Ny uppdatering om hästarna som vi ska rida till!

För det fösta det 7åriga stoet heter INTE Fiffi utan Tingeling. Madde visste inte vart hon fått Fiffi ifrån men men, haha!
Hon är i princip bara insutten, alltså inte riden så mycket, så det kommer bli en utmaning, och det kommer bli intressant att kunna forma en häst från grunden så att säga!
Dock har hon ingen sadel, som jag fattade det som, men eftersom våran dressyrsadeln inte passade så där jätte bra ska vi kolla om den passar henne istället! 
Ska även höra mig för med olika som har inridningserfarenhet hur man ska gå tillväga. Dock sa ägaren att hon har själv suttit på henne och att hon är lugn och fin, kan bli het när det kommer vägar som är raka i flera 100m! 

Hannibal då, han har sadel, men hon visste inte om den passade längre så vi ska kolla det, och om den inte passar blir det att leta en ny!
Han har väldigt hög manke och svängd rygg så några tips på sadlar som kan passa (alltså ingen som kostar en förmögenhet som 20,000:-) 
Han är inriden och det ända han kan göra är att stanna och titta! 

Vi ska upp dit på Onsdag och kolla lite, Madde ska väl kanske hoppa upp på honom, själv vill jag skapa ett band med hästen innan, så man inte är någon främmande som bara hoppar upp!

Har räknat ihop rösterna!

Och det blir nämligen tvåan som är den nya headern på min blogg, alltså denna:
Får se när den kommer upp. Min syster var inte på hugget just nu!

Bara för att man har häst är man inte intresserad av ridskoleverksamhet!

Blir så trött på allt folk som undrar fall det är helt okej att deras 7åriga dotter/son kommer och rider på min häst. Och när man säger nej så hävdar dem alltid "men min dotter/ son lär sig fort, och det är inga problem, du kan ju tjäna lite penar på det till och med". - Hallå jag är INTE intresserad av att ha ridlektioner, och vad är egentligen pengar värd om det händer något med deras barn. Inte ett skit! Och vadå lär sig fort, det spelar ingen roll om olyckan är framme som sagt, jag som har hållt på med hästar hela mitt liv är inte fulllärd och inget vet i förväg hur en olycka kommer sluta!

Fungerar inte ens att säga att ridsport är riskfyllt, och att min häst inte är någon barnhäst, visst om jag är med och leder är det inga problem (dock kan det hända saker ändå...) Men Zola är ingen häst man hoppar upp på och ska lära sig rida. Hon är allt för "hispig" för det! Särskillt om man är 7år och inte har så långa ben att klamra sig fast med!

Men det som är det största frågetecknet som jag har, hur kan föräldrarna låta sitt barn vara med någon som dem själva inte känner, jag menar om jag hade barn så skulle jag inte låta den gå till vem som helst, eller?

Jag kan ju lika gärna vara en idiot som precis har köpt en vildhäst, det vet ju inte dem!

Åhh jag blir så trött!

Men när dem kommer med argumentet " ja men du är ju med hela tiden" - Jaa och, jag har ingen chans att stoppa en häst om det händer något.

Så såvida jag inte fråga om eran dotter/son vill hoppa upp och skritta en sväng, så lägg ner, det finns ridskolor, där personalen är utbildad (får man hoppas)!

Inväntar Madde!

Håller på och hjälper mamma att städa ut köket, vi ska ju byta ut det mot ett annat så det är mycket som ska rensas!
Snart kommer Madde hem och då blir det vidare till stallet. Det är ju bådas dag idag.
Vet ej vad vi ska hitta på med henne, men kanske lite löshoppning med små hinder?

Om Madde säger ja så tar vi med kameran! :D

Ny header till bloggen!

Tycker det är dags att byta header nu, kan inte ha vinter temat kvar nu när det är snart sommar. Har gjort två st som ni kommer få välja mellan!

Vet ej när designen kommer upp, men så fort som möjligt när ni har röstat klar, ni har till Torsdag på er! 
Sen måste jag ju deala med min syster att hon kan fixa det med! ;)

Header nr 1

Header nr 2


Gissa ryttaren!

Nu blir det en liten tävling här på bloggen, först rätt svar vinner en länkning! 

Så vem är ryttaren?
Bildbomb från i Söndags!


Jag var hur som helst nöjd med passet även fall hon var stel till en början, ser dock på bilderna att hon har en tendens att gå lite bakom hand, vet även att hon gjorde det under passet, eller ja hade ingen egen bjudning och ville liksom stanna, alltså bakom alla hjälper!
Vart bättre senare under passet!

Ridtur i morgonsolen!

Hade stalljour idag, sista dagen på lovet också, så idag blir det att lägga sig skapligt!
Red och fixade allt på morgonen, och jag kan ju säga att Zola skötte sig utmärkt. Trodde dock att det skulle gå sådär med tanke på att jag inte är en morgon människa och Zola är inte direkt någon morgon häst heller. Men det gick suveränt!

Red i 55 min, först i paddocken sen skrittade jag av en sväng på grusvägarna kring Molke!
Övade mest på att få lungn trav för hon stressade på lite, eller ja man behövde inte driva så att säga!
Rycktade henne även super fin, men det varade inte så länge. Ja tills hon gick ut i hagen, och tyvärr hade jag ju svampat av henne så all lera + damm fastnade så det blir kul för Madde att ryckta i morgon!

Dataproblem!

Eller ja internet kanske man ska säga, där av inga bilder, har flyttat på min data så mitt trådlösa internet fungerar inte rktigt som det ska. Får hoppas att det kommer en lösning i morgon!

