Stallfri dag!

Idag har jag en stallfri dag, så det är Madde som har henne idag. Tror hon ska rida en stund barbacka idag. Hon provade rida igår men det gick inge vidare då det blåste som F*N rent ut sagt! 

Själv red jag grannens häst i vinden som var lugnet själv. Jag hade föreställt mig att jag ramlat av nästan då jag själv tycker det är obehagligt att rida när det blåser men det gick kanon. Var verkligen roligt att rida en häst som är känslig för skänkeln. Hon gick precis där man ville ha henne! 
Skrittade och travade lite bara, red i 30min innan det började regna! 

Det är en väldigt stor skillnad på Zola och grannens häst, Zola är väldigt lätt att arbeta, man behöver inte anstränga sig eller vad man ska säga, låter lite dumt men ibland känns det som om man åker på Zola bara för hon sköter det mesta själv. Kan bero på att jag haft henne så länge att jag vet i mitt undermedveta vad som ska göra!

Grannes häst där emot är en häst man inte åker på, utan man får "rida". Man kände verkligen på hästen när man gjorde rätt, och det var skönt att få anväda sina hjärnceller! (:


Ridning!

Igår vart det en ridtur i alla fall, dock inte på Zola. Utan Isola. Jag hade väldigt tråkigt igår så jag ringde Sandra och frågade vad hon pysslade med och hon var i stallet så jag åkte dit efter jag varit i stallet hos Zola. 

Riktigt roligt fkt, man får passa på att vara i stallet när Andreas jobbar eftermiddag!

Som sagt fick mig en liten ridtur, och det var behövligt känner jag, jag är mycket piggare och posetivt inställd igen. Vad lite ridning kan göra skillnad! 
Och vilken skillnad det var på Isola. Red henne för 3år sen kanske, och då var hon väldigt pigg, och osäker. Men nu (igår) bar hon upp sig väldigt bra, och hon är väldigt böjbar!
Sandra har gjort ett toppen jobb med henne!  grande.blogg.se 

Zola där emot körde jag lite horsemanship med. Övade inkall, vilket hon tycker är roligt. Igår gick det bra tycker jag även fall hon inte kom riktigt fram, men med lite envishet så kom hon ändå. Jag är bara glad att hon hade fokus på mig! 

Idag blir det lite ridning på grannens häst. Eftersom jag hade lite abstinens igår efter ridning så hörde grannen av sig så det ska bli roligt. Och åter igen TACK! :D

Foderstater...

Dessa foderstater säger jag bara, satt till kl 00:00 och räknade. Vi ska inom en snar framtid köpa nytt hö till Zola. Då våran hölevrantör har slut. Josse och Marre har samma hö till Peggy och Cimba och dem fick med analysen på höt med alla värderna. Så det var bara att sätta sig ner och räkna lite. Och ringrostig var man hah! 

Kom i alla fall fram till att Zola ska ha 12kg hö/dag av detta höslag. 

Men sen när jag skulle räkna ut mineralerna, ja då tog det stopp lite. Fick i alla fall ut kvoten 1,7.
Sen kommer den stora frågan, hur ska man veta hur mycket mineraler hästen ska ha om man får ut kvoten 1,7? 

Sjäva analysen ser ut såhär:


TS: 82
Smrp: 34
MJ: 7.6
Ca: 3.1
P: 1.8
Mg: 1.2
K: 9.0

Jag har räknat på att Zola väger 450Kg. Normalfödd alltså tillägg på 5% (Eller om jag tog för svårfödd häst alltså 10%) Sen har jag räknat med att Zola tränas ibland alltså tillägg på 17%. Och då fick jag ut att hon ska ha 12kg hö av detta höslag. 

Som sagt jag kan ha räknat fel igår i mitt trötta tillstånd. Så om någon vänlig själ kan förklara lite om hur det där med kvoterna fungerar vore jag tacksam! :DUppdatering kring tillvarorn!

Tordags: Veteriären kom på besök, efter att jag och Madde tyckt att såret var svullet. Samt att hon hade en påsen mellan frambena. Veteriären tycket ändå att det såg fint ut men att vi skulle sätta in lite metacam för att förebygga en infektion!
Känndes ändå skönt att han kom ut även fall det inte var nödvändigt. Men som jag brukar säga "bättre att ringa en gång för mycket än förlite!"

Fredag: Vi började ge metacam (som ska ges i 5dagar, alltså sista dagen idag). 

Lördag: promenad för damen, lika pigg och glad som vanligt! 

Söndag: Fick vila. Dock lika pigg som vanligt.
Måndag: Fick vila, lika pigg som vanligt.

