Söndagen!

Alltså igår fick Zola stå, rycktade henne super fiin verkligen. Ni skulle ha sett hur hon såg ut från början, men efter en timmes ryckt glänste hon så fint så! Ny frisserad vart hon med, klippte väl av ca 1,5 cm av manen sedan ryckte jag manen lite, vilket Zola inte gillar, men om man vill vara fin får man lida pin helt enkelt!

Idag vart det andra bullar i alla fall, Zola fick komma ut på en morgonskritt tur, Stora Molkerundan för att vara mer exakt. Madde red henne barbacka, vilket hade gått bra!

Sen ska jag släppa en liten bomb här på bloggen, att jag och min syster ska eventuellt rida in en av nordsvenskarna. Hästen heter hur som Hugo Boss (fräkt namn) så i veckan någon dag ska det hängas!
Sedan ska jag försöka få tag på Anna som rider in Cimba och fråga om lite tips och råd. Man vill ju absolut inte göra fel!
Ska i alla fall bli kul, med ett nytt kapitel här i livet, eller en ny start för något man kanske börjar brinna för senare!

Spån hämtning!

Idag var det dags för mig att hämta spån, inte själv men med Madde och Pappa. Hade premiär turen med släp också. Det var inte så farligt som jag trodde, lite klurigt med att backa bara men annars gick det toppen för att vara första gången.
Hur som fanns det jätte mycket spån, och för er som inte vet hämtar vi spån vid en spånficka vid sågen, den brukar oftast vara tom (alla kobönder kommer och hämtar släp fulla med spån) men idag fanns det jätte mycket som sagt!


Kände paniken att det började ta slut! ;)

7 säckar vart det i alla fall, allt som allt för 126:- BILLIGT! :D


Mer träning för mig än Zola

Red som sagt, och det blev paddocken. Åkern var alldeles för geggig rent ut sagt, blött och dant!
Hur som skrittade och travade idag bara, och Zola var som sagt pigg, konstigt nog. Trodde att hon skulle vara seg men ikke sa nikke. Hur som ett tips rid inte med gymaskor det gjorde jag och det gick inte bra, stigbyglarna åkte bara in på foten (konstigt nog hehe) Efter en stund tröttnade jag och red utan stigbyglar vilket gick super!
Trodde inte att det skulle gå så bra men det gjorde det, var tillbaka till den gamla goda tiden då man red utan stigbylgar hela tiden på ridskolan!

Zola gick mycket bättre också, slappnade av mer, men det berodde nog på att jag satt rätt!
Är alltid så roligt när man hittar nya knappar på henne, dock var hon lite stark men det var nog bara för att hon var pigg och jag red på raka bettet, brukar vara så när man rider på det raka! (:

Min bil!

Detta är ett inlägg som inte har med hästar att göra men hur som jag köpte i alla fall en bil för inte så länge sen! Så här kommer det en bild på den, dock inte så bra!


"gul bil"


Zolas box är top notch!


Det finns dem som frågat varför Zola har "dubbel galler" när dem ser Zolas box!
Vissa har frågat om hon är extra farlig hah, men jag brukar bara svara att hennes box är top notch istället. Nej men skämt åt sida, Zolas box har en "dubbel" dörr så att säga. Så här ser det ut alltså. Dock brukar vi inte ha gallret stängt, därför ser det ut som det blir ett dubbelgaller när "dubbel"dörren är för det vanliga boxgallret. Hoppas ni förstod detta!


Lättare ridpass idag!

Blir nog ett lättare ridpass idag för Zola, hon har ju inte varit igång till 100 på två veckor så vi börjar om igen!
Vet inte vart jag ska rida, skritt och trav blir det i alla fall. Tänker nog inte galoppera så som det ser ut nu!

Blir kanske ett pass på åkern, så jag har översikt över de två nya hästarna som kommer till Molke (två nordsvenskar, som kommer till Sofias stall). Ska bli spännande och se vad det är för några typer!
Plus att jag älskar nordisar, eller ja jag vill ju ha smäckra hästar med långa ben, men när jag ser en nordsvensk så får jag alla minnen tillbaka från den tiden jag var medryttare på Mac som var en nordsvensk! Super mysig häst verkligen, men väldigt envis hah!

Ska sätta igång för dagen nu så jag uppdaterar väl lite senare!

Promenad med mensvärk!

Kanske blir lite to much information nu men igår hade jag tänkt gå en långpromenad med Zola, dels för jag insåg att min kondis inte är på topp (har nog aldrig varit om jag ska vara ärlig) hur som tog på mig gympaskona och gick upp till stallet!

Zola mådde bättre igår så det var skönt, hur som när jag var i stallet kännde jag vilken jäkla mensvärk jag fick helt ärligt. Bestämmde mig ändå för att gå en promenad med Zola för motion ska ju hjälpa. Men det gjorde det inte för mig, vart en ganska kort promenad, men jag fick med Josse och Cimba på en i alla fall!

Hur som fick pappa komma och hämta mig i stallet, pallade verkligen inte att gå hem, plus att jag jobbat med extremt dåliga skor så jag hade ont i hela bena efter jobbet! Måste verkligen köpa ett par ordentliga skor!

