WTF! - Spoiler varning!

Har precis kollat klart på första sesongen av Games of Thrones, och jag säger bara WTF den snygga hästkungen dör :( Varför skulle han dö?! 

Sen är det ju fler som dör också som man liksom har "hejjat" på, detta är inte en sagoberättelse med ett lyckligt slut, för hur kan det vara det när hästkungen dööör??? Usch! :( 

Men förövrig är serien lika bra, och mycket spännande, längtar till 1/4 för då kommer 1 avsnittet av sesong två! (:

Jobb!

Har fått två jobbpass inbokade såhär i slutet på månaden, och det tackar man för, har inte jobbat på en månad och jag känner paiken komma krypande. Som tur var fick jag en bra lön denna månad men när man jobbar som vikarie får man ju allid vänta tills nästa månad innan man får lön, så det här har jag jobbat i Januari! 

Idag vart det massage för damen och hon var riktigt rolig att massera idag, inga sura miner utan mer avkoppling!

Imorgon är det Madde som har Zola (jag ska jobba) så Tack Madde! <3 



Uppe med tuppen!

Mitt arbetslösa liv har gjort så jag max kan sova till 8 när jag väl får sova. Det finns väl för och nackdelar med det. Men mest fördelar då jag får fler timmar på mitt dygn! 

Zola fick som sagt vila igår, har inte hört något annat. Idag vet jag inte vad Madde skulle hitta på med Zola. Det blir förmodligen stora Molke rundan då skogen är för blöt! Det är nackdelen med Zola att hon ska vara så kinkig med vatten. Dock går det ju att övertala henne efter en stund men hon vill helst inte blöta ner sig i onödan. Och varför ska man det liksom?! ;)

Hur som helst är paddocken en pool, skogen med och åkern sjunker man ner till knäna i lera i princip, så är det alltid så här års när snön ska smälta bort. Finns inte så många ställen att ta vägen på så det blir som små sjöar isället! 

Idag ska jag i alla fall kolla på Games of Thrones, och jag ska kika lite extra på kungen över hästfolket! hah Han är ju bara för mums mums! ;)

Kan ju tillägga att ja det är Ronon som är med i Stargate Atlantis, för er som gillat den serien eller fortfarande gillar. Sen är det ju ganska förståligt att han är snygg när han jobbar som fotomodell annars! ;)

Djur med respekt, djur som är rädda?

Något som jag kan bli fruktansvärt irriterad på är människor som väljer att slå, skrika och dra sina djur, gäller hästar som hundar till katter osv. Blir även irriterad på folk som skyller på att djuret är dumt när det inte fattar komandot från ägaren. Inser inte folk att det kanske är dem som är problemet, att det är dem som inte ha kunskapen för att just äga ett djur?! 

Jag varnar redan här för ett långt inlägg, för jag kan hålla på i dagar med ett sånthär ämne!

Jag har alltid älskat djur, men om ett djur är rädd för mig är det inte roligt att hålla på med det djuret. Jag vill absolut inte bli behandlad med rädsla!
Det värsta jag vet är att folk tror att det går att lösa om man ex slår till djuret när den gör fel, eller skriker på det om det gör fel. Men problemet ligger INTE i djuret, det ligger hos oss som människor då vi inte kan ge rätt komando eller förutsättningar till att djuret ska lyckas!

Jag har setat på läktaren på  ridskolan som ligger nära och kollat på olika ryttare, oftast hör man "NEEJ" men aldrig något "BRAAA". Varför ska det fokuseras på det negativa?!

När folk tror att rädsla och respekt är samma sak vet jag inte vart jag ska ta vägen, det går inte att piska, slå, skrika, putta, dra ett djur till lydnad för då blir djuret RÄDD för dig till slut. Varför inte jobba som ett team istället för att dra åt olika håll. Om djuet är rädd för dig är det inte en bra relation ni har enligt mig! 