Har inte fått något meddelande från ägaren till Hannibal och Fiffi så vi får vänta och så, hon skulle höra av sig i alla fall!

Dagens fråga!

Får era hästar någon sommar vila?

Zola får ca 3 veckor sommar ledigt under sommaren, dels för hon ska kunna äta upp sig lite, och för att hon ska få ta det lungt. Förut fick hon stå 2 veckor i början på sommaren och 2 veckor i slutet, vet inte hur vi ska dela upp det den här sommaren, men vi får se fall det blir 3 veckor eller 4 veckor!


Hö i stora lass!

Nu har höt kommit, närmare bestämt 250kg (stor rundbal) så Zola slipper gå hungrig ett tag till hah! ;)
Nää men hon får ju mat, och nu när gräset håller på att komma upp så blir hon ju lite tjockare!
Vilket inte gör mig och Madde något!

Idag ska även Zola få komma ut i skogen!

Underbart ridpass!

Zola gick verkligen super idag, till en början var hon stel och inte alls arbetsvillig, men senare började hon slappna av. Traven i höger varv var underbar, och hon flöt ut nästan för mycket idag, inte alls någon tendesn att lrympa volten i höger, utan det var mer att man fick påminna henne att gå på en volt!

Galoppen var val sådär, hade på mig ett par tygskor så stigbyglarna fladdrade och hade sig, där av mig som vart okoncentrerad så Zola vart väl det med antar jag!

Biler kommer i morgon!

Dagens fråga!

När ni blir frustrerade på er häst när ni rider, eller att det bara inte går bra helt enkelt, vad gör ni då?

Oftast brukar jag inte bli arg på Zola. Om det är så att det inte går bra brukar jag dra ner på "svårigheten" så jag kommer dit jag vill med henne i alla fall, oftast är det bara ett missförstånd mellan oss som gör att det går sämre. Men när jag väl blir arg så är det bara att hoppa av. Spelar ingen roll om jag skrittar henne på lång tygel och börjar om helt och hållet. För Zola känner i alla fall att jag är arg, och då blir det bara mer missförstånd. Så det är bara att lägga ner!

Stallet snart!

Ska bara käka lite sen blir det stallet, vet inte vad jag ska hitta på, men hon ska få motion i alla fall!
Hörs senare!

Roligt!

Kom hem kl 3 i natt efter Elmia, snacka om super trött. Sen kommer min syster kl 11 och väcker mig, jag var väl kanske inte så glad, men hon kom med ett roligt besked i alla fall, det var nämligen så att jag och Madde red en häst som hette Hannibal förut och ägaren ringde idag och frågade fall vi var intresserade av att börja rida honom och en häst till, alltså sätta igång och rida till.

Hon hade fått rekomendationer av några upp där vi har Zola, så det är verkligen roligt att folk tycker att man är ducktig.
Madde var i alla fall sugen på Hannibal, han är ett svenskt halvblod i den grövre typen. Själv ska jag rida till/utbilda den 7åriga travarstoet Fiffi. Kommer bli väldigt roligt då jag har varit inne på att ha en till fd travare och utbilda. Har ju lite erfarenhet nu i alla fall!

Dem står i alla fall 2km från oss, så vi passade på att hälsa på dem idag, och gisses vad fin Fiffi var, väldigt smäcker och söt. Hannibal var förståss också fin, men eftersom jag gillar hästar som är lite mer smäckra i modellen så föll Fiffi mig direkt i smak!
Dock är dem väldigt tjocka så det gäller att ta det lungt!

Kommer nog biler i morgon, måste ju ta kort nu så man ser utveklingen!


Dagens fråga?

Vilken nosgrimma tycker ni är snyggast?

Jag vet inte vad jag ska tycka, alla fyller ju sin funktion, men jag är lite svag för Pullar grimman, men Zola gillar den inte så mycket, hon trivs bäst med en vanlig Engelsknosgrimma eller utan någon alls, har inte testat remont på henne, får se om man kanske införskaffar sig en någon gång i framtiden!

Dagens fråga?

Vilka/vilket bett rider ni på?

Jag rider med tredelat (fasta ringar) ett annat tredelat (inte fasta ringar) och ett rakt bett, hon funkar lika bra på alla tycker jag, rider mest med de tredelade (som inte har fasta ringar) pga det andra tredelade gnisslar så förfärligt, så om ni har något tips om hur man kan få stop på det skulle jag vara tacksam! 

Ska även köpa ett hack, eller ja Madde vill det, hon testade Josses och Zola gick mycket bra på det, dock tycker jag det är lite svårt att rida med Hack!

Långfredag!

Sitter hemma hos Andreas nu, vi ska snart in till stan och tvätta bilen!
Zola ska börja sin igångsättning idag, och det är Madde som ska göra det, vi har ju bytt lite dagar, så hon har idag och jag har på tisdag!
Har inte den blekaste vad hon ska hitta på med Zola, men det blir något i alla fall!
Imorgon är det hennes dag igen, så det blir nog inget bloggande i morgon, för jag ska till Elmia och vara där hela dagen, så vi ses väl antagligen på söndag? ;)

Dagens fråga!

Hur förvarar ni vattnet i hagen, och hur ofta behöver ni fylla på?

Vi har vattnet i en rund tunna, och den behövs fyllas på med ungefär 6dunkar/ dag och dunkarna rymmer ca 25liter, ganska mycket slit. I sommar hagen där emot så har vi ett badkar, och som fyller på med slang, och det behövs fyllas på ca 2 gånger/ dag!


