" sits sliten i lädret. Mjuk i sitsen (tycker jag). 550:-

  Mörkbrun sadel: Vidbom (ganska smal ändå) 17"sits. Sliten i läder och färg. Bör smörjas innan användning, då lädert är ganska stelt. 500:-

  Ingen gjord eller stigläder medföljes!

  Sadlarna har förvarats torrt och i värme så det finns inget mögel på dem!

  Ingen garanti på bom kvar, och det går inte att stoppa om dem!

  Kommentera fall ni är intresserade!
  Eller om ni undrar något!
  En guide hur du får en tjurigkille att krypta tillbaka!

  Har du en kille som beter sig som en 3-åring när ni bråkar?
  Har du en kille som vägrar säga varför han är arg, fast du vet att han är arg på dig?
  Då har jag ett tips till er!

  1. konfrontra honom och fråga honom upprepade gånger varför han är arg. Han kommer förmodligen att bli argare men det gör inget, vi vill ju att han ska bli det!
  2. lägg på luren/avsluta konversationen med en tjurig underton (fast du egentligen är ganska nöjd med att han snart kommer explodera).
  3. Skicka sms till honom och säg att du inte orkar att sitta och luska ut varför han är så sur hela tiden. Du kanske till och med kan hota homon lite så han förstår att detta inte är någon lek!
  4. ignorera honom eftersom han gör det med dig!
  5. fortsätt att ignorera honom ett tag till. Även fall han hör av sig!
  6. Nu bör han vara väldigt desperat, så nu bör han säga förlåt och att han älskar dig mest av allt!

  Upprepa detta ett par gånger så han lär sig att han inte ska leka med dig.

  Om han inte säger förlåt och att han älskar dig, så lägg till några fler punkter med att ignorera honom.

  OBS: detta är bara ett litet roligt tips om hur det kan gå till!

  Detta var en liten parantes i min lilla blogg. Kommentera gärna fall du har ungefär samma plan som jag haha!
  ;)

  Jag är käääär!

  Letade lite efter ridbyxor och jag hittade dom här två, som jag verkligen blev kär i, helskodda ridbyxor från Horze.se för endast 219.50kr som hittat. Ska försöka flirta lite med mamma att hon besäller ett par åtminstone!


    
  Vilket par är snyggast tycker ni?


  hemma från skolan.

  Somnade inte försen kl 4 i natt så jag var skapligt trött när klockan ringde 06:45 i morse, bestämmde mig för att sjukanmäla mig. Det blir väl inget bättre fall jag sitter i skolan och sover än fall jag sover hemma och kan plugga på eftermiddagen!

  Har just kommit upp så nu ska jag väl se fall jag ska äta något.

  Senare kanske jag drar upp till stallet. Jag vet att det är Maddes dag men jag blev så sugen nu så. Men vi får se måste plugga idag med.

  Men nu vankas det mat!

  vila idag!

  Idag är det vila för mig som gäller, eller ja jag ska nog plugga kanske. Nej just ja jag hade ju glömt nyckeln till mitt skåp, blir inget plugga.
  Madde ska till stallet idag, får se vad hon hittar på med Zola. Får även se fall det har blivit någon fångst i våran råttfälla, vad tror ni?

  Råttorna har attackerat igen!

  Ja, när jag kommer till staller ser jag att hela min foderlåda är full med råttskit, och när jag öppnar Zolas skåp i "mellanrummet" så lucktar det piss om allt. Så jag fick städa ur allt igen och sedan fick stallägaren sätta upp råttfällor så nu ska dom dö!
  Lite elakt med i alla fall. Om det hade funnits ett sätt så dom inte dog skulle jag absolut valt det men nu har jag inte kommit på något så...

  För övrigt fick Zola en dusch idag, eller ja halva henne fick en dusch efter ridpasset. Inte för hon blev svettig eller så. Hon hade bara sprungit gärnet i våran leriga hage så ja ni kan nog räkna ut hur hon såg ut. Så efter ett skritt pass i paddocken i 40min så fick det bli en liten dusch med varmt vatten!

  Tränade mycket på tempo ökningar i skritt. Gjorde även rörelser så hon skulle bli mjuk och fin i kroppen!

  Och sen vill jag bara meddela att min snälla pojkvän Andreas köpte en wunderbaum till mig och mitt skåp i stallet, så nu ska pisslukten bort!


  Brodda hästen idag då!