Tisdag: Ska titta hur hon rör sig idag tänkte jag, eftersom vetetinären sa att det absolut inte gjorde något om hon lekte i hagen, tänkte jag släppa henne i paddocken, lite så hon kan få utlopp av sin energi samt att titta på hur hon rör sig för att sedan kunna sätta igång henne igen på bästa möjliga vis. 

Som ni ser så har det inte hänt så mycket, vi har heller inte fått något svar vad det kan vara. Så jag och Madde hoppas att få svar denna vecka i alla fall. Håller tummarna på att det är posetivt. Men någonstans vet man att så kanske inte fallet är...

Veterinär besök!

Igår upptäckte jag och Madde att såret har blivit svullet och hårt, alltså operations såret. Hon är även som en blaskig "påse" mellan frambena, vilket kan vara en sträknig, eller en vätskefylld påse som behöver tömmas! 

Vi ringde veterinären igår i alla fall, och han skulle komma ut idag och titta. Han har inte hört av sig än, men han skulle göra det någon gång under dagen. Det är så himla tråkigt att det blir såhär mest för Zolas skull som kommer få ha sjukhage vila igen. Jag är väldigt harig med henne nu så... 

Hon har som tur inte feber, och hon är som vanligt vilket är ett gott tecken tycker jag!
Men som jag sagt innan, helldre ringa veterinären en gång för mycket än för lite. Håller tummarna att det inte är något "allvarlig" eller vad man nu ska säga! Operation (torsdags)

Idag vart det en operation för Zola. Jag vill inte gå in på några detaljer då vi själva inte vet varför hon har knölarna och veterinären kunde inte säga något säkert. Förmodligen kommer jag och Madde att inte skriva vad det är alls. Men jag måste ju uppdatera lite i alla fall! Hoppas ni har respekt för detta och för er som vet, vädjar jag och Madde att ni inte ska berätta/sprida ryckten...

Hur som helst så vart det en operation idag för att avlägsna en av knölarna som finns på hennes kropp. Den ska skickas vidare till en patolog. Och vi kommer få svar inom en vecka ungefär! 
Hur som helst vart Zola rakad idag där operationen skulle ske, sedan fick hon en rejäldos lugnande. Ett tag trodde vi att hon skulle slå omkull för hon var så jäkla vinglig rent ut sagt. 

Sedan tvättade han massor för att det skulle bli rent, sedan kom snittet. Att avlägsna en av knölarna var väldigt enkelt egentligen då dem sitter så ytligt, men det var värre att hitta alla små kärl som finns nära huden, några av dem började "läcka" så han var tvungen att stoppa "läckan" innan han sydde och det tog egentligen dubbelt så lång tid än att avlägsna knölen! 
Sedan sydde han ihop henne, med stygn som kommer försvinna med tiden, tyvärr blir det ingen ridning på 14dagar då såret sitter vid sadelgjorden ungefär. Men det är helt okej med oss, helldre att veta vad det är än att gå i ovisheten! 

Idag och i morgon kommer hon ha boxvila, eventuellt en dag till för att minska infektionsrisken, sen får vi se om det blir sjukhage (stärre än en box) eller om hon får gå ut i stora hagen! 


Åhh just ja, hon fick bedövning också, innan snittet förståss!

(inlägget är publicerat på stallmolke.blogg.se, där jag bloggar lite mer flitigt än på denna blogg)

Ridlektion!

Idag höll jag en ridlektion för Madde i regn och rusk, nja så illa var det inte. Det duggade bara men illa nog tyckte Zola! 

Började med framskrittning i ca 15 min, mycket halter och igångsättningar. Sedan vart det lite trav på långsidorna och skritt på kortsidorna (långa tyglar). Sedan övergick vi till skritt på korta tyglar, även där halter på långsidorna sedan vart det serpentinbågar! 

I travarbetet red vi timglaset som jag kallar det, man rider snett igenom i varje varv, sedan vart det även där serpentinbågar! 
I galoppen gjorde jag en ny övning, och det var så här, från A-C på vänster sida var det trav och på höger galopp. Gjorde den i båda varven och det gick jätte bra, Zola tyckte den var roligt, avslutade med 3 varv galopp på mitt volten i båda varven sedan skrittades hon av runt Arne! 

Hela passet varade i 1 timme, och jag är stolt över Madde och Zola. Dem gjorde delvis bra ifrån sig, dock upptäckte jag att hon absolut INTE trivs med det guldiga tredelade bettet med fasta ringar, tror det är lite förstort! Tunga belsut!