Stalljour idag! (igen)

Hahah, hela mitt påsklov har i princip bestått i stalljour, kanske inte så roligt. Men det är skönt att komma upp tidigt och ha hela dagen framför sig!
Solen sken redan när jag gick upp, så det var toppen (okej jag var lite lat och lånade Andreas räserbil till stallet)!

Passade på att mocka alla boxar, eller ja det lät mycket närmare bestämmt 4st, så hoppas de andra bli glada nu!
Älskar verkligen och mocka, plus att det var gamla goingar från Rix morgonZoo så det var helt okej att mocka och lyssna på dem!

Zola kommer få vila idag, hon fick det igår med, med tanke på att sadeln kanske inte passar så vill jag och Madde vara på den säkra sidan att hon inte har ont (hon har ej visat att hon har ont någon gång, men bäst att ta det säkra före de osäkra)

Nu blir det duschen och sen vidare till Biltema!


Städdag i stallet!

Idag är det städdag, eller ja vi ska mocka ur hagen och lite så. Behövs verkligen nu!
Får se fall stallägaren har kört ut traktorn så man kan lasta  bajset i skopan eller om man helt enkelt får gå med skottkärran!
Brukar ni ha städdagar föresten?

Vi brukar ha en på sommaren med, då vi blåser hela stallet, tar ut allt och skrubbar allt, sen brukar vi måla i det som hästarna eventuellt bitit bort!

Får väl se när jag återkommer, stallet kallar! ;)

Madde och Zola!

Idag har Madde Zola, och Zola fick komma ut på en skogsrunda, nämligen Matsboda!

Allt hade gått bra, men hon var pigg, men vem är inte det efter två dagars vila?
Det hade gått mycket bättre också med vikt hjälperna, och då red hon med den gamla sadeln, så det lutar nog åt att sadlen som vi köpte är lite fel...
Aja blir väl att sälja vidare den!

Just ja har mailat en kille om en as snygg lite bil, fall den fortfarande är till salu, dock går den inte hhah, men när man har en pappa som är bilmeck så! ;)

Nya funderingar!

Igår när jag var uppe och red i paddocken, gick det som förut, hon vill absolut inte gå ut i höger varv, eller ja hon vill inte gå på spåret i höger varv, och när jag sitter rakt med vikter, skänklar, händer så lägger hon automatiskt en volt (detta är inte ett inlärt beteende utan jag har märkt att hon gör så nu på senare tid med den nya sadeln)

Hoppade av efter 40min när mitt humör inte var det bästa, tog av sadeln och hoppade upp barbacka igen, och vilken skillnad på HÄST, hon lyssnade super på vikterna i båda varven, vi testade att rida på rakt spår i häge varav, inga problem, och till och med en halt i det spåret inga problem heller (förut har hon vänt in bogen och stannat med huvudet mot mitten).
Det för mig låter som det är något knas med sadeln, så nu ska vi inte rida med dressyrsadeln på ett tag för att verkligen se att det är den. Har kollat att den är jämt stoppad och det är den, så det är inte det som kan vara problemet. Nu är frågan kan en sadel ge en sån inverkan på hästar?

Det måste vara det, för jag red likadant utan sadeln som med sadeln!

Tips!

För er som slänger ut flera 100:- i månaden på flugspray som ändå inte funkar så bra som det står att det ska göra, till er har jag ett tips! 

Allt du ska ha i flygsprayen brukar finnas i det flästa hushåll! 

1: Citron (ni vet i flaska)
2: Vinäger
3: Massa vitlök!
4: Diskmedel (några droppar)
5: Lite Vatten!

Gör såhär
häll i allt i en flaska, och skaka om. Finns inga speciella mått, utan ta i så mycket du känner för, och när jag menar mycket vitlök så menar jag mycket (jag brukar ha en och enhalv vitlök i). Sedan silar du bort vitlöken så den inte fastnar i pumpen när du ska spraya på hästen! 

Funkar väldigt bra mot mygg, på kvällen. Håller i sig i ungefär 3timmar. Går lätt att få bort, spola bara hästen! 

OBS: det är färskvaror så det håller sig inte så länge, och var inte fega med att spraya på!

Ridtur idag!

Gick upp för ungefär en timme sen, och ser på termometern att det är hela 16 plus ute, och det går stadigt uppåt! Det gillar vi verkligen, Känns som sommaren är äntligen påväg nu! 

Idag ska jag rida, vet ej vart och så, men det blir väl någonstans, eller så går jag kanske en promenad till byn (där jag bor) med henne. Om jag ska rida så ska jag försöka få med Andreas och ta kort, skulle vara perfekt fall man fick lite kort på oss i solen på en åker! :D Hiss!

Tänkte hissa dessa benskydd som jag har till Zola, eller som jag och Madde har till henne!


Märket är Catago. Gillar dem jätte mycket. Dels för de är snygga, och dels för att dem har hållt bra. Har haft dem i två år, och dem ser knappt använda ut, och ett problem som jag stött på med andra benskydd med dålig kvalité är att kardborrbandet har slutat fungera. Och dessa håller fortfarande. Finns att köpa på Filippasridsport.se där kostar dem 229:- och då är det sport modellen, inte pro som är på dessa benskydd!

Stalljouren idag!

Som jag nämde igår hade jag stalljouren idag, och allt gick bra, och fort med. Trodde det skulle ta längre tid, var verkligen as trött! 

Hur som helst, allt är klart i stallet, ska eventuellt rida, eller tömköra henne idag, ska fråga Josse fall jag får långa hennes tömkörninggrejor!
Eller så rider jag helt enkelt, och då är det sitsträning som gäller! 

