Lek!

Igår vart det lek för Zola och mig i paddocken, och ett försök till nya trix, vilket ledde till en häst som snubblade på sig själv!

Zola var nöjd efteråt då det bara var jag som sprang runt och inte hon hah. Övade på inkall vilket gick jätte bra (eller så var det bara godisburken som lockade mest) Men hon brukar som sagt komma om man inte har den med heller!

Idag vet jag inte vad som står på schemt för damen som för övrigt känns som vanligt igen, vi hade lite problem med stelhet, men med steching varje dag och massage har det gett med sig, ska i alla fall ta kontakt med en hästmassör!

Nu blir det fika med Mamma, sen till stallet för att mocka och fixa lite!

Inspration!

Det kanske är dags att sadla av och satsa på något annat inom hästsport. Har nämligen fått sånn inspration av VM kusken Tomas Eriksson i fyrspann. Läste en artikel i Hästmagazinet om honom och hans hästar (som i grund i botten är dressyrhästar) och vart väldigt taggad på att testa något nytt. Så det är väl bara att köpa sig en häst + vagn - Nej det är ingen bra idé att spänna för Zola då lär ni hitta mig i skåne innan den åkturen är över! 

Hur som så verkar det vara en maffig kännsla att bli ett med 4 andra individer och liksom bli ett team! 

"Fyra häst själar och en kusksjälv blir ett" - Hästmagasinet! 



Utvekling av tidigare inlägg!

När jag skrev om den eventuella nya djurskyddslagen (att det ska bli förbjudet att använda spöt att driva på en häst).
Känndes som jag inte riktigt utvecklade mina funderingar så väl! 

Jag personligen tycker det är rätt med den lagen, men som jag skrev innan, då kan dem förbjuda sporrar också (eftersom det används på fel sätt också kan jag tycka). Det jag har lärt mig att använda spöt till (från ridskolan) är just till att driva på hästen, vilket jag nu anser som sagt är fel, jag har lärt mig att det är en "förlängd skänkel" vilket jag har nytta av när jag rider Zola ibland. 
Jag använder aldrig spöt till straff eller driva! 

Dock vet jag inte fall lagen ska specefikiseras mer, alltså inget spö i hoppning, trav, galopp (där jag tycker det syns mest att det är för att driva hästen frammåt!) Det är redan förbjudet att använda pisk i trav i Norge. 

Det lär bli väldigt svårt att kontrollera att lagen följs, så många som jag kan se dagligen som använder spöt fel. 

Och vart går gränsen för driva med pisk, menar dem att när pisken är i kontakt med hästen eller rent generellt. Jag har lärt mig att ex långpisk är det mest ljudet som driver. Kommer det också bli olagligt? 

Fick höra från en gamal gubbe i granstallet som är väligt duktig med hästar att en bra kusk ska använda spöt till att döda bromsar, blinningar ect. Det används alltså INTE till att driva hästen! (enligt honom, sen om det stämmer vet jag inte).

Spöindustrin då, ja den kommer ju inte vara så "blomstrande" om denna lag kommer in (tror jag). Ex dressyspön kommer förmodligen vara på marknaden eftersom det spöt är mer för att "länga sin skänkel" medan hoppspöna (tror jag) kommer se sina dagar räknade, då jag anser att det är ett spö endast för att driva (jag kan ha fel, kom gärna med era synpunkter!). 

Bild lånad från Google. Vad tror ni hon har spöt till?

Här är mina funderingar, vad är era, är detta ett bra förslag på lag eller inte?

ny djurskyddslag?

Läste i tidningen som kommer hem varje morgon att det har kommit ett nytt förslag till djurskyddslagen. Förslaget innehåller balnd annat att det ska bli lag på att katter ska vara chippade/tatuerade i örart och om man ska ha ute katter så måste dem vara kastrerade. Sen ska det även bli olagligt att lämna bort en katt (vad jag fattade överge katten så som "sommar"katter!)