Jag blir uppgiven och ledsen när man ser folk behandla sina djur som skit rent ut sagt. För mig är djuret en vän, slår, sparkar, skriker och drar du i din bästa vän? - Nej jag tror inte det!

Djur visar sina känslor på ett annorlunda sett, dem gråter inte, inte skrattat inte svär när dem är arga. Om man är en djurägare bör man veta att det djuren visar är vad vi som ägare måste kunna tolka!
Ex sparkar hästen när jag masserar ryggen - ja då har den förmodligen ont, spänd eller känner ett obehag när jag masserar. Är den mer i luften än på backen när man rider ja då kanske det är fel foder, eller den har ont någonstans. Som sagt djuren pratar med sitt kroppsspråk inte med ord!

Och om du vinner ett djurs hjärta så vet du att du kommer ha en vän för livet, men du vinner INGET på att slå, sparka eller skrika!


Brist på rubriker!

Idag vart det ett kort ridpass i paddocken, hade med mig en kompis till stallet som ville träffa lite hästar och komma ut på landet idag, och ni vet ju om man har en tid att passa i stallet kan man ge sig tusan på att boxen är rörigare än vänligt, hästen är smutsig eventuellt inte villa komma in från hagen, så om man säger 2timmar kan man räkna med 3! 

Självfallet såg Zolas box helt normal ut, men när man började gräva lite i spånet insåg man att hon och bajshögarna lekt kurragömma under natten. Det var som allt bajs och kiss hade varit i en torktummlare och åkt runt si sådär 5000 varv för att sedan läggas på plats i boxen -.-

Hur som helst vart det skritt i paddocken, vet inte 100 hur länge jag red men det var väl 20min. Började blåsa under ridpasser så det var i alla fall inte så spännande att rida! :(

Igår vart det ett intervallpass på åkern för damen, med mycket galopp (korta intervaller) hon hade tydligen busat lite och varit stark men vad kan man förvänta sig efter en vintervila?! Jag brukar i alla fall inte bli arg på henne när hon gör något sånt som ett litet glädje skutt, jag menar det är ett tecken för mig att hon mår bra och är pigg! 

Imorgon är det i alla fall Madde som ska ha Zola och då ska hon få vila, dels för att Madde kommer så sent hem och dels för att hon varit igång ett tag nu! Så lite vila vore nog på sin plats! 



Panik!

Inatt drömde jag en hemsk dröm, eller ja hemsk och hemsk. Jag drömde att jag skulle upp och packa hö till Zola på skullen, och det fanns bara 7 balar kvar. I drömen hade höleveransen kommit i söndags så som i verkligheten, och då fick vi motsvarande 3rundbalar med hö. Så vi borde ha klarat oss tycker jag mer än 2dagar. 

Det värsta var att ingen hade så mycket hö, så vi kunde inte låna något utav de andra i stallet, och vi fick inte tag på något nytt hö för det var slut hos alla bönder.... Shiit vilken panik jag fick i drömmen.... 7 balar räker inte så långt inte....

Höbalar till tusen!

Idag var det dags för höleverans som tyvärr vart småbalar (jag är överlycklig men inte de andra). Förut har vi haft rundbalar på 250kg som är jätte smidigt att få upp på skullen, dock har jag haft prblem från start med dem när det gäller att packa höt. Dels är det så "luftigt" och långa strån så ibland har jag fått packa 6 påsar istället för 4. Så hurra för småbalar som är lätta att hantera!

För Zolas del vart det en lugn helg, idag fick hon vila och lufta pälsen, var jätte bra väder en stund på dagen (då höt kom) sen vart det skit väder och hon fick täcke på igen, snablandat regn är inte det som står högst upp på min lista!

Imorgon blir det ett ridpass, vart vet jag inte, det får bli morgondagens lösning!

Vad bör man tänka på när man köper häst?

Jag har en fråga till er läsare där ute, vad bör man egentligen tänka på när man köper en häst? 