Spänd mage!

Herregud vad orolig jag vart för Zola, hästarna har i alla fall bytt hage nu till en hage med mer gräs i, och jag är en sådan människa som gärna "vänjer" hästen vid mer bete. I alla fall vet jag att det inte är bra för en häst att gå på minemalt bete och sedan gå på superbete som jag kan kalla det ibland. Hästarna har gått i en hage nu i 2månader med knappt något gräs i, dem har fått stödfodrats med hö (i alla fall Zola) och sedan när man byter till en annan hage med gräs blir det ju lite av en chock! 

Hur som Zolas mage var i alla fall väldigt stor och spänd så jag valde att inte rida idag. Hon känndes inte bra så att säga! Har även fått dragit ner på höt till 8kg istället för 10kg då hon lämnat massor. Hon fick även gå in tidigt idag just för att få vila magen lite. Och jag kan ju säga att hon INTE åt av sitt hö i boxen, och att hon stod och sov. Klämmde lite på magen och hon vart lite små sur (vilket hon aldrig brukar bli annars) så jag är lite orolig för henne, hoppas hon inte får kolik eller något! 

Men men slutar kl 2 i morgon så då blir det att pipa iväg till stallet och byta hage på henne, så hon får gå i den med mindre gräs eller så ställer jag in henne en stund med Peggy som ändå har boxvila så då får hon lite sällskap!

Ska hör med stallägaren om jag kan få byta hage på henne först och främst känns väldigt tidigt att ställa in henne för dagen liksom, men man måste göra det man måste om jag inte får byta hage får jag väl ställa in henne helt enkelt så är det!

Har lust på ett riktigt dressyrpass!

Är riktigt sugen på ett dressyrpass idag, men som sagt Zola har gått i paddocken 2dagar i rad redan. Och jag har verkligen ingen lust att rida ut då det är älgjakt. Och om jag ska rida på åkern blir det inte i alla gångarter i alla fall, för där lär det vara svin halt rent ut sagt!

Jag får helt enkelt se hur jag gör!

Hur som så hoppade Madde med Zola igår med hennes nya teknik "följa john", hon hade tänkt longera och hoppa små cavaletti men så blir Zola väldigt vinglig när man gör detta så Madde släppte henne lös och hoppade själv och Zola efter. Och det hade gått jätte bra tydligen. Hon vart så förvånad att Zola lyssnade när man kalla in henne och att hon följde med och hoppade (hah min förtjänst).

Hur som ska till stallet ganska snart, har lite ärenden inne i stan som ska fixas!


Maddes dag!

Idag är det Maddes dag att ha Zola. Lite skönt är det faktist då det är riktigt pissväder ute så att säga! Då slipper jag gå ut hah! Själv ska man åka och shoppa, ahh inte till mig utan till min syster, hon fyller ju år snart (1nov).

Det blir förmodligen paddocken som hon rider i, för hon ska till stallet ganska sent pga hennes praktik. Och eftersom vi har belyst paddock då passar det bra! Vet inte vad dem ska pyssla med, men jag önskar dem lycka till. Igår hade nämligen damen börjat bocka lite för hon hade så mycket energi hah! Inte ofta hon gör det vill jag lova, men ibland så!

Hiss!

Denna bok måste jag bara HISSA, superbra om man vill lära sig mer om hur en häst fungerar, och vad man bör tänka på när det gäller foder av dess slag!

Mycket bra bok!


Bra foderreklam - men dåligreklam för hästar? (reklamanalys)

Igår kom det reklam från Djur och Natur Butiken vet inte fall ni alla får den, men hur som är det ett reklamblad för häst, hund, katt, trädgård osv. Och när man öppnar första sidan är det en bild på Tobbe Larsson och hans fina Friserhäst. Han har varit med och tagit fram HippoTop Müsli för harmoniska hästar!

På bilden (bildtexten) står det ett citat från Tobbe "Grovfoder säger man är det viktigaste i hästens diet. Men det är när jag fodrar med bra kraftfoder som jag märker det stora skillnaden. HippoTop Müsli är ett sådant foder- ett utmärkt basfoder som ger resultat."

Är detta bra eller dålig reklam enligt er?

Mina olika tolkningar:
 

Meningen där det står "grovfoder säger man är det viktigaste i hästens diet" den meningen låter slarvig, lite "jaja, dem säger så mycket dem" man kan få uppfattningen av att grovfodret inte är så viktigt ändå om man bara använder denna produkt (hippotop müsli). Om detta hade varit jag för 4år sen hade jag gladerligen trott att så var fallet, alltså mer kraftfoder mindre grovfoder!

Sen kan man tolka det som om denna produkt är bra om man har dåligt grovfoder, dåliga värden och att hästen inte får i sig den energin den behöver ha. (dock finns det andra medel att ta till instället för kraftfoder, så som lusern, eventuellt köpa nytt hö med bättre värden).

"...men det är med bra kraftfoder som jag ser skillnaden" - Vilken skillnad? Lugn häst? Glansigare hårremm? piggare/gladare häst? Utifrån denna mening vet man alltså inte vad skillnade är!

"ett utmäkrt basfoder som ger resultat" - Vilka resultat?