Nu till det som rör bloggen, det stod även att det skulle bli förbjudet att driva på hästar med pisk!
Bra eller dåligt, ja det är frågan, det finns ju två olika driva. En metod är att slå hästen med spöt, och en är att driva på med ljudet som kommer från spöt. Jag antar att metoden där man slår hästen med spöt kommer bli förbjuden.
Men som ett motargument, alla dem som använder sporrar fel, där dem vinlar in härlen innåt mot magen och driver på, jag tror personligen att det gör minst lika ont som att få ett spö rappad på rumpan, om inte ondare!

Jag tror även att denna nya lag (om det träder i kraft kommer bli väldigt svår att hålla koll på.

Vad tror ni om denna eventuellt nya lag?

Stor häst!

Idag när jag kom till stallet (07:45) var det helt becksvart, strömmen hade tagit en promenad så att säga. Det regnade och blåste ute som bara tusan, så hästarna fick stå inne och käka sitt morgon hö helt enkelt. Dels för vädret, och dels för att jag såg absolut ingenting och hästarna skulle ha täcke på sig. Tror inte dem dog utav det!

Fick hälsa på Sofias (sofiiasundqvist.blogg.se) nya häst Larran (Larrsine) en stor häst på 1.75cm sådär. Kände mig väääldigt liten rent ut sagt, riktigt snygg var hon. Hon ska stå i vårat stall några dagar tills dem byggt ut ponnyboxen i sitt egna stall.

Fixade allt till Zola i morse i mörkret så vi får väl se hur mockningen blev, ska upp dit ikväll för att kvällsfodra så jag mockar nog bort lite då med. Hoppas strömmen är kvar då i alla fall för annars blir det mörkare än mörkast i stallet!


Många rubiker som lyder trött!

Ja även idag har jag ingen fantasi på rubriker, så ja trött får det bli! 

Anledningen till att jag är trött är min kille, han är skyldig mig massor nu, då jag fick hämta honom från jobbet halv 7 i morse ca 3 mil här ifrån. Gissa om jag var trött då jag slutade halv 3 i natt + ingen sömn innan, eller jag hann inte somna ordentligt någon gång! 

Har även sagt upp mig som bartender, dels för att jag inte haft någon tid för min kille, och dels för att det var rent ut sagt dåligt betalt för det jag slet! 

Snart blir det hem till Mamma och Pappa för att fika, sen till stallet och hämta ett visitkort så jag kan ta kontakt med hästmassören! Man kan ju alltid rådfråga henne, sen behöver Zola kännas igenom av ett par vana händer för massör! 



Zola är inte 100

Som jag skrev tidigare så var Zola stel igår, och inte så arbetsvillig. Och inte idag heller. Skrittade Stora Molkerundan och det gick jätte bra, hon trampade på som vanliga Zola. Fick näst intill sitta på bromsen hela tiden så Emmy skulle hänga på (shettis).

Tände som sagt rida igenom henne i paddocken, men det var samma sak som igår. Skritten var toppen och Galoppen, men traven var inge vidare, hon var stel, jenade (på volten), ville inte alls. Men så fort jag fattade galopp en helt annan häst!

Kännslan jag fick av traven var att hon tappar bakbena. Hon går defenetivt på två spår + stelhet!
Så innan hon fick gå in i boxen så masserade jag och strechade jag henne, så får vi se om det hjälper. Annars ska jag ta kontakt med en hästmassör!

Har ni några tankar och funderningar där ute? Det kan ju bara vara jag som gör fel (kan ju meddela att jag inte hade full koncentration på henne alla gånger, men såhär brukar hon inte vara)


Tråkigt väder!

Idag blåser det utav bara F** rent ut sagt. Känner inte alls motivationen för ett ridpass. Men det behövs verkligen för min lilla Zola. Ska först rida ut med Sara och Emmy. Det blir Stroa Molke rundan, en perfekt framridning kan jag säga. Och jag tror det verkligen behövs då det ska bli ett riktigt markarbete/dressyrpass för damen.