Har även lite bilder i dålig kvalité från stalljouren så! 

Här är utsikten från våran höskulle! Fyllde även på hela 3 dunkar vatten idag, under 1 timme, stark?- jaa! :)

Grilla med lite vänner ikväll!

Ikväll kommer lite vänner över för att grilla, ska bli roligt. Har hållt på att städa hela dagen, eller ja sen jag vaknade. och det var kl 11, så jag har bara städat i en timme och 50min (känns förövrigt som ett helt år) haha. 

Madde hade utsläppet idag, så det betyder hennes dag, hann inte prata med henne så mycket så jag vet inte vad hon och Zola hittade på. Marre tar i alla fall in henne, och jag ska upp och kvällsfodra

Imorgon är det min tur med stalljouren, och så kommer kanske Sandra (sandriey.blogg.se) och hälsar på! 
Kommer bli kul! :D

Häst vetekuddar!

(http://www.facebook.com/pages/DL-Horses-UF/177539575596398) - mellan parentererna så har ni en länk till min kompis företag, han har kommit på iden om att sälja vetekuddar som du värmer i micron till hästar (går att använda till människor med)

Så jag tycker att ALLA ska gilla hans sida och handla på, jag tycker i alla fall att iden är jätte bra! 


Dagens fråga!

Nu är det så att min häst har lite problem med sin tunga. Hon håller på och fibblar väldigt mycket med den (inte med bettet) och hon har en tendens att slänga ut tungan, och då blir hon jäkligt stel (på den sidan hon slänger ut tungan) Vilket är jätte irriterande tycker jag! 

Så har ni några tips?

Är det värt att testa ett tungfelsbett? (Tycker det ser oerhört groteskt ut!)Massage på schemat!

Idag ska Zola få vila, eller ja hon ska få en genomgående massage för att se så hon inte är så spänd, fall det kan vara det som gör att hon inte riktigt kan gå i höger varv!

Tror det behövs, hon har känts ganska konstig ett tag nu, eller ja de två sista gångerna jag har ridit henne!
Sen kan det också ha berott på att hon håller på med sin tunga!
Men men, nu ska jag försöka plugga lite, sitter ju i skolan!

Jag kan inte rida!

Blir så ledsen på allt verkligen, och det har kommit till den punkten då jag verkligen tror att jag inte kan rida. Allt blir bara fel, fel, fel! 

Som idag till ex, jag red i paddocken och skulle öva på min sits, vart ändå en dragkamp mellan mig och Zola, och det slutar med att jag vill bara ge upp. I vänster varv gick det super bra att rida, men när det kommer till höger är det som att sitta på en vägg, går inte alls att flytta henne, har testat med skänkel, överskänkel, vikt, spö på den sidan spårre på den sidan bara (använt försiktigt). Men det vill sig inte, i varje fall inte i paddocken. Om jag sitter helt rakt över henne och inte gör något går hon med huvudet åt vänster och kroppen söker sig mot mitten. Oftast brukar dem ju söka sig till den trygga väggen! 

Jag har masserat henne, men tycker inte att jag känner någon speciell skillnad, men nu börjar jag tro att det är något som jag inte känner, tänk om hon är totalt sne musklad...

Det som är konstigt är att det funkar bättre att rida utan stigbyglar (bra täning för mig) och på en åker med mer plats, då är det inte alls samma problem med höger varv, då går det riktigt bra för att vara Zola! 

Såhär har hon alltid varit, och förut kunde hon inte galoppera i högervarv, men nu är galoppen bättre i det varvet än vänster så vad kan det vara?

Är det jag som gör fel?

Ser inte ut som det kommer någon film!

Ser verkligen inte ut som det kommer någon film, Maddes kamera filmar tydligen i ett format som varken moviemaker eller youtube kan öppna, och jag har försökt konvertera det men det fungerar inte heller. Grejen är det att VLC kan öppna det, men inte moviemaker eller Youtube, eller ja det stå 346min och då har det gått 1% och filmen är 3min lång så det kan inte vara så att den är för lång! 

Fy vad jag blir tött på allt, får se hur det blir när Madde kommer hem!

Hemma runt kl 10:00

Är så himla soft att gå tredjeåret på gymnasiet, slutar halv 10 på både onsdagar och torsdagar, och om man har tur får man arbeta hemma, så det blir alltså 2 dagar utan skola i veckorna. Mycket bra. Då hinner man med massa annat som man är tvungen att göra så som stallet, och det bästa med allt är att Andreas jobbar eftermiddag det betyder jobb från 14:00-23:00 (okej det är tråkigt att inte få träffa honom) men det blir mer tid till Zola, och jag vet att han inte sitter och väntar på mig. Så det är jätte bra! 

Idag vet jag inte vad jag ska göra med Zola, har lärt mig en liten ny grej som jag vill testa, och det är rid mer med vikten, jag är super dålig på det, så om ni har tips på hur man kan bli mer medveten om vikten och övningar där man använder den så skulle det verkligen vara super!

Ska försöka ladda upp lite filmer från igår, vi får väl se hur det blir!

Dagens fråga!

Vad tycker ni är en fördom?

För någon dag sen så skrev jag ett inlägg om fd. travare, och om att det finns många fördomar, fick lite respons på från olika människor. Vissa varför dem har travare och vissa om varför dem inte vill ha travare.
Hur som, så tar jag tex "fd travare kan inte hoppa eller galoppera" det för mig är en fördom.
Så vad anser ni, vad går gränsen för en fördom, och finns det bara negativa fördommar?

Detta kommer upp om man söker på fördom, detta är vad Wikipedia anser som fördom:

"En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den eller det som är föremål för fördomen anses tillhöra.