Zola fick vi ju gratis, så det är ju ingen veterinärbesiktning, eller något. Vi skrev bara på (eller bara och bara vi hade funderat mycket kring Zola) ägarbyte papprena. 

Så vad bör man tänka på?

Bett, snällt eller elakt?!

Något som jag gör för att lära mig nya saker är att läsa olika artiklar och sedan återberätta dem här på bloggen. Och i dagens inlägg ska jag skriva om bett, och deras inverkan. Artikeln som jag läst heter "så påverkar bettet din häst" - från tidningen Hippson! 

OBS: Hästens munn är egentligen inte skapt att ha ett bett i munnen, det finns helt enkelt inte plats för det, så därför bör man välja bett med nogranhet!

Först och främst vill jag säga, ingen häst är den andra lik, vare sig i munnen, beteende eller dyrlikt. Alla hästar reagerar olika med olike bett. Något man bör göra som häst ägare är att kolla fall bettet verkligen passar. Det man ska kolla enligt artikeln är, gomen, mungipan, tungan och lanerna! 
Vissa hästar har en alldeles platt gom, medan andra har en "valv" formad. 

Direkt kontakt med den hårda delen av gomen och bettet ska undvikas!

Vanligt tvådelat träns bett, ligger som ett V ner mot framtänderna och när man inte tar i tygeln trycks den ledade delen upp mot gomen, men när man har studerat röntgenbilder när ett tygeltag förs så trycks den ledade delen ner mot tungan. 
Många tror att det är tvärt om, att den ledade delen trycks upp mot gomen när man tar tygeltaget. Men inte enligt denna artikel. 

"bettlöst är inte snällare"

Enligt denna forskning som gjort på hästar, så är bettlöst inte det snällare alternativet, när man rider med ett bettlöst bett eller vad man ska säga så bör man vara medveten om att det istället ökar trycket på underkäken och nosen. Dock beror det helt och hållet på hur långa skänklarna är på bettet, samt hur hårt kindkedjan späns. 
Hackamoret utmärker sig lite från de andra typerna av bettlösa bett, förutom att ge tryck på nosryggen och underkäken bildas det ett starkt tryck på nacken av hackamoret. 

"Mildaste betten"


De mildaste betten mot gomen är rakt tränsbett samt stångbett, nästan alla ledade bett ger ett tryck i gomen av någon form. Gagsbett ger ett ökat tryck jämfört med vanliga tränsbett. 

Att använda dubbla bett så som kandar dubblas trycket på lanerna med tanke på att bettet är placerat på ett sådant kännsligt område i munnen, om man ska rida med kandar, bör man rida med förstånd och försiktighet!

"Så oavsett vilket alternativ vi väljer kvarstår det faktum; det är ryttaren som avgör hur skarp betslingen blir" - Hippson

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag vet inte vart jag ska börja, när jag läste denna artikelt vart det lite snurr i mitt huvud, dock var det en intressant artikel tycker jag och jag ville dela med mig av den till er läsare. Dock känns det som om jag har fel i mitt tänk med bett eller så har dem det. Som sagt jag trodde inte att Hackamoret till ex gav ett tryck på nacken, nu vet jag inte vilket hack dem menar det finns ju en rad olika. Samt att tvådelade bettet gav tryck på gomen när man inte tog i tygeln hmm, jag bör nog tänka om lite, verkligen studera vad som händer och tänka igenom. 

Jag vet inte vad ni läsare tycker om denna artikel skriven med mina ord, men den sista kommentaren om att bettets stryka avgörs på ryttaren kan man hålla på och diskutera fram och tillbaka i evigheter. Jag tror till viss del att visa bett kan vara mildare mot hästen beroende på ryttarens hand. Men inte alla! 

Om jag skulle vara ärligt trodde jag att jag skulle få mer svar från denna artikel men det gav mig nog mer frågetecken?

Vad tycker ni?

Gårdagen!

Igår tömkörde jag, Zola skötte sig utmärkt! 