Texten under produkten:
HippoTop Müsli är ett foder för alla hästar framtaget i samarbete med hästartisten och TV-profilen Tobbe Larsson. Tobbe Larsson använder idag HippoTop Müsli och resultatet är harmoniska och aktiva hästar med skinande hårrem, där en väl fungerande mage och god hälsa är ett viktigt resultat.

Om man läser denna text så förstår man vilket resultat Tobbe menar, men av erfarenhet, hur många väljer inte bildtexten före brödtexten?!

Så är detta en bra reklam enligt er? Skapar den en vissa frågetecken kring grovfoder eller kraftfoder? Eller hur tänker ni?


I dimman dansar älvorna!

Har precis kommit hem från stallet. Hjälpte som sagt till med stalljouren idag då stallägaren var bort rest. Och fy sjutton vad skön det var att komma upp tidigt och gå ut i friska luften efter en frukost! Kan nog inte bli bättre då min kropp inte varit med om detta på väldigt länge rent ut sagt!

Hur som det gick INTE att ta kort idag, dimman hade jag men kanske lite för mycket, om jag säger såhär, försök att få bra bilder i ett glas mjölk! Så mycket dimma var det idag nu på morgonen!
Fick pracka på mig massor av reflexer när jag skulle ut med hästarna. Zola och Cimba fick ha på sig den rosa reflexgrimman jag köpt till Zola för att synas, och Cimba vart väldigt snygg hehe!

Men nu är hästarna ute i alla fall, skulle egentligen bara släppa ut hästarna, men det slutade med att dem fick stå inne och tugga på sitt hö medan jag mockade åt Peggy som har boxvila, sen mockade jag även åt Zola och fixade i stallet! Blir lätt lite extra tid!

Mår uselt!

Vart inga bilder idag, tyvärr. Jag har verkligen mått uselt idag. Till en början (när jag skrev inlägget om att jag skulle ta kort) så mådde jag prima rent ut sagt. Men efter det inlägget kom huvudvärken, och törsten. Har nog tryckt i mig 2liter vatten idag, och jag är fortfarande törstig. Helt otroligt. Huvudvärken har släppt som tur är!
Men jag är fortfarande törstig!

Håller tummarna att allt detta är för jag har dåliga sov och ät vanor samt motion! Så idag ska jag stanna uppe länge för att sedan ha stalljour i morgon! Tar med mig kamerna då och hoppas på soliga morgonbilder samt lite dimma!


underbart väder!

Solen skiner, och vädret är vamrt. Idag tänkte jag att kameran skulle få följa med till stallet!

Regn och rusk!

När jag vaknade i morse (eller nu *host* *host*) så hade jag förväntat mig strålande sol. Men nej så var inte fallet, mörkt, eländigt och tråkigt ute! Men på något konstigt sätt längtar jag till stallet i alla fall!
Tycker det är skönt att vara i stallet när man vet att man har all tid i världen! Och speciellt på förmiddagar är det skönt, då kan man hålla på i sin egna takt och bara njuta (oftast är man själv också)!

Idag är det Maddes tur att rida och ta hand om Zola. Får se fall jag följer med upp coh peppar henne lite, då hon känner att hon bara rider runt och håller igång Zola bara för att jag ska kunna ha det roligt!


Mörkt ute!

Ja idag var paddocken bokad när jag hade tänkt rida, så mitt pass vart upp skjutet ca 40 min!
Eller ja den var inte bokad, men det var inridning av Cimba och longering av Emmy, så jag kände att jag inte fick plats och att jag skulle då inte koncentrera mig på mig coh Zola utan mer kolla vad de andra pysslade med.
Så jag fick helt enkelt rida i mörkret, där av att jag red en snabbis bara!

Tränade på min sits och min koncentration, red mest i trav idag. Tyckte det gick väldigt bra för oss idag, trots att jag inte ridit sen förra veckan! Jag var i alla fall nöjd med passet idag!


Stall Molke

Oturen har kommit till stallmolke.blogg.se. Först började med att Zola fick sin ögonskada, vilket har läkt nu!
Sedan var det dags för grannen Sofias och hennes häst att operera knät för en lös benbit, hon är inte återställd än!

Sedan i ett annat grannstall så är en till häst skadad, tror hästen var halt, men jag är inte säker.

Och nu vart det visst Peggys tur i vårat stall. Hon har varit halt av och till nu i 5 veckor, fått metacam, veterinären har kommit ut 2 gånger, och nu är det ordinerad boxvila tills tisdag då Störmsholm kommer ut med sin buss och ska undersöka henne!
- mer på stallmolke.blogg.se

Lösa tömmar var det!

Ja, idag provade jag på den nya och växande tränings sättet, lösa tömmar!
Och det var något som Zola inte förstod till en början, eller så gjorde jag fel.
Hur som var första eller är första steget att få hästen gå frammåt, vilket Zola inte gjorde, hon backade eller snurrade runt mig! 

