Blir eventuellt Hööks på Söndag!

Wohoo hööks på söndag om allt går vägen. Ska som sagt kolla på nya kängor då mina till och med läcker in lera och inte bara vatten!

Sen ska jag kolla på ett till dressyrshabrak (a). Har ju bara två än så länge, visst det räcker ändå, jag rider ju inte med båda samtidigt men skulle vara roligt att ha ett vinrött kanske, eller ett som inte är svart eller marinblått!
Sen kan jag inte få nog med att köpa småsaker, så som hästgodis, strumpor, hanskar osv, bara små saker som kanske kan vara "bra" att ha liksom!

Sen ska jag även kolla på ett par nya byxor (inte ridbyxor) utan vanliga jeans eftersom alla mina par har fläckar på i princip, sen ett par nya skor skulle inte sitta fel heller! :D

Eventuellt en bilsterio kanske det blir med. Oj då var nog min lön slut, men jag vill verkligen ha en bilsterio som kan spela mp3 filer!Detta är schabraket som jag eventuellt tänker köpa. Tycker verkligen det är snyggt och enkelt! 149:- hööks!


Hjärngympa!

Vart lite hjärngympa och trickträning med Zola idag istället. Så nu kan hon skaka på huvudet och nicka på komando haha, eller ja hon har kunnat båda förut innan, men nu på senare tid så gör hon båda på samma gång, så nu var jag extra tydlig med båda komandona och då fattade hon!

Sedan vart det inkall i paddocken med lilla plutten och hon var jätte ducktig, sedan på det vart det en skrittpromenad också så nu har hon fått motion för både kroppen och huvudet!

Fick stå inne en stund och äta lite hö, och müsli, vilket hon verkar tycka är jätte gott! Kan tänka mig att det har mer smak än pelletsformen på foder, får väl helt enkelt prova själv! ;)

Ont i rumpan!

Efter det där passet igår kan jag inget annat än att säga att jag har ont i rumpan. Tror det beror på att sadeln är lite förstor för mig (dressyrsadeln) eftersom det är en 17,5" och inte en 17" som jag egentligen ville ha!
Eller så beror det på att passet var mycket längre igår än vad jag är van vid!

Brukar tyvärr inte kolla på klockan innan jag rider ut, och när jag skriver i blocket som jag och Madde skriver i efter varje ridpass uppskattar jag ungefär hur läne jag rider, dock måste jag ha missbedömt mycket hah. En timme och 10 min i sadeln är bra mycket längre än vad jag trodde, så när jag skriver att jag ridit i 50min, så lär det säkerligen bara vara 35min istället. Måste bli bättre på att kolla på klockan!!

Hur som Zola ska få en promenad idag, tror att både hon och jag är små trötta. Sen ska jag försöka få tag i en veterinär som kan komma ut och vaccinera Zola samtidigt som Emmy. Emmys tid är ju redan bokad till den 12/10 så jag ska ringa och höra om hon inte kan ta Zola med en gång också! (:

Dressyrträningen!

Var redan i stallet innan 4 för att pyssla om Zola, och putsa träns, stövlar, sadel osv. Man skulle kunnat tro att jag skulle på en tävling eller så!
Körde på en marinblå outfit, då det egentligen är det ända jag kan matcha så det blir snyggt hah! 

Till ridpasset då: Började med att skritta igång henne 10min innan Pernilla kom, så hon skulle vara lite varm i alla fall. Vart väldigt mycket travarbete idag då hon inte varit igång sådär jätte mycket den senaste veckan!
Till en början var i alla fall Zola SEG vilket aldrig är fallet med henne i princip. Men idag slog latsidan till. Pernilla berättade att det var hennes sätt att streta emot lite eftersom jag har anpassat mig så mycket efter henne, och nu när jag ställer krav blir det något nytt för Zola. 

Det jag måste tänka på är att PLANERA, då jag är väldigt dålig på det, och jag ska vara FOKUSERAD och med hela tiden. Då jag lätt tappar fokus på Zola, och mina planeringar är för "nära" inpå eller vad man nu ska säga. För när jag väl planerar och fokuserar och tänker på hur jag sitter och visar Zola så går hon klokrent. Ni vet ju att vi haft problem med höger varvet att hon vill minska volten och ligga liksom lite lutat innåt. Det var helt borta idag när jag fokuserade och planerade. Trodde aldrig i hela mitt liv att Zola kunde gå på en sådan fin volt som hon gjorde i högervarvet. Så det var toppen! 