Använde mig av den "nya" varianten av inspänning, som jag läst i hästfocus. Eller inspänning och inspänning. Yttertömmen går som vanligt igenom "ringen" och sedan fästs i bettringen, medan innetömmen går via bettringen till gjorden som fästs i en ring längre ner på gjorden! Lite svårt att förklara men jag hoppas ni förstår! 

Igår la jag ner mycket tid på travarbete, och det märktes att det var lite jobbigt för damen i höger varv. Med den nya "inspänningen så kände jag att jag fick bättre kontakt med henne, och hon ställde mycket bättre, det vart liksom som ett ledande tygeltag. Och det är hon inte så van med i höger varv då hon är lite svår att "komma åt". Vissa varv var jätte fina, medan andra gick hon rakt med kroppen och böjde huvudet bara, något som vi måste öva bort så idag blir det ett dressyr pass! 

Problemet förra gången med att hon var vinglig var som bortblåst idag, vilket var skönt. Men när hon tycker det är jobbigt vänder hon huvudet innåt och går emot mig, så det gäller att sluta innan hon gör det, eller så är det jag som inte ger rätt signaler så hon inte förstår vad hon ska göra. 

Som sagt travade vi ganska mycket, men jag kände ändå för att lägga in en lite galopp vilket gick galant, dock var hon lite springig vid fattningen, och några bockspårng vart det också. Men sen gick det super, mycket lugnt och galopp igenom hela kroppen! :D 

Jag höll på i ca 40min, tyckte det räckte eftersom hon stått i förrgår! 


Problem - Stå ensam i stallet.

Som ni kanske vet har Zola haft en en rad olika problem som vi har varit tvugna att lösa. Och här kommer ett av problemen! 

Stå inne ensam!

När vi fick Zola kunde hon inte stå ensam överhuvudtaget, hon vart precis galen av det, och det skapade stora problem när hon skulle skos, när man skulle ut och rida, bara ta in henne och ryckta. Vi fick alltid fråga någon annan i stallet fall man fick "låna" deras häst för att man skulle ta in Zola. Som tur har vi haft väldigt förståliga hästmänniksor runt oss som lånat ut sin häst.
Hur Zola reagerade när hon vart ensam var att koppla bort sinnet från kroppen i princip, hon vart jätte stressad, gick runt, svängde runt rumpan under grimmskaften, försökte slita sig. Vissa fall gick hon rakt på en och ut från stallet med en, eller trampade en på fötterna. Ni anar inte hur många tårar jag gråtit för att jag har varit tvungen att vara elak mot henne. I vissa fall fick man slå till henne för att hon skulle hajja till (OBS det är jag inte stolt över, och det är INTE så man ska gå tillväga). Men efter det insåg jag och min syster att detta inte var hållbart längre. Vi var tvunga att lösa problemet!

Nu i snart 3år kan hon stå själv i stallet, men ibland får hon återfall. Men det är lätt att lösa nu när vi vet hur vi ska gå tillväga, det var så sent som igår hon inte kunde stå inne ensam. Men det gäller att bryta hennes beteende. Igår var det ett "lindrigt" anfall eller vad man ska säga. Så här kommer lite tips på hur man kan göra steg för steg!

1. Hästen måste koppla stallet till något posetivt och veta att den kommer få komma tillbaka till focken vid ett senare tillfälle. Det jag och min syster gjorde var att vi började med att gå in i stallet och hämtade något så som rycktlådan, för att sedan gå ut och ställa oss ute och ryckta (problemet var att stå inne i stallet själv, stå ute själv fungerade utmärkt.) Med denna övning förstos Zola tillslut att hon skulle få gå ut igen. 