Efter 15 min backande/snurrande gick hon äntligen frammåt, och gisses vad jag berömde. Men sen kom regnet och det ända hon gjorde då var att vända rumpan emot regnet och stå där. Och där stod hon en bra stund tills jag fick nog och ledde henne en stund (även då på lösa tömmar).
När regnet tog slut så var det som allt klickade, hon gick frammåt lyssnade på mig och till och med gjorde en sluta!
Helt otroligt (något som jag inte ens har testat på henne när jag suttit på) Nu när jag vet att hon vet vad det är, gäller det bara att fundera ut hur jag ska göra. För man såg verkligen att hon visste vad hon gjorde och inte bara hamna där ute och gick en sluta!
Imorgon blir det ridning!

Lurades av Krafft!

2006 skickade vi in höt på en höanalys då vi stallägare var nyfikna på om höt var bra eller dåligt. Jag och min syster hade haft lite problem med Zola och hennes foder innan, så vi ville rådfråga krafft om en foderstat vilket vi gjorde. Vi skickade in höanalysen till deras kontor och detta var siffrorna:

Höanalys 2006
Ts: 84%
smältbar råprotein 51
enegri 8.2 

Foderstaten som vi fick tillbaka:
8-10kg hö/ fri tillgång 1-2kg krafft groov 90/dag 40gram mineraler/dag 0.2 kg betfor/dag!

Kommentaren: "jag är tveksam till att en häst på över 180cm kan väga 550kg, om så är fallet så är nog hästen tunn och behöver gå upp i vikt.
Om hästen har svårt att hålla hull så ge gärna fri tillgång på hö speciellt när det är kallt, blåsigt eller blött väder.

KRAFFT GROOV 90 är ett mycket bra foder till heta hästar, det innehåller visserligen lite havre, om du vill ha ett helt havrefritt alternativ så välj istället KRAFFT REHAB och ge samma mängd!"

När vi fick tillbaka denna kommentar vart vi ganska förvånade, Zola är 155cm och vägde under den tiden 460kg alltså inte 180cm och 550kg. Vi ringde upp Krafft och berättade vad Zola vägde och vilken höjd som var den korrekta. Det vi fick till svar var "Okej, då ska ni dra ner på höt, så runt 8kg hö om dagen, men krafft Groov givan ska vara detsamma alltså mellan 1-2kg/dag"

Redan då vart jag lite orolig, jag menar är det inte bättre att dra ner på krafft fodret än höt?!
Men eftersom jag inte visste så pass mycket mer litade jag på vad dem sa!

Det slutade med en galen Zola som inte gick att rida, hon sparkade och högg emot stallägaren och la öronen bakåt när man närmade sig boxen. Visserligen gick hon upp i vikt, men var detta hälsosamt för en häst som levt på 10kg hö/dag 2,5 dl havre 2ggr dag + 2dl betfor på kvällen. (det var foderstaten som vi hade när vi fick henne vilket inte fungerade då hon magrade som tusan) Nej jag tror inte detta foder fungerade så väl på Zola. Vi fick helt enktelt byta till Rehaben och dra ner fodret betydligt. När hon vart sitt normala jag fick hon 10kg hö/dag och 0,7kg krafft rehab!

Min slutsats av detta var eller är att vid denna tidpunkt vart vi rent ut sagt lurade av krafft och deras foderexperter, därför tycker jag att det är varje ägare borde ha mer kunskap om foder, i alla fall att tyda en höanalys då du kan komma väldigt lånt på det!

Man som hästägare måste förstå att om du rådfrågar en foderexpert på Krafft, Hippo, Mustang osv att dem kommer rekomendera sina produkter för dig!

11:11

Är klockan nu, och jag har varit vaken i ca 3 timmar, helt otroligt. Mina arbetslösa dagar börjar ju oftast runt 11:00, men inte idag!

Är dock lite trött, låg och läste om hästens närningsbehov till kl halv 2 i natt, är så himla intressant tycker jag, och man lär sig väldigt mycket!
Funderar starkt på att skicka in lite mer hö på analys så man får ut mineralerna ur höt!
Får se fall de andra i stallet är intresserade av det, eftersom vi har samma hö!

Idag hade jag tänkt skritta med Zola, eller jobba henne från marken, det var super längesen jag gjorde det. Och eftersom det där "lösa tömmar" verkar så himla populärt och lätt kanske Zola också greppar det?! ;)

Måste rätta en sak i mitt tidigare inlägg, Madde red när det regnade ute!
Och Zola hade skött sig super bra, dock tyckte hon INTE om regnet men som sagt hon var/är i behov av massor av motion. Sen fick hon ett litet straff för hon puttade omkull skottkärran som var full med bajs i gången så...
Busig häst!

Nu är det dags att söka jobb!


Nattvarelse!

Har gått och bilvit en nattvarelse känner jag. Har exempelvis fixat tvätten nu (hemma hos Andreas) och vad är klockan 23:00, är det normalt att fixa tvätten då? - Nej jag tror inte det (ni är välkommna på att visa mig motsatsen).

Har läst massor av boken redan, jag är helt uppsluken rent ut sagt. Jag hade verkligen ingen aning om att en häst sov mellan 3-4 timmar/dygn. (varierar från häst till häst, beror på om hästen kan falla in i den Paradoxa sömnen. Det avgörs oftast på miljö, om hästen känner sig trygg eller inte!) 