Ska börja träna mer för henne, då hon la märke till att jag ej tränat för någon på länge. Vilket jag heller inte har gjort! 

Fick som sagt kritik att tänka på, vilket jag ville ha, dock gillar jag ju inte att få kritik men jag har ju bett Pernilla om hjälp och jag vill att hon skulle vara ärlig. Är absolut inte sur på henne det får ni inte tro, utan jag är lite små sur på mig själv, att man kan lura sig själv så länge att ex det går inte för Zola att gå på en fin volt i högervarv, men det kan hon ju visst, bara JAG gör rätt!

Galoppen i alla fall gick mycket bättre än vanligt när jag galopperar. Dock är ju Zola så frustrerad över sin lugg och man (som för övrigt var knoppad) när den "flyger" in i örat, då måste hon skaka och skaka. Men eftersom det var ganska klart att det är en"fix" ide var det bara att ignorera den. Och sen skärpte hon till sig minsann, när hon märkte att det inte tjändade något till! haha! 

Avslutet på ridpasset var inte 100 enligt mig, Zola var trött, jag var trött och det ända Zola ville vara att trava super fort, och självklart spänner jag mig, och då blir hon stum i munnen istället, så det måste jag öva på också! 

Sådär det var nog allt, en ganska långt inlägg haha, hoppas ni orkar läsa!

Putsa och dona!

Ska åka upp till stallet ganska tidigt idag, måste putsa och fixa en snygg outfit till Zola och mig, inför träningen!
Jag tycker det är viktigt att man ser hel och ren ut i alla fall. Och om jag känner Zola rätt är hon inte ren idag!
Så ska upp tidigare för att ryckta henne super fiin rent ut sagt! 

Vädret är i alla fall på min sida idag, sol och vindstilla kan inte bli bättre! :D 
Är grymt taggad på träningen ikväll. Oavsett fall det går bra eller dåligt, behöver nog lite negativkritik som jag kan öva på! 

Är det något som ni tycker är extra viktigt isamband med träning?

Dressyrträning i morgon!

Vart visst en dressyrträning i morgon 17:30! :D 

Hoppas Zola är med på noterna i morgon, och vädret håller i sig (det vill säga ej blåst). (:

Träning på g

Har tagit kontakt med min tränare, eller ja jag och Madde har tränat för henne 3 gånger innan, sen har det blivit uppehåll osv. Men nu är jag grymt taggad på att börja träna igen då jag hittat nya knappar på min kära lilla häst. Sen vill jag själv utvecklas. Det är först och främst Dressyren jag ska satsa på. Känner att Zola behöver mer utav det (alltså korekt dressyr, och att jag rider rätt).
Så vi får se när det blir av, har lämnat lite datum kring tränings tid osv, då jag hoppas att allt går vägen. För just nu känns det som jag inte kommer längre med mig själv bara! Utan jag måste ha hjälp, och jag vet ju att Zola kan! :D

Grymt taggad!

stallfri idag!

Idag har jag en stallfri dag, ska inte till stallet något. Istället är jag fast i Andreas lägenhet själv med hur mycket som helst att diska och städa. Får väl se om han har en snäll flickvän! ;) 

Nej men det ska bli skönt på ett sätt att inte ha något med stallet att göra idag. Men å andra sidan saknar jag stallet med, och jag saknar till och med stalljouren som jag hade i mer en än vecka! Kan ni tänka er det?!
Känndes så skönt att pyssla i stallet på morgonen, sen när man kommer hem har man hela dagen framför sig istället för att sova till kl 10:30 (det kan vara skönt vissa dagar, men inte varje dag!)

Hur som håller tummarna på att Zola har ätit upp müslin idag. Eller ja det hon fick på kvällen (ingen betfor till) på eftermiddagen fick hon betfor till och det älskar hon så det fanns ingen chans att hon inte skulle ätit upp müslin då det var blandat med betfornen. Håller i alla fall tummarna att hon gillar Müslin, eller ska man vara mer orolig för "snus" mineralerna? 
Jag vet inte varför jag är orolig att hon inte skulle äta upp det, jag menar det gick bra sist hon fick müsli så varför inte denna gång?!

Läsvärt inlägg av DM - Linn

Tycker alla borde läsa detta!

http://dressyrmupparna.se/gammalt-inlagg-2/12281#comments

Mycket läsvärt inlägg av Dressyrmuppen Linn. Och jag tycker alla borde tänka till innan man idiotförklarar någon för sin åsikt!

Ridbilder på Madde och Zola

Vart lite nervös när jag skulle ge Zola det nya fodret, i alla fall mineralerna som luktade precis som snus. Men hon knaprade i sig dem som det var det godaste hon ätit på länge!