Eftersom stereotyper kan vara positiva eller negativa, kan även de fördomar som de resulterar i vara antingen positiva eller negativa. En negativ fördom gentemot en person leder ofta till en positiv fördom om en annan. Vare sig en stereotyp är statistiskt riktig eller ej innebär en fördom en övergeneralisering av densamma"


Video kommer i morgon (troligtvis)

Det är lagom kul när det står 289minuter kvarstår och det har bara gått 1% så, det får bli i morgon fall jag hinner, så ni får helt enkelt vänta! ;)

Mini bildbomb!

Även denna gång så är det halv taskig kvalité på bilderna, men nu är det inte jag som är fotograf!
Nu är det min syster. Kan ju säga det märks INTE att vi går fotoutbildening här inte haha, alla bilder är lite oskarpa och almänt dåliga, så Madde vi måste step it up! 


Såhär snygga var jag och Zola idag då...


Nya hästen kom idag!

Som sagt, den nya hästen kom idag, en lite shettis som var svart skäck, jätte söt. Emmy heter hon (bilder kommer eventuellt lite senare, Madde ska bara lägga över dem). 

Hur som helst så vart det ihop släpp idag, och Zola (som jag trodde) var väldigt bossig, men lilla Emmy "drygade" på ändå, haha, så himla söt!
Men när Zola var klar med att visa vart skåpet ska stå så att säga så vart det lungt, eller ja då var det rättare sagt Peggys tur att hoppa på lilla Emmy och mobba henne lite hah! 

Inga hästar kom till skada i alla fall, den som jag trodde skulle skada sig var Cimba för han gick omkull en gång men det var ingen fara med honom!

Efter ihop släppet så vart det ett litet ridpass i paddocken, och gisses vad trötta hästarna var, Zola ville knappt trava. 
Passet höll på i ca 30 min, ville inte hålla på mer eftersom hon var så trött, men hon skötte sig fint ändå. Och jag kan ju säga, jag älskar sadeln med gripsticket på, känns som man har lim i rumpan så klart plus

Bilder och eventuellt film kommer så småning om, ni får väl stå ut med lite halvtaskig ridning hah!

Dagsen frågor!

När ni släpper ihop hästarna, hur gör ni då?

Alla gånger som jag har varit med och släppt ihop hästar så släpper vi dem samtidigt fast på olika ställen i hagen. Oftast blir det inte så mycket stress på det sättet tycker jag!
Och det är ett sätt som funkar väldig bra med Zola då hon kan vara väldigt bossig i hagen annars!

Och brukar ni ha skydd på hästarna?

Jag har det ibland, beror helt på. Jag vet inte varför det har blivit så men om hon ex har brodd vill jag gärna att hon ska h skydd på, och då är det vanliga skydd som gäller och inte benlindor som vissa kan ha, jag är i alla fall oroliga att dem ska åka upp och trasla in sig i hästens ben!

Ny i stallet!

Idag kommer det en ny häst till stallet, nämligen en liten shettis. Det är Sandras (som stod i vårat stall förut) medryttare som har skaffat en häst!
Super roligt, tycker jag, så slipper man vara själv i stallet om dagarna, och så blir det färre stalljour!

Ni kommer säkert att kunna läsa om dem på våran stall blogg Stallmolke.blogg.se!

Hästar kan hoppa hopprep!


Ja som ni kan se i deta klipp kan alltså hästar hoppa hopprep!

Så vad tror ni, en helt ny sport? ;)

(http://video.se.msn.com/watch/video/har-hoppar-hasten-hopprep/1jshxznjq) - klippet hittar ni mellan parantesena!

Eventuellt fotografering idag!

Idag blir det eventuellt fotografering till en ny header, vill ha lite sommar/vår bilder. Hoppas det blir bra, och att solen skiner. Annars får vi ta den en annan dag, idag ska jag rida i alla fall, och Madde är fotograf, får se fall inte Josse vill vara med och ta ridbilder. Hon och jag som är så sugna på riktigt snygga dressyr bilder! 

såhär såg jag och Zola ut 08. Hoppning som stod på schemat!

Tips?

Någon som har tips på hur man får bort lukten från sulorna (vintersulorna)?

Dem luktar verkligen förskräkligt, har sköljt dem med såpa, vatten, tvål, ännu mera såpa men det luktar lika illa ändå. Hovslagaren sa att vi skulle spara dem till nästa sesong, men jag vette tusan, inte när dem luktar så här!
Man står ju knappt ut!

Vinnaren av månadensblogg - Vampiress.blogg.se

Så himla roligt att jag vann, och jag tycker verkligen att ni ska besöka Vampiress.blogg.se, jätte snygg blogg, och för er som är intresserade av Twiligt, True blood, Vampire Diaries så är detta den perfekta bloggen för er!

Så kika in!


Skogen för Zola plutt!

Idag blir det skogen för Zola. Det är Madde som ska rida, och dem ska rida ut med Peggy och Alicia!

Och om jag inte tippar helt fel blir det nog Marmorbynsrundan på ca 1timme eller Matsboda/kolteppan som också tar ungefär 1timme (om man rider i alla gångarter). 
Ska eventuellt ut och fotografera de mesta ridvägarna som vi har, så kan ni få se hur det ser ut här omkring, ni har ju som sagt sett stockstigen nu! 

Kanske lämnar åsen åt sidan då den är 2timmar lång och jag kan inte vägen haha, illa om man gick vilse! (: 

Vad tycker ni, mer bilder på alla olika ridvägar? (:

Fd - travare!