Blir nog verkligen till att köpa denna bok!
Hur som sitter här och funderar på vad jag ska göra med Zola denna vecka, antar att Madde inte red något idag då Zola förmodligen inte hade något täcke på sig idag, och det spöregande som tusan nästan hela dagen!
Min personliga åsikt är - Jag rider inte om Zola är genomsur och fryser, varför ska jag troka henne torr för att sedan gå ut och bli blöt igen (självfallet torkar jag henne, men jag ställer in henne  boxen igen efter det), Zola hatar verkligen regn, så jag ger mig inte ut bara för att JAG ska rida, det är inge roligt, känns lite egotrippat då! ;)

Imorgon ska jag ut till stallet under dagen och fixa lite, ska ut och gratta min kusin i morgon eftermiddag/kväll!

Måste SE!

Såg att tv3 skulle sända sanning och konsikvens kring oseriösa hästhandlare och det måste jag helt enkelt SE!
Så detta är en liten påminnelse till mig och till er andra som kanske är intresserade.

Alltså tv3 onsdag 20:00 - Sanning och konsikvens! (stavning?)

Hästens närningsbehov!

Det ska jag sysselsätta mig med idag, har lånat en bok på biblioteket kring hästarnas närningsbehov! Ska bli spännadne att läsa!
Hoppas att jag kan få nytta av de nya kunskaperna kring foder!
Blir nog till att köpa boken vid ett senare tillfälle men kunde inte hålla mig tills dess! 

Hursom är det Madde som har Zola idag, tror dem skulle rida lite "skritt" dressyr idag på banan, då hon inte är igång riktigt än.
Vad ska era hästar få hitta på idag?

uteritt!

Idag blir det en uteritt för Zola!
Madde skulle rida, kolteppan eller stora molkerundan i skritt och trav, då hon inte är igång riktigt!
Tycker det är väldigt viktigt att inte köra för hårt i början om hästen stått en längre stund! (okej nu rör det sig om 4dagar)

Har även fått förfrågan om en till häst, eller ja, jag ska vara fodervärd till den, OM jag hittar ett jobb vill säga. Skulle vara roligt att ha en till häst!
Det är stallägarens syster som behöver hjälp med sin fd travare och jag har ju sagt att jag vill hjälpa till att utbilda travare till ordentliga ridhästar, då jag vet med rätt förutsättningar kan man komma långt!
Sen är ju travare bara för mysiga tycker jag! :D

God morgon på er alla 7 sovare!

Själv har man varit vaken i 1 timme, har stalljour (tidsinställt inlägg). Hur som så har jag ätit en supergod frukost innan jag begav mig till stallet (eller ja jag hoppas att jag ätit något) för jag har tänkt att vara bort ett tag, pyssla orderntligt i stallet, så som att packa 15 höpåsar!

Skritta en tur på Zola (hoppas inte det är skjutglada jägare i skogen bara).
Smörja sadel/träns och stövlar!
osv!

Hoppas ni får en bra morgon! :D

Promenad!

Igår vart det en promenad i solen, och hon var väldiigt lugn må jag säga. Annars brukar hon vara på tåna efter någon/några dagars vila!
Men inte idag i alla fall. Rycktade henne ute igår också, där jag har Zola har vi så vi kan binda upp hästarna ute och det är super mysigt att stå ute en varm höstdag och bara ryckta!
Sen om hästen är väldigt lerig kan man ju stå ute så inte allt i hela stallet blir dammigt!
Idag är det Maddes dag, eller ja hon har stalljour idag så hon har redan varit i stallet, vet inte om hon skulle gå ut och gå med Zola idag eller om hon skulle skritta en sväng. Idag är den tredje dagen sen vaccinationen så nu borde hon inte känna av något av sprutan!

Jaha då har man provsmalat metacam!

Hoppas jag stavade det rätt, hur som Peggsan i stallet ska ha metacam eftersom hennes stelhet inte har försvunnit. Hur som sa veterinären att det skulle smaka lite honung (men hon hade inte smakat det själv) hur som så smakar det i alla fall som honung, vilket jag tycker är super gott, smakade bara lite, jag menar det är ju trots allt hästmedecin, dock tyckte inte Peggy om det!


Man lär sig något nytt varje dag!

Fick just reda på en av mina stallkompisar att en häst kan bli förgiftad om dem bara får mineraler utan något annat foder!
Det hade jag ingen aning om, det står tydligen på etiketten på burken, men frågan är ju fall det är så att dem menar att man måste ge med något mer, så som havre, k-kross, äpplen eller om det räcker med hö?

Det står i alla fall så på Hippos mineraler!
Sara (min stallkompis) ska ringa och fråga hippo i alla fall, för det verkar ju vara lite konstigt!

God morgon!

Här sitter jag vaken kl 10, helt otroligt jag brukar egentligen vara död runt denna tid på morgonen men inte idag. Skulle nämligen skjusa Madde till praktiken, och den började halv 10 så jag var uppe innan 9 idag i alla fall! 

Sitter hemma hos Andreas efersom han bor i stan där Madde har praktik, var ju tvungen att hälsa på honom och Freja, som är för övrigt busigare än busigast! 

Snart bär det av till stallet och mockar lite, Zola ska få en gå en promenad i solen idag!