Red i paddocken igår en snabbis och jag kände med en gång vad som behövdes. Jag har ju inte ridit i paddocken på över 2 veckor (kors i taket, då jag nästan enbart är en paddockryttare!).
Zola känndes inge vidare heller igår, steget var jätte bra, men takten var ojämn, ville inte ställa eller böja då hon var super stel i höger sida, så jag ska massera och strecha lite för att se om det blir bättre, sen jag min lataf** orkade inte fixa stigläderna så jag red med för långa läder så det kan vara en bidragande orsakt till gårdagen.

Men nu blir det att käka inför ett supernatrual avsnitt med min syster!

Vilket flyt!

Har eventuellt ännu ett jobb på g, nämligen i ett travstall som hästskötare. Jag vet det är oftast dåligt betalt att vara hästskötare men helldre ett jobb jag älskar med mindre lön än ett jobb jag hatar med mer lön!

Hur som fick jag ett nej först, men nu i efterhand hörde dem av sig till mig, och frågade fall jag hade jobbat med hästar eller hade någon utbildning som hästskötare vilket jag då inte har, så det är ju kul att dem överväger mig i alla fall (skulle få provjobba i helgen, men tyvärr är jag upptagen med annat, skrev att jag kunde jobba i veckan som kom) så vi får väl se hur det blir med den saken helt enkelt! 

Från 0 jobb till eventuellt 3 på 4 månader det är inte illa pinkat tycker jag! 

Dock har jag en utlandssemester också mitt i smeten, så vi får väl se fall jag fortfarande är intressant. Får i alla fall jobba kvar på Lilla Krog som bartender (även fall jag ska ta ledigt) ;)

En självklarhet men ändå lite dumt!

Jag slutar aldrig förundras av hästar, dem visar nya beteenden nästan varje dag och nya sidor av sig själva, nya kännslor osv!

Men idag, ja hände något ganska självklart men dumt, jag var tvungen att åka upp till stallet på förmiddagen då jag hade ett möte inplanerat. Hade planerat att rida, och hade då hoppats på att Zola hade ett täcke, men nej hon hade inget täcke och var dygnsur, så det blev ingen ridning. Hon fick istället komma in i stallet och mumsa på hö. Brukar ta in henne en stund när jag är själv i stallet så hon kan få lite extra hö, och så blir det inte så jobbigt att packa i höpåsarna som inte räcker till ibland. Bättre att sprida ut allt hö under en dag! 
Aja, jag stod och gjorde mat till Zola, alltså müsli och betfor osv, och jag råkade dra locket till en av brukarna på en av foderlådorna, det skapade ett konstigt ljud och Zola vart väldigt upprörd. Inte nog med det så höll stallägarens man på med att fixa varmvatten till oss igen, så han var i rummet bredvid Zolas box och höll på att borra, skruva osv. 

Zola började då reagera på det ljudet också och vart väldigt "hispig" i gången och ville slita sig. Skulle precis knäppa loss henne och fästa grimskaftet i grimman och hon var snabb som attan att vända och små hoppade över skottkärran som stod i boxdörren. Och så fort hon kom in i boxen vart hon lugn. Men hon stod ändå närmare ljudet! 

Många kan säga att om det brinner i ett stall är det svårt att få ut hästarna, det finns även sådana som säger att det är en myt. Men jag tror det är sanning! Zola såg sin box som en trygg plats (vilket är självklart) men hon kom ju ändå "närmare" faran. Lite dumt kanske?!

Usch!

Här har man sovit bort sin dag IGEN. Trodde mina föräldrar skulle väcka mig för vi skulle gratta min lillebro som fyller 11 år i morse, men den gratulationen fick inte jag vara med på, dock gick jag och la mig vid 1 igår, och det var grymt skönt att sova, men som sagt detta kommer inte hjälpa mig till att vända tillbaka på dygnet! :(

Hade till och med ställt klockan men det hjälptes inte, kommer inte ihåg att den ringde ens, om den gjorde det??

Hur som, Zola fick stå igår, Pappa fyllde år så vi skulle fira honom, men idag ska hon få motion, läste på stallmolke.blogg.se att Madde skulle longera Zola, så vi får väl se vad som händer!