Alla bloggar jag läser handlar oftast om ridtravare, tycker att det är super intressant hur det går för andra att utbilda sina fd- travare! 

Tyvärr har det ju kanske blivit så att vi som har ridtravare har hamnat i ett eget arkiv, vilket är lite tråkigt kanske. Det finns otroligt många fördommar mot fd travare, och det spelar ingen roll fall jag kämpar för att vända någons åsikt om ridtravare, det är inte en kamp för mig. 

Men då är frågan till er som INTE gillar ridtravare, varför inte? (:

Och för er som har ridtravare, hur kommer det sig att just du har en? (:

Stockstigen i bild!

Här kommer lite bilder från den så kallade stockstigen, även kallad Sommar stigen! 


Ett litet stuts kan man säga, eller ja mer en 5 ½Galopp stig! 

Litet träng hinder då, observera vi rider inte där det är ett stort hål, vi hoppar endast åt detta håll! 

Och här är då en omtalade tallen som har förstört ridvägen. Jag skulle ALDRIG i hela mitt liv rida över den, med alla grenar som sticker ut, är alldeles för farligt, tänk om hästen skulle kila fast hoven mellan någon gren, och få panik, då kan man ju säge i princip "hej hej slaktbilen"! 
Då är det bäst att rida runt!
Eller såga av alla tänk bara grenar som man kan fastna i! 

Nog om tallen, stigen fortsätter efter den i alla fall, sen kommer man ut på grusvägen igen som leder till stallet, och du rider in i skogen vid stallet! (:
Perfekt runda på 40min om man skrittar! 


Bildbomb från hoppningen idag (dock dålig kvalité)

Ja som ni förmodligen kommer se är det super dålig kvalité på bilderna, och jag som vill bli fotograf kanske borde ha ställt in manuel fokus och använt mig av blixt, för att frysa bilden!
Men men ikke sa nikke så ni får helt enkelt stå ut med bilderna!

(Det är min syster som rider inte jag) 

Enjoy! 

All Cred till Madde som satt kvar på Zola efter alla de där konstiga hoppen haha!

Hoppning idag!

Så roligt det var, eller ja jag stod och tog lite kort (dock vart det dålig kvalité) Det var Madde som hoppade idag.
Vi hade ett kryss på diagonalen och en oxer på raktspår!
Första eller andra gången hon hoppar oxer med ryttare tror jag, dock var hon inte den smidigaste över den kan man ju säga (bilder kommer innom kort hur det kan se ut när Zola hoppar haha) 

Zola var i alla fall otroligt pepp, och det gick förvånandsvärt bra tycker jag, hon har ju inte hoppat sen i sommras typ. Vi höll väl på i ca 40min, på en höjd av 50-60cm kanske inget att hurra för, men gisses vad stora hinderna såg ut! 
Tips?

Undrar fall ni har några tips på hur roliga övningar som är lösgörande?

Känns som jag rider samma sak hela tiden, och Zola börjar bli lite trött på det. Så alla tips är välkomna!

Dagens fråga!

När ni rider på gräs, skruvar ni in gräsbroddar då?

Jag rider inte med gräsbrodd, har inte gjort och kommer inte att göra det. Jag vet att det är halt ibland, men om det är det så ger man ju inte gränet kanske, utan tar det lungt. Och hästen kan väl skada sig lika mycket i hagen när den spriner som om någon sitter på?
Självfallet förstår jag om någon vill använda det till sin häst, men jag gör det inte! (:

Skogsrundan!

Igår när jag och Madde skulle till stallet gick vi skogsvägen, alltså en runda som kallas för stockstigen. Ocn när vi hade kommit en bot på väg ser vi världens största tall som ligger över vägen, perfekt hinder om man sågar bort lite grenar och så.
Föresten får man det ?
Trädet har ju liksom fallit omkull, och det ligger ju ivägen för att rida, visserligen kanske dem tar bort det eftersom det ligger på någons mark måste dem väl det eller?
Aja vi får ta med sågen ut och såga bort lite grenar!

Sen när vi nästan var framme i stallet, så såg Madde en huggorm, gisses vad rädd jag vart haha! Trodde jag skulle dö nästan!

Zola fick stå igår, vila sig lite, idag blir det kanske lite hoppning för Zola. Madde ska rida, och jag kanske följer med och tar lite kort, om det inte regnar! (:

Tillbaka!

Är hemma en kort stund, har varit hos Andreas från igår till idag, och vi ska snart hem till honom igen. Ska bara hämta lite bilder först!

Igår så tränade jag på inkallning med Zola i paddocken, och hon skötte sig jätte bra, vart förvånad hur mycket kontakt hon sökte till mig. Så det vart mycket berömm. Vet inte vad Zola och Madde ska hitta på idag, men kika in på Stallmolke.blogg.se så kanske hon uppdaterar där! ;)

Imorgon ska jag försöka få med Andreas upp till stallet och ta lite kort på mig och Zola *håller tummarna*

Nu är det fikadags! :D

Synden straffar sig!

Vart ingen uppdatering i går om ridning, höll på att somna vid matbordet igår, så jag antar att synden straffar sig! haha!

Igår gick det i alla fall bra, Zola var jätte fin, dock lite okoncentrerad men det var nog av blåsten, plus att hon var ganska stel i kroppen (höger sida) så efter passet fick hon massage!

Hur som helst, så red jag i 40 minuter, skulle rida lite dressyr men det vart inte så mycket av den saken. Red mycket volter och ökningar i skritt och galopp. Inte så mycket i trav. Men övade på att ta det lungt i traven och försöka inverka takten med min sits!
Och vet ni vad, testade en bakdelsväning, och hon fattade det, helt otroligt trodde det verkligen inte. Inte för jag vet fall jag gjorde rätt men hon fattade det i alla fall! Vart jätte glad, och lite smått chockad!