Sitter här med analysen i handen!

Och nu är det så att det finns två värden på Energi och smältbar råprotein!

Första delen ser ut såhär:
Torrsubstans 84%
Smältbar råprotein 44 g/kg foder
Energi foder 8.6 MJ/kg Foder

Andra delen ser ut såhär:
Rå protein 89 g/kg TS
Smältbar råprotein 52 g/kg TS
Energi 10.2 MJ/kg TS
Socker 124 g/kg TS
NDF 591 g/kg TS


Så vilken av dessa tabeller ska man kolla och räkna efter alltså få ut kvoten?
Första har jag räknat ut och den ligger på 5,1.
Den andra ligger på 5,0.Bär av till stallet!

Sådär ja, nu är jag hemma, hemma (alltså hos mina päron). Ska snart till stallet ska bara byta om, och idag ska jag GÅ igen. Lämnar min lilla gula bil hemma!

Hur som sak Zola vila (som det står i tidigare inlägg). Hade tänkt massera henne lite i dag faktist, det är nog på sin plats då det har varit väldigt blåsigt ute idag, och Zola blir väldigt spänd i musklerna av det. Ska även fixa hem höanalysen!

Och börja kolla lite kring den, får hoppas att höt är bra, själv tycker jag det ser fint ut, tror skörden var innan midsommar!

Vad är ett normalt grofodervärde?

Ja som rubriken lyder, vad är ett normalt grovfodervärde, läste nämligen om Mustang Müsli orginal som vi ger Zola just nu (som hon funkar bra på), hur som stod det att man skulle ge 1-3kg/dag om grovfodret (hö) hade normalvärden, och vad är då nomalväden för hö?

Foderstatsberäkning!

http://ridsport.ifokus.se/articles/4d71568bb9cb46224406790c-att-rakna-foderstat

Intressantlänk, lägger upp den mest för mig själv så jag kan hitta tillbaka till den sen när jag har höanalysen i handen (får den i eftermiddag!). Vilodag!

Idag blir det vila för Zola, eftersom hon vaccinerades igår. Tänkte fråga vad får ni betala för en hästinfluensa spruta nu för tiden? Jag och Sara fick i alla fall betala 700:- var för en vanlig spruta + framkörning!
Kollade på tidigare kvitton från en annan veterinär och då fick jag betala 750:- för vaccination, lugnande + raspning!
Kvittot är från 2008 så har priserna stigit så pass med influensasprutan?

Hur som igår kom höanalysen, så ikväll ska jag läsa om hur man kombinerar en foderstat, dock är jag lite funderasam på vad hästen ska ha för värde på alla grejor en häst ska ha liksom. Jag menar det skilljer sig ganska mycket från häst till häst, så hur vet man hur man ska gå till väga?

Tänkte tipsa om denna blogg, för er som vill lära sig mer om foder, och titta på urläckra fd travare --> http://qodrofenia.bloggplatsen.se/kategori/87151-foder/

Veterinärbesöket!

Som sagt idag kom veterinären ut för att vaccinera Emmy och Zola. Allt gick bra, kollade även Zolas tänder och dem såg prima ut! Sköönt!

Fick eventuellt en diagnos på knölarna och det är förmodligen Eosinofila Granulom även proteinknölar, men Zolas har liksom Gone Wild så att säga, så dem yttrar sig inte som vanliga knölar LÄS MER OM DIAGNOSEN!

Dock trodde Veterinären (så som jag och Madde trott hela tidan) att det var forder relaterat eftersom de minskar när vi slutade med rehaben. Hon tipsade (om müslin inte fungerar) om att ge Zola rena foderslag eller vad man ska säga (havre, kornkross, kli osv) istället för ett färdigfoder, så det blir bara att läsa på om foder igen!

Visste ni: om en häst har dåliga tänder, kan blött hö, höselage hjälpa dem att få i sig hö. Tecken på att hästen har dåliga tänder är: Faller ur hull, tuggar höt och spottar ut höt igen, tar in och tuggar igen. Blöter sitt hö själv, alltså stoppar ner höt i vattenhinken/vatten i munnen medans dem tar in hö och tuggar!
Självfallet finns det dem hästarna som gör detta som en sysselsättning, så som Zola kan göra att doppa sitt hö i vattenhinken innan hon äter det (hon gör så ibland) men eftersom veterinären tyckte att hennes tänder var superfina så gör hon det bara som en fixide!

Veterinären kommer på besök!

Så ska sätta på mig stallkläderna och gå upp till stallet, ja ni hörde rätt GÅ!
Zola ska bara få en vaccination och sen kolla om hon behöver raspa tänderna, ska även rådfråga angående knölarna som hon har, då blir det alltså den tredje veterinären som får sitt utlåtande!
Hur som de börjar försvinna i alla fall! (:

Stressad till stallet!

Blir så stressad även fall jag inte har stallet idag, känns som jag ska till stallet, fast det är Madde som har Zola idag. Tror det blir skogen för damen idag! (: 

Och när jag är i stallet är jag stressad för det känns som jag har massor av skolgrejor att göra! Men jag har tagit STUDENTEN! haha! 