Nu bär det av in till stan, för att tanka, köpa en salva, eventuellt nya fiskar (då pappas fiskar i akvariet som han fick i födelsedags present eventuellt har blivit uppäten -.- utav fulgäddan!) Sen blir det hem och äta massor av tårta och plugga drinkar!

Yes så ser min dag ut!

Jag är med och tävlar...


För att komma till tävlingen, klicka på bilden!


För att komma till tävlingen klicka på bilden!


Regning ridtur!

Idag red jag och Josse ut, och idag vart det en lite längre runda (för Cimba vill säga) nämligen hela Kolteppan. Vi skrittade bara, och Zola skötte sig utmärkt. Jobabde på super bra i skritten. Vissa perioder vart hon spänd men så lugnade hon ner sig.

Vi stötte även på en älg i skogen, eller ja, jag såg bakbenet. Cimba vart lite små skraj och vände hemmåt men Josse fick stop på honom efter några galoppsprång. Trodde Zola skulle haka på hem men ikke, hon stod bara still och tittade, det kan man inte tro om min lilla polle!
Känndes precis som hon var en "förebild" till Cimba och tänkte "jag kan inte sticka för då kommer Cimba göra det"! Kanske låter löjligt men jag kände verkligen hur Zola vart spänd av älg insidenten men hon visade det inte!

Ska snart upp till stallet igen, och ta in min lilla plutt!

Nya tag idag!

Fick just ett samtal av Madde so löd såhär " vi har en dryg häst" haha, vilket jag redan vet! ;) 

Hon hade hur som helst hoppat idag och Zola skötte sig prima ballerina så att säga, och hon vart jätte trött så i morgon blir det ett lungt pass för hon lär nog ha träningsvärk! 

Hon hade även blivit super svettig och när Madde svampat av henne och låiti henne torka, och när hon skulle släppa up Zola i hagen sa hon "snälla rulla dig inte" kort sagt så gick Zola 4 steg, tittade på Madde och rullade sig, haha det är drygt! ;) Men sådan matte sådan häst eller?

Deprimerande inlägg (inget om hästen)

Just nu känner jag bara för att skriva av mig helt enkelt, är så mycket i mitt liv just nu!

Till att börja med, jag har två jobb (buhuu vad synd det är om mig?!) nej men det är jobb som jag får lite då och då, alltså inget fast eller så. Blir otroligt stressad av att kanske inte ha jobb på 3 veckor sen har men en vecka med två jobbdagar. Tycker det är oerhört frustrerande då jag vill ha rutiner i mitt liv.
Arbetsförmedlingen hjälpter ju dock inte till heller så varför finns dem??

Har även fått en ovän, som jag inte ens vet vem det är, då någon gjort punka på min bil i måndags och sedan igår skruvat upp bultarna på ett av däcken så om jag var korkad och bara höjde volymen för att skippa odjudet från däcken som satt löst skulle jag mot allt förmodan inte sitta här just nu och skriva, om jag säger såhär, skruvade bort en av bultarna och dem satt fast med bara två gäng och sen hade jag bulten i näven! Vem fan gör något sånt??? Det är självfallet polisanmält!

Vänner har även visat sina dålda sidor så... jaa det är mitt liv just nu, ingen rutin över huvudtaget!

Men men bara step it up så att säga!

Ridtur i skogen!

Idag vart det en ridtur i skogen. Det skulle bli kolteppan idag, men sen såg vi timmerbilen så jag och Josse ändrade oss snabbt då timmerbilen har noll respekt för hästar! Ville inte riskera en åktur med en gamal dam och en unghäst!

Hur som vart det stockstigen backen idag. Så det vart ett par gånger i backen som är väldigt bra till att träna muskler, och gisses vad jobbigt Zola tyckte det var, ville bara trava upp, men idag vart det skritt och några halter i backen!
Det tyckte damen inte om!