2. Nästa steg var att ge henne maten inne, jag tycket att hon fick en bättre respons fall hon hörde hur man hällde upp maten. Men det är nog från häst till häst. Sedan tog jag ut henne när hon var klar INNAN hon han jaga upp sig.
3. Steg 3, tillslut kom vi till den punkten att Zola kunde stå inne ungefär i 10min själv, så då passade vi på att ryckta henne + massor av BERÖM! 
Och även där innan hon hann jaga upp sig gick vi ut, ibland fick vi gå tillbaka till steg 1 att bara gå in och hämta saker. 

4. Ett annat knep som vi hade också var att inte ställa upp henne på samma plats i stallet, utan vi varierade mellan alla tre ställen som vi har att ställa upp hästarna på. På så vis var det något nytt för henne. Vi märkte även att hon blir lugnare att inte ha radion på. Så det kan vara ett tips, testa och se fall radion lugnar eller "hetsar" upp, eller om det är samma oavsett. 

5. Tricks, Zola kan nicka och skaka på huvudet på komando, och det tar jag mig hjälp utav om hon får "återfall" då brukar jag hämta något mumsigt och träna lite trick med henne, vilket bryter henne beteende och hon koncentrerar sig på det istället. 

Detta fungerade på Zola, men det är ingen garanti för att det ska funka på andra hästar, men det gäller att bryta ett beteende!
Vi kom till en punkt att det vart farligt att hålla på med Zola i stallet, och man ska inte hålla på själv, ha alltid med någon, samt en häst redo fall det skulle skita sig. SÄKERHETEN FÖRST!

Detta tog oss 3år att få henne stå själv inne från och med att vi fick henne, så om det inte funkar första gången så gör det inget, det tar tid. Men du känner DIN HÄST BÄST!

Och till sist våga fråga om hjälp!

Täcke eller inte täcke!

Klarar sig hästen utan täcke, eller inte just nu menar jag i våran klimat som är i Sverige! 

Många säger att hästen fryser, fast det egentligen är en själv som fryser. Det är vetenskapligt bevisat att två täcken blir inte varmare, och inte tre täcken heller. Så var går gränsen? 
Vissa hävdar till och med att det är djurplågeri att ha för många täcken på hästen, medan andra hävdar att det är rätt. 

Jag och min syster har valt att täcka Zola, dels för att hon darrar (tar det som ett tecken på att hon fryser) när hon blir blöt, och dels för att det är mycket lättare att hålla henne ren! 
Sen har Zola haft problem med att hålla hull på vintrarna och då är det bra om hästen inte behöver ta all energi som den får i sig för att hålla sig varm. 

Jag personligen tycker att denna fråga är svår, jag vet inte vilket ben jag ska stå på, och jag vill defenetivt inte peka på folk och säga att det dem gör är fel, jag hävdar att man känner sin häst bäst!

Men när man har upp till 4 täcken på sin häst ute, och 3 täcken inne har det kanske gått för långt? 

Och jag vet att jag säger emot mig själv nu, men Zola kan ha ett innetäcke på och ett utetäcke när hon går ute, dels för att vi inte har så många tjocka täcken, men jag vet ju också att det inte blir varmare, men jag tror det handlar mycket om vårat samvete. Kommer hästen frysa?! Men det finns nog inte så många som tänker "kommer hästen bli för varm?!" 
För det finns dem hästar som kommer in svettiga, efter en dag i hagen! (nu menar jag inte att det har rejsat runt i hagen precis innan)

Om du är rädd för att hästen kommer frysa, ge den mer mat!

Denna fråga är svår och jag vet inte vilket ben jag ska stå på, men som sagt man känner sin häst bäst!

Vila

Det vart en vilodag igår för Zola, ville ju som sagt tömmköra men när vi kom till stallet så började det snöa, regna och blåsa så jag valde att inte tömmköra! 

Idag är det i alla fall Madde som har Zola och idag blir det lite intervallträning med skritt och trav. Dock blir det ett lättare pass då hon inte är igång igen, och innan vi lät henne ha vintervila så hade hon inte så bra kondis, så lär den eventuellt vara sämre! Så nu bygger vi upp henne igen!