Varit idag och sökt jobb i alla fall, dock hade dom fullt, så jag får gå vidare helt enkelt. Vill ju ha ett jobb så jag kan ta hem en till häst och utbilda! 
Och sedan sälja vidare, om jag har hjärta till det vill säga!

Fint väder!

Idag när jag vaknade är det strålande sol, självklart när jag INTE ska till stallet. Jag förstår det inte!
Hur som idag vankas det jobb, äntligen lite pengar! :D
Sen ska jag iväg och söka jobb (jag är timvikare på ett älderboende så därför måste jag fixa ett fast jobb då framtiden är lite ovis). 

Sedan ska jag fika med min kusin eventuellt. Sen bär der av hem (hem hem alltså inte Andreas hem). Ska upp tidigt i morgon för att fixa i stallet innan veterinären ska komma!

Fint väder!

Idag när jag vaknade är det strålande sol, självklart när jag INTE ska till stallet. Jag förstår det inte!
Hur som idag vankas det jobb, äntligen lite pengar! :D
Sen ska jag iväg och söka jobb (jag är timvikare på ett älderboende så därför måste jag fixa ett fast jobb då framtiden är lite ovis). 

Sedan ska jag fika med min kusin eventuellt. Sen bär der av hem (hem hem alltså inte Andreas hem). Ska upp tidigt i morgon för att fixa i stallet innan veterinären ska komma!

Veckans Planering med Zola!

Måndag: Markarbete i paddocken. ev skritt tur (stora Molkerundan).
Tisdag: Maddes dag.
Onsdag: Skritt tur på morgonen. Veterinär kommer ut och vaccinerar på Em.
Torsdag: Vila
Fredag: Vila/skrittpromenad för hand.
Lördag: Skrittpromenad för hand/eller uppsutten.
Söndag: Igångsättning med trav!
Hur brukar ni göra med vaccination?
Vissa veterninärer säger att hästen ska vila 3dagar efter vaccination, vissa säger att man kan rida men inte lika hårt som vanligt!
Självfallet får Zola vila om det skulle vara så att hon är hängig efter vaccinationen. Dock får hon vila en dag efter och sedan skrittas bara!
Hon brukar som sagt inte reagera på vaccinationen!

Min dag att ha Zola!

Igår red som sagt Madde Zola, så därför ska jag ha Zola idag!
Vet dock inte vad jag ska hitta på, vet ej fall jag vågar rida ut tillsammans med de skjutglada jägarna inte, inte första dagen då alla är förväntansfulla haha! 

Blir nog markarbete i paddocken skulle jag tro, eller en skritt tur (stora Molkerundan) där får dem i alla fall inte skjuta något!

Freja!

Här kommer en bild på lilla Freja! :D


Höleverans!

Idag kom bonden men 750kg hö till Zola, ja han kom till alla hästar med hö, men 750kg är Zolas i alla fall, röknat ut att det knappt räker i tre månader men men! 

Visste ni: att mögel sprids inte från bal till bal, inte ens när det gäller småbalar, utan det handlar om att fuktsprider sig, ex om det är en dålig vinter (alltså nollgradigt och fuktigt) släpper vissa höskullar in mycket fukt på sidorna därför upplevs det att det sprider sig!
Men en möglig bal "smittar" inte en annan!

Hur som Zola har fått gått i paddocken i lördags och idag hade Madde tydligen ridit kolteppan, fick nämligen ett sms av henne om en perfekt stock man kan hoppa! Så ska vi byta namn på stockstigen och kolteppan eller?!
Åhh just ja Andreas har köpt en urgullig kattunge som är übersöööööt :D Hon är helt kolsvart och heter Freja! :D

SM Rally!

Igår vart det visst inget Rally, Andreas hade planerat att laga bilen istället. Så idag blir det en hel dag på Rallybanan! :D 

Det är Madde som har Zola idag, vet dock inte vad dem ska hitta på, tror det blir skogen?!
Igår vart det ingen ridtur, istället vart det mys i stallet. Regnade och blåste som tusan verkligen. Tog in Zola när jag hörde hur regnet vräkte ner, så hon fick stå lös i gången och äta hö medan jag fixa allt, och hon såg väldigt nöjd ut (har bild på detta, den kommer senare).

Sen satte jag på henne ett täcke så hon inte skulle behöva bli blöt, dock när jag skulle åka till Andreas började det spricka upp (självfallet). Så det vart en solig kväll igår, så varför kunde det inte ha varit det på morgonen? Kanske har med att jag dödaden en tarantella i mitt rum igår natt?
Hmm vem vet, hur som är det fint väder nu! :D

Dåligt väder = underbar ridtur!

Bloggade inte igår om ridpasset för att min magkatarr kickade in igår kväll, kunde verkligen inte sitta ordentligt!
Hur som den är borta nu i alla fall så nu är det dags att skriva om ridpasset igår!

Som ni vet fick jag lite kritik att tänka på med min ridning av Pernilla, att jag måste vara fokuserad och planera min ritt. Det var det jag gjorde igår. Red i paddocken i 30min och Zola var helt underbar. Ibland skyggade hon till men hallå det blåste ute som tusan, och jag vet att hon tycker det är jätte läskigt ute då, men hon höll sig på mattan. Dock ville hon brunsta heeela tiden! :(
Men förutom brunsten gick det jätte bra. Red bara i skritt och trav eftersom hon inte varit igång till 100% än.