Jag och Josse var ute i ca 30min, Zola var i alla fall pigg och snäll som vanligt! :D
cimba skötte sig väldigt bra också, vart väldigt förvånad att det var Zola som "gömde" sig bakom honom, och det bekom honom inte ens!


Nu blir det stallet!

Blir en ridtur med Josse och Cimba idag. Vi ska rida ut, vet dock inte vart än men det får väl bli en överraskning! ;)

Vänt på dygnet!

Ja som rubirken lyder, jag har vänt på dygnet totalt, och jag har verkligen inte diciplin på mig själv att vända tillbaka det. Sängen är ju så otroligt sköön när man ska gå upp!

Men i morgon ska jag ändra på det, för att på fredag sova så länge jag kan igen eftersom jag ska jobba!
åhh blir så trött. Gick i alla fall upp 1 timme tidigare än vad jag brukar! Så High five på den!

Idag är det hur som min dag att ha Zola, och jag har verkligen inga planer, känner inte motivationen just nu (är fortfarande lite trött) får väl se om den kommer efter lite kaffe?


Hiss till våran hovslagare!

Jag vet att jag gjort detta tidigare men jag måste åter igen hissa våran hovslagare som kommer ut en söndag kväll (18:40) för att sko Zola. Så nu är vinterskona på, med sulor och allt. Kanske lite tidigt men om vi inte fixade på dem nu skulle vi få vänta till början av Januari, och om om vi skippat sulorna så hade snön kommit, det kan jag sätta pengar på!

Vart även 10 nya broddar också, då våra broddar har försvunnit sen förra året, eller ja vi hade väl 8st kvar och vi ska ha 16. Så vart har dem tagit vägen??

Har era hästar vinterskor på? och brukar ni ha sulor/broddar?

iväg till jobbet snart!

Som jag skrev i tidigare inlägg så har Madde hand om Zola idag, och tur var väl det. Råkade visst sova till halv 12 idag (okej jag jobbade till kl 2 i natt så det var behövligt)

Hur som ska jag snart iväg till mitt andra jobb, där jag är timanställd, börjar om 1 timme så det är väl dags att fixa i ordning sig snart! 


Trött var ordet!

Först och främst förlåt för jag inte har bloggat!

Igår var det en helgalen dag rent ut sagt, sökte jobb som bartender på en av krogarna inne i stan (trots att jag inte har någon utbildning, men vad tusan jag måste ju söka jobb då jag är arbetslös). Hur som fick jag en intervju igår morse (kl9) kan  ju tilllägga att det var Sveriges kortaste intervju, den varade i max 2 min, där frågan var "när kan du jobba?", så jag fick "prov" jobba igår kväll från kl 22-02 och idag blir det mellan 23-02. Och seriöst det var svårt, riktigt svårt men kul!

Och dem här ölkranarna, ja alla säger ju att man ska "tippa" glaset för att inte få skum, jadu det är lätt att säga, men det är en heeeel vetenskap kring hur man tappar upp öl, vilket resulterade i Bisse = Dålig öl med skum!
Men som sagt, så mycket kan jag inte ha "sugit" eftersom jag fick komma tillbaka ikväll! :D

Aja, till Zola, hon fick stå, var helt enkelt så GRYMT nervös igår innan jag skulle jobba så jag hade sån magknip rent ut sagt! :S Men jag fixade allt, och rycktade henne länge! :D

Idag ska Madde rida henne tror jag, tror till och med Madde och Josse skulle rida tillsammans, Josse då på Cimba eftersom Peggy är skadad!

Så nu blir det fika + en Powernap!

åhh just ja, Madde har Zola i morgon med då jag ska jobba (inte i baren) utan på mitt "vanliga" jobb! (:

Zola tipsar!

Jag är en häst som inte gillar att bli rycktad med piggborsten, den är hård, och formar sig inte efter kroppen, vilket mina mattar har märkt! 
Så nu tipsar jag alla hästägare där ute att använda en gummiskrapa istället att "borsta" med, mycket mjukare, följer kroppen och smutsen - ja putsveck!


Skogstur för Zola och mig!