Snart bär det av till stallet!

Om ca 30min ska jag och Madde åka till stallet tillsammans. Vi får se helt enkelt vad som ska hittas på med Zola. Men jag kan säga att jag är grymt sugen på att tömmköra igen efter en natts fundering vad som egentligen gick fel. Tror först och främst att jag ska vara tydligare med mitt kroppsspråk och framför allt planera. Planeringen är super viktig för Zola! 

Sen så är det ultimata att vara själv att träna med Zola, igår var Emmy och Sara i paddocken samtidigt vilkt resulterade i att Zola fick annat att tänka på också, även fall jag godkände att Sara fick vara i paddocken samtidigt så det var mitt fel. Hur som helst måste Zola också lära sig att andra saker kan hända men hon ska fortfarande ha fokus på vad jag vill, eller så var mitt fokus också där borta där Sara höll på! 

Hur som helst får vi helt enkelt se vad som händer. Hoppas i alla fall på att det blir en bra dag i stallet!

Tömmkörning på schemat!

Idag vart det tömmkörning för damen, fick nämligen låna tömmat och gjord av Sandra (grande.blogg.se) som jag tackar för. Tömmkörning är en perfekt syssla när man sätter igång hästen efter vila samt när det är svinkallt ute då man själv rör sig väldigt mycket. Plus att det är kul också!

Jag höll bara på 40min idag men Zola vart lite trött mot slutet, Tränade mycket på tempväxlingar mellan skritt och trav, samt ökad trav osv. Vilket Zola svarade väldigt bra på, vissa stunder var hon lite seg men jag är nöjd i alla fall.
Tyvärr var jag lite ringrostig med tömmarna och tappade ytterstödet ett par gånger vilket fick Zola att bli lite förvirrad! - Något att öva på!

Har en fråga till er som är vana att tömmköra: När man tömmkör Zola i höger varv känns hon mycket "tryggare" än i vänster, vinglar inte alls i höger men när du byter till vänster varv så börjar hon vingla och vill helst byta varv. Men det är helt tvärt om när man rider, då är det höger varv hon är vinglig i, hur kommer det sig?

Ovisad bild!

Dessa bilder vart tagna för ungefär en vecka sen, när jag var ute i skogen och traskade med Zola. Detta var i alla fall hennes outfit för den dagen!


Grimma från hööks (reflex för 139:-)
Täcke: okänt märke, kan kanske vara Bucas då jag märkt att dem har andra spännen på bogen. Det är i alla fall ett innetäcke som hon fick ha på sig 20min ute medan jag mockade, fick hur som helst med det till Zola när vi fick henne. Så det är relativt gammalt, men passformen är bättre än de flästa täcken som vi fick med henne!


Dressyrpass på 30min!

Idag vart det som sagt ett dressyrpass, kort sådant också. Hade egentligen velat ridit i över en timme. Men tyvärr så höll jag på att frysa ihjäl. Dock var det varmare än tidigare dagar men att rida utan termobyxor var förenat med döden typ. Mina händer, ben och fötter var helt kritvita, likbleka ja you name it!
Höll ut i 30min i alla fall, vart bara skritt och trav! 

Zola uppskattade det i alla fall, dock var hon lite bråkig i höger varv vilket hon brukar vara, men som ni vet är det en metalspärr från min sida för "Zola kan inte gå på spåret i höger varv" men det är klart hon kan om vi tänker att hon kan, inte konstigt att hon blir osäker och vinglig när en annan sitter med negativa tankar!
Vart ganska självklart när jag kollade på ponnyakuten, när Sherin tränade hoppning, när hon tänkte stopp vart det topp, och när hon tänkte gå så gick hästen. Ska det vara så svårt att förstå att hästar har mer innan för pannbenet än vad vi tror?! Dem känner mer än vad vi tror! Det står jag fullt fast vid, och jag tror det gäller alla djur. Dem har ett extra utveklat sinne och det är att känna efter hur en person är emot en!
Nu vart det "nattsvammel" igen hhah!