Idag vet jag inte vad jag ska hitta på, men vi får se hur det blir, blir lite tight i min planering idag!

Dagens fråga!

Vad brukar ni ha på fötterna i stallet?


Själv brukar jag ha ridkängor när jag är i stallet, och mockar och så. Vill inte ha mina stövlar är jag mockar och går ut och hämtar Zola i lerhagen. När jag rider så har jag stövlar, beror lite på ibland mina ridkängor med. Tycker egentligen att det är skönare med ridkängor än stövlarna, men stövlarna är inte riktigt "inridna" än!Rida idag!

Längtar som tusan till stallet, är jätte taggad för rining idag!

Och vet ni vad, solen har tittat fram nu, i morse när jag var uppe i stallet spöregnde det, så det kanske ändå inte var så bra att jag åkte upp till stallet för att sätta på Zola täcke ändå!
Men men, nu har hon det i alla fall, kommer förmodligen hem tidigt idag så då får jag gå upp och ta av henne det i så fall!


Vad ska era hästar hitta på?

uppe med tuppen!

Vaknade när Andreas skulle åka, och det är 04:45, och jag kunde verkligen inte somna om, så jag åkte upp till stallet när klockan var halv 6 för att släppa ut lite hästar, var inte min dag att släppa ut, men jag skulle sätta på Zola sitt täcke, och då tänkte jag att när jag ändå var där så kunde jag släppa ut lite hästar!

Kan ju säga att hästarna var inte lika pigg som jag, ingen ville resa på sig, haha!

Nu blir det lite frukost sen duscha!


HISS- Grip Stick!

Måsre hissa denna produkt, som ni kanske vet köpte jag och min syster en sadel, som var i syntetläder. Och inte visste jag att den var hal som tusan, men det fick jag upptäcka, jag gillar sadeln jätte mycket men jag kunde verkligen inte rida i den eftersom den var så hal! 

Så fick jag ett tips av Jossan (minfux.blogg.se) om gripstick och det fungerar VERKLIGEN!
Man sitter jätte bra i sadeln, och som min syster sa "det känns som att ridbyxorna sitter kvar när man rider lätt" haha! 

Dock är det egentligen till lädersadlar men det funkar minst lika bra till syntetläder!
Så tack för tipset! Klar HISS!Ingen ridning idag!

Idag ska Madde ta Zola, dem ska rida ut i skogen idag, hoppade det slutar att regna!
Förövrigt har Zola fått nta skor igår, vart en halvskoning då hovslagaren tyckte att Zola kunde ha det. Vi fick även berömm för välvårdade hovar (inte för att jag och min syster gör något med dem förutom att kratsa men men alltid kul med berömm) Hennes hovar har i alla fall blivit mer runda och fina, när vi fick henne var hon oerhört trångskodd, och att fixa till det går inte på en pisskvart!
Kan se fall jag hittar någon sko när vi fick henne och nu, så ni kan se hur hennes hovar såg ut då! (:

Senare ska jag knåpa ihop en bildlänks bild, får se hur det går!

Men nu ska jag ut i trädgården (ja i regnet) och klippa lite buskar, får se fall dem överlever! ;)

Längtar tills på Torsdag!

Då är det min tur att rida, och jag längtar grymt mycket. Jag kunde ju som sagt inte göra "gör om ör rätt" efter den där gången det gick skit för mig.
Så nu är jag grymt taggad har insett nu vad som gick fel efter mycket grubblande. Och det är en rad saker som jag gjorde fel! 

Jag erkänner jag kan göra fel! ;)

1. fel sadel, för hal för mig därför störde jag Zola när jag gled omkring!
2. inget tålamod!
3. använde spö (måst göra henne van med att spöt inte är drivande, utan jag använder det för att förlänga min högerskänkel)
4. en liten paus i mitten av passet och inte köra på med mitt race!
5. fel bett, skulle ha valt tredelat istället för rakt.
6. vart för arg på mig själv, så det blockerade resten, och Zola vart stressad! 

Men nu vill jag bara göra om det, och på torsdag ska jag försöka göra rätt. Hoppas att det går i alla fall!

Dagens fråga!

Om er hästsko är lös, rider ni då?

Nu menar jag inte en sko som sitter på tre kvart, utan en sko som vickar lite!
Jag rider inte, är lite mesig när det gäller sånt,vill verkligen inte att skon ska lossna när jag rider så sömmarna eller kappan åker in i hoven, visserligen kan det lika gäran hända i hagen. Men hur som helst jag rider inte...


Hissar min hovslagare!

Igår upptäckte jag att Zolas sko var mer som en flipp flopp. Så Madde ringde hovslagaren, och han ska komma idag. Han vart nästan lite förskräkt när Madde nämde att hon håller på att tappa en sko, så då vart det brottom!
Tycker verkligen att det är bra att dem försöker klämma in en fall det blir akut, men sedan måste man ju acceptera att det är ett yrke och de måste få ledigt ibland med!

Nackdelen när dem har semester är ju att man kanske måste ta ut en annan som man ev inte gillar, och som inte känner hästen, men mitt tips är att försöka tajma lite när han har semester så verkar han precis innan semestern och så när han är tillbaka igen så kan han komma ut och sko och verka igen!
På så vis slipper man att byta hovslagare!

Det här köpte jag!

