Veckans bett- Tredelat

Jag har insett att jag är ganska dålig när det gäller bett, vilken inverkan det har på hästen osv. Därför har jag startat veckans bett. Där jag kommer ta reda på information om bettet och skriva det här för er som känner samma sak som mig.

"Ett tränsbett består av två bettringar med en eller flera metalldelar mellan sig. Tränsbetten kan variera i tjocklek. Tidigare har man ansett att desto tunnare bettet desto skarpare inverkan på hästen. Numera anser man att ett tjockt bett är värre än ett tunt bett. Hästens mun är inte skapt för att ha ett bett inne i munnen, varför egentligen inga bett får plats i hästens mun, men tjocka bett tar definitivt upp mer plats smala bett varför smala bett är att föredra. Det som i slutändan avgör hur skarpt ett bett är, är ryttarens hand. Oerfarna ryttare ska tidigt lära sig att rida med en mjuk och följsam hand." ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Bett )

Tredelat:
  • Tredelat har två länkar (alltså delat i tre delar). Ett tredelat bett anses mildare än ett tvådelat då det har fler brytpunkter. Bettet löper mindre risk att klämma hästen i tungan eller orsaka obehag när det viker sig. Tredelade bett är symmetriska. Tredelade bett var tidigare inte så vanligt men har på senare tid varit på stor frammarsch.
  • Ett tredelat betsel är att föredra framför ett tvådelat eftersom de tre länkarna ligger bättre med tanke på de förutsättningar som finns. När det tvådelade betslet ligger över tungan skapas en skarp brytpunkt som lätt trycker mot gomtaket.

    Väl tillpassat 3-delat betsel

     

    Ett lagom kort delat betsel kommer att få stöd av både mjukdelar och skelett. Därmed ligger det mer stabilt.

    (info från http://www.djurtandvardskliniken.se/)


    Kommentarer
    Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare! Ta chansen att vinna en reflexgrimma

    sv; okej men det är ju ändå en säkerhetsgrej.. Hade du ridit med ridväst om du haft den sen du börja rida tror du? :)

    2010-11-22 @ 16:09:07
    URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
    Postat av: Julia

    Sv: aa gärna :D



    vad roligt! :) Hur gammal är din då? :)



    här är min länk: <a href="http://broddnyckel.blogg.se/"><img src="http://broddnyckel.blogg.se/images/2010/bildlank_100360075.jpg" border="0"></a>

    2010-11-22 @ 18:10:32
    URL: http://broddnyckel.blogg.se/
    Postat av: josefine

    Fast man kan inte riktigt lita på allt man läser heller, vart det än kommer ifrån. Mina erfarenheter är att man måste bilda sin egen uppfattning, och framförallt lyssna på hästen.



    Vissa tandläkare rekomenderar 3delat, andra 2delat osv. Och alla har de sina argument. Därför frågar man helt enkelt hästen vad den tycker! :)



    Jag var så förut att jag litade BLINDT på människor jag bara bestämt mig för att lita på. Det var en hästtandläkare här, där jag bor, som är rätt känd. Han pratade om alla olika bett och dess inverkan. Så jag blev STRIKT emot 3delade bett eftersom de enligt honom är en köttkvarn i munnen på hästen iom att skarvarna hamnar på lanerna osv.



    Medans det för en annan tandläkare sägs vara bäst med 3delat.



    Så det enklaste är att fråga sin häst vad den gillar istället för att gå på någon annans åsikter.

    2010-11-26 @ 18:45:01
    URL: http://minfux.blogg.se/

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0