Rymdskeppet har landat för gott!

För er som inte vet så kallar jag min dator för rymdskepp då den låter extremt mycket av en konstig anledning. Men idag har den nog landat för gott, datorn startar men inte skärmen. Och ja skärmens sladdar är i inga som sitter löst. Just nu håller jag tummarna på att allt ska gå och rädda. Jag har ju liksom 4år minnen med Zola på. over 10gigg musik (av den aldra bästa kvalitén) och massor med andra minnen från mina fotokurser som jag gått. Det vore HEMSKT att inte kunna rädda allt.

Så nu får jag må dåligt en skvätt! :(

Lek i paddock och hagen!

Idag när jag kom till stallet var det lek i hagen, dock var Zola (häxan surtant hah) inte med. Hon såg inte allt för lycklig ut utan hon ville nog bara komma in!

Fixade i alla fall allt först för jag tycker att 14:oo är lite tidigt att komma in för damen!
När jag kom ut igen hade hon börjat deltagit lite i leken som Cimba och Emmy höll på med. Passade på att träna lite horsemanship med Zola (tränade på inkall) och det slutade med att alla hästar kom när jag ropade, och lämnade mig när jag ville bli lämnad. Verkligen häftigt!

Hade planerat att rida idag men eftersom hästarna hade så kul i hagen bestämmde jag mig för att leka med Zola i hagen själv, Vilket hon uppskattade. Ett ridpass blir i morgon, inriktat dressyr!

Dålig uppdatering!

Förlåt för den dåliga uppdateringen, dock känner jag att jag inte har så mycket att blogga om, känner liksom inte suget till att blogga så mycket!
Ska försöka komma ur den svackan, dock har jag inte haft som sagt mycket att blogga om då min syster haft Zola de senaste dagarna!

Hur som ska jag rida idag, var jätte längesen, tror det blir barbacka ett skrittdressyr pass!


Mål!

Jag tänkte ägna detta inlägg åt mina mål med min riding, samt framtid. 

Mitt mål just nu är att hålla Zola frisk och ridbar så länge det går, tyvärr tickar inte klockan nedåt för hennes del och hon börjar närma sig 20år sträket, jag ska vara glad att hon levt såhär på länge då jag vet att andra har fått tagit farväl med sina hästar som är betydligt yngre. Nu är det så att 20år inte är någon ålder för vissa hästar, och det märker man på Zola hon är sitt gamla jag, dock lite lugnare, hon är bra leder, muskler, tänder och psyke så vad kan man mer önska?! 
Dock får jag helt enkelt ha i åtanke att hon är lite äldre och kanske inte köra så hårt med henne. Just därför skrittas hon väldigt mycket just för att hon ska bli hållbar igen!

Kort och gott, hon ska få de bästa förutsättningarna till att hålla som häst! 

Mina framtidsmål då, jo jag har funderar mycket kring en till häst, dock en yngre, inte unghäst (1-4år) men kanske runt 6-7år så jag kan forma hästen själv med hjälp av tränare osv. Jag vill att min framtid ska innehålla hästar, och eventuellt lite tävlingar då och då. Jag saknar verkligen när man hade en träning 1 gång i veckan nästan två när vi precis fick Zola.

Men det första prioriteringen är att Zola ska vara frisk och att jag kan betala allt på Zola, sedan kan jag eventuellt kolla runt efter en till häst (om jag har pengar för en till).

Promenix!

Även idag vart det en promenad för Zola, hon ska som sagt sättas igång igen och då blir det mycket skritt på schemat!

Men i morgon ska Madde rida henne en stund, tror hon ska rida övningen som Linn (DM) la upp på deras blogg, serpentiner + volt, tror denna övning skulle passa perfekt för Zola! :D

På söndag har jag i alla fall planerat ett lätta dressyr pass, så hoppas på lite varmare väder! :D

RSS 2.0