Hade egentligen inte velat skriva något om det här just nu. Men efter att ha pratat med Josse på sms känns det som det finns mer hopp! 

Igår var det som någon släckte lyset för mig, det ända som snurrade i huvudet var Zola och att hon inte skulle finnas bland oss längre inom en snar framtid. Det känns fortfarande absurt att tänka den tanken, men jag vet att det är det här man skriver på när man väljer att ha ett djur. Att man måste någon gång ta ett beslut att individen inte ska då leva vidare, att leka gud... 

Zola har fått en till knöl i ansiktet, vilket inte var där i Tisdags när jag var i stallet, den har alltså kommit under en natt och hade blivit relativt stor på den korta tiden. Vi har varit i kontakt med tre veterinärer redan men ingen vet vad det kan vara, och ingen vill göra något. Det kanske är mitt och Maddes fel att vi inte har legat på men det veterinärerna ha sagt är "om hon inte lider gör vi inget, och om hon får ont så får ni kanske tänka vidare på om hon ska få avsluta sina dagar..." Det västa av allt är ju att jag vet att hon inte blir yngre, jag vet att hon inte kommer finnas med oss resten av våra liv. Jag är egentligen mest rädd för mig själv, att jag ska bli egoistisk och tänka "ett år till kan jag få..." att jag är för feg för tanken att ta besluet när man måste vara stark. 

Jag vill absolut inte att hon ska lida vilket hon inte verkar göra då hon är som vanligt, men det är också en tanke som slagit mig, att hon är en sån individ som helst inte visar att hon har ont, hon vill alltid vara matte till lags. 

Men efter att ha pratat med Josse känns det som om det finns lite hopp i alla fall, det kan vara talgknölar, fett knölar, men å andra sidan kan det vara cancer också. Men på något sätt skulle det vara lättare att göra ett beslut fall man viste vad det var, annars kan man gå och grubbla till all förbannelse! 

Så på Tisdag ringer jag veterinären och rådfrågar, och eventuellt tar ut honom/henne för att ta blodprover/biopsi. Nu får det vara ett slut på det här, jag orkar inte längre att vara orolig, att man inte vill åka till stallet för att det känns som folk tittar snett på en bara för att Zola har det där knölarna, eller att man ska hitta en till som dykt upp, jag får ta en dag i taget helt enkelt och ta vara på de dagarna som vi har kvar...

Päls!

Herregud är rätt ord på hur mycket Zola fäller just nu, detvar otroligt rent ut sagt. Såg mer eller mindre ut som Zola hade fått en liten bebis som var i en hög bredvid henne!
Idag vart i alla fall ridpasset av, dock fick jag inte på mig stövlarna för jag hade för tjocka ridstrumpor då mina stövelstrumpor är borta, så det blir att köpa nya!
Jag red i paddocken i ca 50 min, till en början gick det super, i skritten gick det kanon och hon var jätte lyhörd. Övade på att rida rakt, snätt igenom, rakt över osv. Hon har en tendens att vingla när man inte har stöd av staketet. Men idag gick det jätte bra, övade på min sits idag också, och vid våran paddock så står det ett hus som ni kanske vet, och det är perfekt att kika i fönstret så man sitter rätt! HISS för det!
Traven gick väl sådär, hon var ganska vinglig och ville minska volten i höger varv, men jag fick några jätte fina steg i alla fall. Det vart en liten galopp i alla fall, och det vart race, rent ut sagt, damen ville inte stanna alls. Så pigg var hon!
Överlag gick det bra, som jag brukar säga är det bättre med en lite för pigg häst, än en häst som är jätte seg, så vill jag ha det i alla fall!
Vart också pälsglans istället för betfor den var slut... Foxfire vart det, blir en produkt utvärdering av den senare!

Hej mitt vinterland igen!

Usch, igår drog snön in igen, ovädret varade i 40 min men marken är helt vit i alla fall!
Så igår fick Zola vila helt enkelt, jag kännde verkligen inte för att ge mig ut i snöovädret, plus att det var svin kallt också! :( 

Idag håller jag tummarna att vädret kan vara på min sida, alltså uppehåll, jag siktar inte på någon sol inte, jag är bara glad om det kan vara uppehåll som sagt! 
Har tänkt rida dressyr, vet inte om det blir på åkern eller om det blir på banan, beror på om marken har frusigt eller inte. Paddocken blir så jäkla hård om det har frusigt och om det inte har det så är åkern så jäkla mjuk, så vi får se i alla fall! 

Vad ska ni göra med era hästar??

RSS 2.0