Idag var det dags för en promenad i skogen då jag kände att jag behövde motion, och för att kompensera lite för jag tog bilen till stallet (skulle vidare direkt efter stallet in till stan så det var nödvändigt). Hur som gick runt i skogen med Zola i 30min, vi gick första delen på stockstigen, vilket egentligen var perfekt att rida nu när skogen torkat upp! 

Så Madde skyll inte på att du tror det är lerigt för det är det inte! ;) 

Zola skötte sig utmärkt i alla fall, och jag vart genomsvett så det lönade sig allt!
Nu blir det motionssim med en kompis!

Bild på stockstigen!

Läs om Hickstead obduktion

På stallmolke.blogg.se, finns länkad ner till vänster!

Stallkväll med brudarna!

Idag hade vi den årliga stallkvällen, där det serveras grön potatis mos och varmkorv, det ska föreställa snor och snoppar! Jag vet lite barnsligt, men det är så vi har haft det sen vi var små hehe!

Hur som det var riktigt trevligt med en stallkväll, och det vart många skratt!

Till Zola då, hon fick lite paddock arbete idag, våran pannlampa är kaputt så att säga, så Madde ville inte rida ut själv i mörkret!
Det hade väl gått lagom idag, lite stel i höger varv tyckte Madde, men det brukar hon vara, så i morgon blir det nog streching + massage!

Madde tog även sin andra ridtur på Hugo Boss även kallad Bossen så gå in på Stallmolke.blogg.se för att se hur det går för Madde och hennes inridning av nordsvensken Bossen!
Sedan kan ni titta in där ändå tycker jag!

Longering för Zola!

Idag vart det longering för Zola. Vilket gick super bra!

Longerade mest i skritt och trav, och sedan lite galopp, men då utan lina, och gisses vad sur hon vart när jag sa åt henne att byta varv, Zola är en häst som just nu älskar att galoppera i höger varv, och hon är jäkligt snabbt på att vända och byta varv, vilket hon inte fick göra idag, och gisses vilken galopp hon fick i vänster varv, hah. Man kunde inte tro att hon är hela 19 år inte, för så hon bockade och sparkade bakut i ren protest att hon inte fick galoppera i höger varv. Så himla sööt! :D

Sedan vart det lite träning med inkall som avslutning vilket gick super! :D

Tisdag!

Idag är det min tur att ha Zola, Madde ska på föreläsning med sin klass, så jag får ta Zola idag! 

Har inga planer än så länge vad jag ska hitta på med damen, så det återstår att se!
Igår vart det en skritt tur i mörkret, tror det vart stora Molke rundan, Emmy och Alicia var med som sällskap! 

Och nu är det klart, jag och Madde ska testa att ha en till häst, en fd travare som heter Julle, som är under utbildning. Vi ska alltså då hjälpa Stallägarens syster med hästen då hon inte har möjlighet att ta hand om den under 1-2 månader! Så det ska bli kul. Hon kommer med Julle någon helg framöver så ska vi se fall vi passar hästen!
Ska verkligen bli spännande!

Hösthängig!

Alla i min omgivning har åkt på någon sorts förkylning, och jag känner att den börjar krypa på mig, vilket jag håller tummarna för att jag INTE ska bli smittad. Igår trodde jag nästan att jag åkt dit, svettades och frös omvartannat, idag är jag bara tung i huvudet, beror nog på att jag sovit ganska mycket!

Zola fick stå igår (Maddes dag), men när jag kvällsfodrade igår så fick hon en ryckt, och hon verkade uppskatta det!
Idag blir det skogen för Madde och Zola skulle jag tro, eller jag håller tummarna på det!
Får se fall jag tar en tripp till stallet, och mockar lite, även fall det är Maddes dag! :D

Maskerad kväll!

Jag som Lara Croft (Tomb Raider) och min kära Andreas som Darth Maul! 

Sådär ja, har inget med bloggen att göra, men det är en rolig grej att lägga upp!

Vintertid!