  Sitter i skolan just nu, men sen blir det upp till stallet för att brodda hästen. Vet ej fall jag ska rida idag, det skulle behövas men vill verkligen inte rida när det regnar då jag inte har några täckbyxor, plus att Zola hatar när det regnar!
  Tycker det känns lite onödigt att rida ut när varken jag eller hästen vill, plus att det är onödigt att hon ska bli blöt, tar ungefär 100år tills hon torkar!
  Men brodd ska hon få i alla fall!

  Kattungar och massa råttskit.

  Det kan man sammanfatta dagen som!

  En av katterna i stallet har fått 5st söta små kattungar, så jag och min syster gick upp i det kalla vädret för att kolla på dom. Upttäckte då en jäkla stank från vårat skåp, trott eller ej så visar det sig att det är råttbajs vi har i skåpet. Seriöst katterna gör ett uselt jobb i stallet kan jag ju säga. Och jag som räddade en rått från katten och det är såhär man bllir behandlad tillbaka?!

  Inte okej...

  Men det possetiva med allt är att skåpet vart städat och fint, lucktar nu för tillfället lime och blåbär.
  Tur för de små att det inte hade börjat gett sig på täckena vi har i skåpet, då hade det blivit krig kan jag ju meddela!

  Någon som har tips på hur man blir av med råttor (eller möss) utan att döda dom?

  Zola fick stå idag, hon har inga broddar så det är alldeles för halt att rida ut på vägarna. Men som tur är fick hon i alla fall lite pepparkakor som hon älskar verkligen. Mandarinerna är inte så populära längre och likaså bananerna är inte heller så populärt. Nu är det pepparkakor, äpplen och morötter som gäller för damen!

  Halka även i stallet idag, så jag har världens blåmärke på rumpan. Och så bar jag och Madde ut ett foderbord i stallet vilket hästarna inte tyckte var så kul tills det kom hö i det. Har tyvärr inga bilder på allt ståhej, men här kommer en bild på Zola och Cimba som tittar ut under Zola!


  Snö ute!

  Ja, jag har inte haft så mycket att skriva om dom senaste dagarna, Madde har Zola så kan inte skriva om något ridpass. Men kan ju meddela att det snöar ute och att Zola kommer bli sur över det. Hon gillar verkligen inte snö. Eller det är vad jag tror i alla fall, hon blir så sur på vintern. Visst det blir ju jag med, men de är bara för att det blir så mörkt och tråkigt, det kanske är samma sak med hästen!
  Zola och jag är i alla fall väldigt lika varandra i sättet, sådan matte sådan häst som pappa brukar säga!
  Nu i snö kauset så rekomenderar jag: Termobyxor med reflexstrimor på och som är med helskoning, kan inte bli bättre när det är vinter och kallt!  Stalljour idag!

  Stalljouren gick perfekt trots att jag bara sovit i 4timmar. Men allt gick super, alla hästar ute kvart över 8 i morse (alla ska ha fått foder kl 8) Dock bara tre hästar i stallet men i alla fall, det tar sin tid fall någon av dom bråkar (detta brukar vara min häst som ska hålla på...)!

  Sen vart det vidare till en anna häst som jag rider som inte ens tycker om mig, bråkar nästan hela tiden med honom. Men ska väl se fall jag ska fortsätta rida honom, börjar bli mycket i skolan nu!
  Och jag känner att jag vill hålla på med bara Zola, hon blir så svartsjuk på andra hästar, och sen är hon ju min egna och hon kommer på första plats!

  Här kommer lite bilder från stalljoren kl 08:25 en söndamorgon - trodde jag ja, blogg.se har sin roliga ruta "webb-sidan kan inte öppnas" så bilderna får komma en annan dag då min mobil vill lägga in dom i data med.

  lite tips på hästbutiker online!

  Här kommer några förslag på hästbutiker online som jag tycker är bra!

  http://www.horze.se/on/demandware.store/Sites-hrzse-Site/sv_SE/Home-Show?gclid=CPGQlfuLiqUCFcKCDgodpERmXA

  http://www.hooks.se/assets/contentpages/startpage/2010-10-25_h07_ab/2010-10-25_h07.aspx

  http://www.ridsportonline.se/index.php

  http://www.sadelgrossisten.e-butik.se/


  Känner mig grå!

  Stämmer, och nej jag har inte gråa kläder på mig, jag känner mig som en såndär ful nyans av grått, lite halv tråkig med för den delen.

  Stallet idag var inge vidare, Andreas var med och han frös, och så vet jag att han tycker det är tråkigt med hästar, men han är snäll att följa med i alla fall!