Anledningen till att det ändå vart ett kort pass i paddocken var för att jag skulle koncentrera och fokusera under hela passet, och gisses vad trött jag vart i huvudet efter 30min, är inte van med all planering hah!
På söndag satsar jag på 40min koncentration i paddocken!

Ne nu ska jag bege mig till stallet, Sara ska ta in Zola för jag ska iväg och kolla på SM Rally! :D


Skitväder!

Det regnar och blåser ute idag, och det ser inte ut att ha någon vändning. Får helt enkelt rida i ruskvädret!
Får försöka passa på att rida ut innan det börjar regna hah, lite blåst klarar jag av. Blåser ju inte sådär jätte kallt heller. Dock vill jag inte ha regn som piskar en i ansiktet!

Idag har jag ingen planerat vad jag ska rida eller så, kanske blir en skritt tur i skogen, eller barbacka ritt på åkern i skritt (vill inte trava och så när jag inte har balansen inne och det är halt).
 
Insåg föresten en sak igår, som ni vet hade jag velat haft ett vinrött schabrak, men dem var ju slut på hööks så det vart ett beige istället, tänkte att det skulle matcha ridbyxorna som jag köpte i sommras, men NEJ det gör det inte, ser ut som ridbyxorna är GULA jämfört med shabraket - Inte snyggt!
Vart alltså inget matching där inte!


Ingen ridlektion!

Vart ingen ridlektion igår, det var strömavbrott i stallet. Ni tycker väl att det är en ganska löjlig ursäkrt, men helt ärligt man såg inget i stallet för det hade börjat skymma ute. Så Zola fick komma in och käka lite hö och Musli istället, så att Josse, jag, Madde och Marre i stallet och snackade om allt mellan himel och gjord, så som att deras bullbak vart försenat pga strömavbrotet hah!
Strömen var i allaf all borta i över en timme!

Idag ska jag rida i alla fall, tänkte rida i paddocken och öva på det som vi gjorde på dressyrträningen för Pernilla!
Sen står städning på schemat också!

ridlektion!

I morgon blir det att hålla en ridlektion för min syster!
Jag tycker det är ett sätt som man kan se och lära sig mycket utav, eftersom både jag och Madde känner Zola så pass väl så vet vi hur vi ska instruera, själv är jag en sådan person som har lättare att se vad som behövs göras med hästen när jag står på backen, vilket jag tycker är tråkigt. Vill ju rida lika bra.

Hur som blir det ju inte direkt en ridlektion som Pernilla utan mer sitsträning typ, då jag låter träningen över till Pernilla!
Idag har Zola kommit på en tur utanför paddocken, nämligen Stora molkerundan i alla gångarer. Självklart invigde Madde det nya schabraket, tror även hon tog reflexerna!  

Åhh just ja, fick ett par jätte fina ridvantar av Madde, ett par skinnvantar med fodring som jag kan ha nu när det blir lite kallare ute!

Tar mig i kragen!

Okej nu är det dags att ta sig i kragen och börja söka jobb, har inget mer jobb inplanerat alls så jag lever i en ganska ovis framtid vilket jag hatar, så jag ska verkligen ta mig i kragen och skriva ett nytt CV (ska börja med det när jag bloggat klart) Sen ska jag öven kolla runt på arbetsförmedlingen om det finns några intressanta jobb lediga! 

Till Zola nu då, det är Madde som har Zola idag, men igår rycktade jag henne regnade ganska mycket precis när jag skulle ut, hade ju tänkt rida med det nya schabraket men nej nej, har ingen aning om vad Madde ska hitta på med damen det får helt enkelt bli en överraskning!

Hoppas Zola blir nöjd!


Hoppas Zola blir nöjd över dessa saker! Var ju som sagt på hööks idag och skulle egntligen köpa ridkängor plus ett dressyrschabrak (vilket jag gjorde). Eller ja köpte inga ridkängor för dem var jävligt dyra rent ut sagt och osköna. Lägger inte ut pengar på att par skor som jag ej gillar, thats it!

Vart en rosa reflexgrimma, för våran är lite sliten som vi har innan, den skulle egntligen funka i år igen, men jag kunde inte motstå den rosa!
Sen benreflexer kan man inte få nog utav, jag är jätte ducktig på att slavra bort dessa så ibland hittar man bara två och ibland 8st haha! :D

sen fanns ju förståss inte det vinröda schabraket kvar -.- så det fick bli beige!

Nu blir det stallet!


5 saker ni inte visste om Zola!

 

* Hon har en gamal senskada, vilket hon inte lider av!

* Gillar verkligen inte att bli pussad på! om man ska göra det ska det vara på hennes vilkor!

* När hon var 16år och en hästmassör kände igenom henne trodde hon att hon var runt 10år, kändes tydligen så i lederna sa hon (om det stämmer att man kan känna sådan är ju det posetivt!)

* Hon kommer från Sundsvall och hade en medryttare som hette Beatrice innan hon kom till mig och min syster!

* Tycker inte om Lusern!RSS 2.0