Snart är det dags för snön att komma, håller tummarna att den kan vara borta ett tag till men men, tänkte i alla fall visa en "uppfinning" som våran kära "vaktmästare" (stallägarens mann) har fixat åt oss!


Detta är ett höbord som vi har höt i så det inte ska ligga på marken i alla lera, dock syns inte leran nu men det blir massor av det när snön smälter. Höbordet ser inte ut sådär längre, utan den har har kortare ben så att det blir mer naturligt för hästen att äta. Sedan är dem lite demolierade, en eller flera hästar har väl vält omkrin dem och biti lite på dem hehe!
Jag tycker i alla fall att dessa är smidiga, självklart finns det en till alla hästar så det blir jämt fördelat!


opublicerad bild!

Kände att lite bilder kunde pigga upp min blogg, och här kommer en bild som är opublicerad och kanske skulle förbli det!


Dagens ridpass!

07:30 började min dag idag, hade stalljour så det var bara att masa sig upp ur sängen och åka upp till stallet. När jag väl kom dit möttes jag faktist ganska morgon trötta hästar, det hade jag inte väntat mig. Släppte i alla fall ut alla hästar utom Zola, hon fick stå inne och mumsa på lite hö medan jag fixade allt i stallet!

Till ridpasset då, jag hade tänkt rida i skogen idag,närmare bestämmt stockstigten, men grannstallet har tagit hem dreas alla hingstar och Zola brunstar ganska mycket så jag kände inte för att ha ett gäng hingstar efter mig! hah!

Red på åkern istället, och det gick super bra, till en början vända jag igenom henne och att hon skulle följa mig, vilket som sagt gick bra. Sedan vart det serpentinbågar på hela åkern, och det kan jag säga var väldigt nyttigt för damen, tog väl ca 20 minuter innan jag var klar med hela åkern!
Sedan till traven så travade jag hela "långsidan" på åkern, och gisses vad övertaggad hon blev efter den traven, men samtidigt väldigt lyhörd som hon var igår!
Efter traven vart det skritt igen eftersom hon var så taggad, kände att hon behövde lugnas ner lite innan galoppen, och även skritten efter traven var hon kalas fin!
Efter ca 15min skritt arbete vart det galopp, och hon var alldeles med på noterna, behövde bara tänka galopp i princip och hon tog den ordentligt från skritten, och hur mjuk och fin som helst. Eftersom hon var så fin så vart det lite mer galopparbete än vad jag räknat med, men det var bara posetivt!
Sedan var det bara att skritta hem igen!

Är verkligen super nöjd över ridpasset, det var längesen hon kändes så fin och lyhörd. Men då vet jag att jag gör rätt!
Dock behöver hon endel kondisträning igen, den är väl inte på top kan jag säga. Så ett tag fram över blir det i alla fall 1-2 intervallträningar i veckan om underlaget tillåter!


Gårdagesn ridpass!

Igår hann jag inte blogga, vart lite tight mellan stallet och jobb, men såhär gick det igår!

Red i paddocken, och till en början var hon super pigg, en rikrig räser häst rent ut sagt, hon lyssnade inte på sätet, eller rösten och om jag red på långa tyglar började hon trava direk, så det var en hel del att pyssla med igår!
Började med att väna igenom henne vilket hon lyssnade väldigt bra när hon lugnade ner sitt tempo, sedan vart det trav på halv lång tygel för att mest jogga igång henne och efter det vart hon kalas fin rent ut sagt!
Hon vart jätte lyhörd och minsta lilla förändring i sitsen förflyttade hon sig åt det håller jag ville. Har inte känt såhär på väldigt längre. Hur som red lite öppnor på långsidan, vilket jag aldrig gjort med henne innan, men det gick bra för att vara första gången, lite problem vart det när hon inte var så samlad!

Red bara i skritt och trav idag, och mitt mål var att rida igenom henne, och få en bra känsla vilket jag fick. Även fall hon var pigg och så, men som jag brukar säga häldre en pigg häst som är lyhörd och arbetsvillig än en seg häst utan arbetsvilja!