  Zola hade i alla fall inget täcke på sig så hon var lerigast av alla så klart, hon som inte tycker om att bli ren över huvudtaget bara står och tjurar när man rycktar!

  Men men lite smuts fick vara kvar, får inte bort allt damm som hon har i pälsen oavesett hur mycket man än anväder rycktskrapan!

  Några tips på hur man får bort dammet på ett smidigt sätt?

  sjukt sugen på en unghäst!

  Ja, jag kollade runt på hästnet.se och fick se en jätte snygg 1-årig hingst som jag seriöst var sugen på. 5000:- för han. Super fin, men nu kommer de andra problemen, jag har inte råd (letar jobb)
  någon som har tips på jobb man kan söka?

  Sen vet jag ju inte fall man ska plugga vidare eller så, ska man eller ska man inte?

  det är svåra val man måste ta ställning till.  Bild på en unghäst från google. Inte den hästen jag har sett på hastnet!


  Ingen ridning idag.

  Nej idag blir det ingen ridning, blåser super mycket och regnar. Detta väder tycker inte jag eller Zola om så det får bli lite ompyssling av henne istället!

  Förövrigt idag så har/är jag barnvakt till mina kära småbröder som bara vill spela Monopol!

  Dressyrsadel

  Är riktigt sugen på att köpa en dressyrsadel till Zola. Har sett en på hööks som bara kostar 1799:- Jag vet att det är väldigt billigt, och jag får förvänta mig att den kommer gå sönder.

  Många kanske även säger att den inte kommer passa osv, men jag kan ju säga att jag har en lång historia om sadlar till Zola, så vi får väl se om den inte passar så gör den inte det, och då får man kolla på något annat!

  Den nuvarande sadeln jag har till Zola är en alround från sadelgrosisten. Och den börjar väl bli lite till åren, och eftersom jag tycker det är väligt roligt med dressyr och så är Zola lite mer lagd åt dressyr hållet så varför inte köpa en dressyrsadel? 

  Det är i alla fall en dressyrsadel i syntet som ni kanske ser på bildern, jag som helst vill ha läder tycker ändå att den här är snygg!

  Vad säger ni läder eller syntet?

   

  Något roligt om Zola hmmm...

  Ja sitter här nu på morgonen och chattar med Sandra på facebook, då min kära data inte vill umgås med MSN. Typiskt säger jag bara då facebooks chatt är störd!

  Hur som helst Sandra tyckte att jag skulle skriva något roligt om Zola, men vad ska man skriva hon gör så mycket roligt...

  Kan ju börja med att igår efter jag ridit så trodde hon att hon skulle gå in i boxen (klockan var då bara 14:00 och hon brukar gå in 18:00-19:00) Hon fattader verkligen inte att det var ut som gällde, hon hade redan vänt sig om och stod och väntade på att boxdörren skulle öppnas.

  De andra som kanske är lite roligt var när jag hade lagt ut galopp bommar en gång, och hon fattade verkligen inte att hon skulle galoppera över dom så det vart någon galopp/trav grej över och jag måste ha sett ut som en knatte elev som hade sin första hopplektion eller något. Eller så var det bara jag som hade fel avstånd mellan bommarna?!. Det är så svårt med Zola och avstånd för ena dagen passar det hur bra som helst och andra dagen går det verkligen inte.

  Kan ju även berätta om ett roligt minne med Sandra när vi red ut i mörkret, vi skulle bara rida stora målkerundan och det är en ritt på max 30min. Men hur som helst hade vi en dålig pannlampa och när vi var på väg hem så såg vi ett par ögon (måste ha varit en hjort eller något liknaden) så vi vågade inte rida vidare så vi vänder och typ galopperar hem, och Sandra var bombis på att det förljde efter oss. Det är ännu ett minne som är ganska roligt ändå. Hästarna fattade hur som helst inget, den ända tanken som rörde sig i deras huvuden måste ha varit "jaha då får vi springa hem igen då..."

  Sådär Sandra nu har jag bloggat lite roliga saker om Zola och dig och mig!


  Ganska oseriös bild på min i våras. Andreas som är fotograf!


  Grattis till...

  Grattis till min syster som fyller 16 år idag!

  Förutom att ha firat henne så har jag varit i stallet och satt igång Zola efter vaccination och nya skor. (hon går halvskodd på sommaren och helskodd på vintern) så nu har hon skor bak så hon ömade lite igår men idag var det bara bra med henne!

  Hur är era hästar skodda?

  RSS 2.0