Sådär ja, nu är jag hemma, så nu kommer bilden på vad jag handlade på hööks och ikea! (:

Shabrak: 179:- (dressyr)
hästgodis: 49:-
sadelöverdrag: 59:-
gripstick: 99:-
höpåsar (små): 8kr:-

Dagens fråga!

Hur mycket betalar ni för en träning?

Jag tycker att det är super viktigt att man lär sig något med sin tränare, och att man känner att det är rätt. Då kan nästan priset kvitta. Man måste fungera bra tillsammans med tränaren med. Den jag tränare för ska ha 150:- då rider jag 45 min tror jag det var. Plus att hon kommer ut! 

De få gångerna jag red för henne lärde jag mig massor. Och det har verkligen hjälpt mig och Zola!

HISS - Tränare som kommer ut!

Måste verkligen hissa tränare som väljer att ha lektioner hemma hos hästägaren, för mig som varken har en bil som får dra släp eller någon kunskap att köra släp så är det jätte bra! 

Sen får man väl ha överseende med priset, eftersom de vill oftast ha bensinpengar. Men jag tycker verkligen inte att jag betalar en förmögenhet när min tränare kommer ut!

Huvudvärk!

Sorry för jag inte la ut bilden på vad jag handlat till Zola, men jag hade så ont i huvudet igår kväll, fick kvällsfordra hästarna tidigare också, inte så bra. Men hoppas det inte gjorde något. Ville bara gå och lägga mig så att säga! 

När jag kommer hem ska jag lägga ut bild på vad jag handlade! 

Zola kommer nog få stå idag, eller hon kommer få göra det eftersom hon har en lös sko!

Hööks idag!

Har varit en tripp till hööks idag, senare kommer det blid på vad jag shoppade till Zola, men ni kan ju gissa vad? ;)

Där emot får jag ställa in träningen, hon har en lös sko på högerfram, och hovslagaren kommer nu i veckan som tur är, och så är våran paddock en pool just nu, så det går inte att rida där...
Men det får helt enkelt bli en annan gång. Hoppas det blir sol snart så paddocken blir bra igen! 

Inget kom med mig hem från ridbutiken!

Vart lite ledsen faktist, var inget som passade mig i smaken idag, skulle ju köpa ett grip stick men så fanns inte det. Nästa mål var ett nytt dressyrschabrak, men jag lägger INTE ut 300:- på ett orange schabrak. Kommer ju se ut som jag och Zola är från 80-talet, alltså inte okej!

Orange är snyggt på svarta hästar men en brun, nej tack!
Och alla schabrak var med något orange i, eller så var det mörkbrun, inget för mig heller. Så det bidde inget, och inga ridbyxor heller!
Nej så det blev inget, åkte till butiken med 1050:- kom hem med 900:- men då tankade jag för 150:- med. Får se fall det kanske kan bli en tripp till hööks istället någon dag, har ju ett kort där nu så jag måste få lite stämplar! ;)

Ridskolan - Always the same!

Har precis kommit hem från ridskolan, och jag kan ju säga att det är många minnen som kommer tillbaka. Allt var det samma förutom färgen i stallet, och tyvärr smalare spiltor. Ex all lukt var det samma, och när man såg alla små tjejer som var lyckliga att få rida en gång i veckan så insåg man att det där kunde fortfarande ha varit jag! 

Dock så såg jag lite otrevligheter, dels sadlar som låg på manken, sporrar som användes fel, inspänningstyglar hit och dit, och självklart hästar som stått där sen jag var 7år! 
Det är det värsta med ridskolor, Tycker verkligen det ska vara KRAV på att hästarna max får stå där 5år!
Räknade ut snabbt att om en häst går 3lektioner/dag och 9 månader om året då har alltså hästen gått i genomsnitt 837 lektioner, och kan ni tänka er hur många det är på 5år egentligen? 

Det är 4185 lektioner, och med det kan man ju tycka att hästen ska ha muskler, men de flästa stora hästarna var fel musklade som tusan, blir så ledsen när man ser det!

Tycker även att det ska vara sporre förbud, såvida inte ridläraren säger något, och det där med inspänningstyglar är som sagt inte lätt, men jag vet att OM man ska använda det ska man veta hur det inverkar på hästen. Och jag tror inte många elver på ridskolor vet det, så hur ska man kunna använda det rätt då?Besök på ridskola idag!

Idag ska stallgänget i stallet besöka våran gamla ridskola. Kommer bli jätte roligt att få se alla hästar och hur lokalerna är nu efter det har renoverats. Vi ska även kolla på Alicia när hon har hoppträning ikväll. Sen såklart ska vi sätta upp annonsen om stallplats i vårat stall, som fortfarande är ledig- så om någon är intresserad så kan ni kommenetera! 

Får se fall man får ta lite kort på hästarna. Alicia trodde att det inte skulle vara några problem såvida man inte fotograferade med blixt. Men eftersom ridhus inte är det ultimata stället att fotografera på så får vi helt enkelt se!
Zola ska få vila idag, och jag kan ju säga att det är bra timat, det har spöregnat hela dagen. Så träningen kanske blir inställd eftersom våran paddock blir lätt en pool. Men vi får se, ska ju bli fint väder med 10+ nu i 10 dagar! :D

Blogg.se problem?

Börjar bli jäkligt trött på blogg.se det är ju bara problem med allt!
Nu kan man inte kommentera alls, det står att bloggen inte finns, vad tusan??
Får se fall det går bättre att kommentera lite senare idag! (:

Så roligt!

Tycker det är jätte roligt att fler och fler hittar hit till min blogg. Så alla är Varmt Välkomna!RSS 2.0