Spruta = ont!

Japp, idag var det dags att lägga sig under nålen. Dags för lite vaccin innan Egypten resan den 7 December!
Och gisses vad ont det gjorde, seriöst jag som trodde det var en baggis, men nej nej. Har ont i armen fortfarande och det har gått 4 timmar sen jag tog sprutan. Kan inte spänna muskeln eller något innan det gör ont! och den 1 december är det dags igen -.-

Kunde inte låta bli att tänka på hur hästen upplever det (jag vet dem har en annan smärttröskel än vi) men tänk om dem känner som oss, och dem får sprutan i halsen liksom och här står man inte så speciellt länge och trycker vaccinet in långsamt för att "spänningen" inte ska göra så ont. Veterinären som jag hade en gång hann vaccinera Zola innan jag ens hann få av täcket... Så det gick väldigt snabbt!

Hur som blev ingen ridnig, vart bus i paddocken med mig på marken. Tränade lite inkall också, men det var inte så intressant idag, men lyckades några gånger!
Hur som Zola var super trevlig i alla fall, som hon brukar!

Imorgon blir det lite dressyr tror jag, och efter det blir det jobb!

Hur är jag emot hästen!

Finns så mycket i mitt huvud just nu, så jag måste helt enkelt skriva av mig, jag räknar därför inte med att nu ska förstå detta inlägg till fullo, men hur som här är lite tankar och funderingar som rör sig där inne! 

Hur är jag egentligen mot hästen, av mina erfarenheter vet jag att en häst tar efter väldigt mycket vad ryttaren/ägaren gör. Ex om jag är trött, otaggad kan jag räkna med att Zola är likadan!
Är jag glad och posetiv är Zola (oftast det, sen kommer det dagar då hon med kan ha en dålig dag). 
Och när dem dagarna väl kommer så får jag helt enkelt lyssna på henne. Ser allt för många som inte lyssnar på hästen. 
När jag kom från ridskolan så var jag uppfostrad till att hästen SKA lyssna på ryttaren, och om den då råkar ställa sig på tvären och inte vill så är hästen DUM. Det ska rättas med drivning, pisk, smackning, drag i tyglar osv. Vilket är fel!! 
Nu när jag haft häst ett par år har jag lärt mig, det är inte hela världen fall hästen inte vill. Hur ska det då kunna bli något possetivt fall hästen inte vill. Jag menar känner jag att Zola inte alls vill harva runt i paddocken, så rider jag inte där, för då kan jag räkna med att det inte kommer gå som jag vill, därför kanske jag rider likadant i som jag skulle ha gjort i paddocken fast i skogen/åkern! 

Jag förstår faktist inte riktigt hur man kan hitta glädje i något som man själv vill fast man känner att hästen inte vill.
Jag tycker att det är viktigt att lyssna på hästen, se dens signaler och inte ta allt för "bus" eller "trots". 

Sen förstår jag att ridskolan måste vara hård mot ryttarna och hästarna, att dem kan inte basera någon verksamhet fall hästen inte har lust för vissa saker, men då kanske inte den hästen är rätt för just ridskolan?

Hur som meningen i detta är i alla fall, våga lyssna på hästen, och se skillnaden på trots, bus och att dem inte har lust helt enkelt, det är levande djur vi pratar om, och om du inte kan respektera att dem kan ha en egen vilja (som dem oftast inte visar då dem vill göra allt för ryttaren) skaffa dig en robot eller något...


Tisdagssvammel till 99saker man måste göra innan man dör!

Och ett sista Grattis till Madde som faktist är 17år nu!

Grattis Madde!

 

Idag fyller min kära syster hela 17 år, så ett stort GRATTIS till henne!

tyvärr kan jag inte skriva vad hon ska få, eller har fått (från mig) då hon inte fått öppnat det än. Men det hon har fått från andra är - Biobiljetter, hårddisk, kläder, smycken, pengar , sådär det var lite. Hon ska snart få öppna min present! :D


En gammal Hoppbild på Madde och Zola!


RSS 2.0