Ridpasset då, jo Madde red i 30min i paddocken, kände igenom henne i alla gångarter, inget krävande jobb liksom! (:

Här kommer lite bilder på dem!
Visst ser inte Madde förstor ut på Zola?
Jag tycker i alla fall inte det!


Mustang vs Hippo

Har presic varit på Lindmans och köpt lite foder till Zola plutten, vart Mustang Orginal Müsli istället för Hippo Harmoni, då dem inte tog in just de fodret (hade andra hippofoder i pelletsform, vilket vi inte skulle ha). Fick tipset om Mustang istället eftersom det var näst intill detsamma som Harmoni, så vi körde på det istället. Har i alla fall suttit här och jämfört de olika fodersorterna och det är i princip samma foder och samma prisklass  på det.

Fick tipset om ett annat foder också som heter Eggersman, någon som har hört talas om det? Det hade i alla fall inte jag. Men dem har i alla fall massor av olika foder till massor av olika ändamål så att säga, dock dyrare i pris, så om Zola faller ur till vintern blir det Eggersman till henne (även det i Müsli form.) Ska vara jätte bra till hästar som faller ur och måste ha något extra, och detta foder var till Seniorer/unghästar/ston i avel osv. Ungefär som Rehaben (nu Sensetive) fast i Müsli!

Har även varit och shoppat PÄLSGLANS till damen :D Så nu är tiden med tovig svans över vill jag lova!
ÖB hade faktiskt tagit in Sjöbos pälsglans vilket jag rekomenderar till ALLA som eventuellt är lite rädda för starka medel, och som vill ha bra effekt!

Sedan vart det nya foderburkar till Zola, så 6 nya burkar (eller ja små lådor med lock) vart det! Så nu är jag grymt taggad på att åka upp till stallet och fixa och dona!
Får se om det blir någon motion för Zola idag, mår som sagt inte 100 idag heller, får se om jag kan åka och jobba i morgon, men jag håller tummarna!

Idag var i alla fall sista dagen med stalljour, Stallägaren med familjen kommer hem idag!

Sjuk!

Stalljouren i morse gick jätte bra, dock känner jag mig mer och mer sjuk. Har blivit smittad av andreas skulle jag tro. Inte roligt!

Har knarkat huvudvärkstabletter och halstabletter, har även sovit hela eftermiddagen. Hoppas det blir bättre snarty. Blir ingen ridning för mig inte, känner att jag måste vila ut mig då jag fortfarande är trött :(

Hästfri dag!

Skapligt skönt må jag säga, tycker ändå det låter lite elakt att säga det. Men det är faktist otroligt skönt. Ska till stallet ändå ikväll och kvällsfodra de små pollarna, så helt en hästfri dag får jag inte. Imorgon börjar stalljouren igen. Tills på måndag dock, men det känns faktsit skönt att den ska komma igång igen efter denna dags "sovmorgon" som vart till kl 8, alltså en halvtimme längre än när jag har stalljour, kunde verkligen inte sova längre! 

Det som står på schemat idag är i alla fall att fira Andreas farmor som fyllde i måndags tror jag!

En liten bild!


Slänger in en liten bild på Zola från i sommras! Visst är hon sööt med sina jätte öron? ;) hah


Vilovecka för Zola

Zola har fått tagit det väldigt lungt denna vecka, lite skrittpass och promenader. Tror hon har tyckt det varit skönt.
Ska massera henne i morgon tror jag, eller i alla fall känna fall hon är spänd i ryggen, vilken hon brukar vara vid regn och blåst (blåser och regnar omvart annat) Funderar även på att ta ut en hästmassör, dock vet jag inte riktigt vart man hittar bra sådana, någon som har några tips, vart man kan hitta bra hästmassörer?

Nästa vecka blir det nog mycket dressyr från min sida, dock inte i paddocken, utan på åkern, känns som hon går bäst där, känns som hon får plats på ett helt annat sätt! (:

Ingvaldstorp.se

På lördag den 24/9-11 firar Ingvaldstorp 1år, alltså hästbutiken. Det kommer vara häst och hund loppis, bra erbjudande från butiken. Hovslagare kommer finnas på plats och visa varmskoning och en annan, sen får man ju inte missa ponnyridningen! ;)

Stalljobb inget att leka med!

Är bra slut i kroppen idag. Har haft stalljobb snart i en hel vecka, och det är några dagar kvar i vårat stall. Här om dagen fyllde jag på ca 200 liter vatten hos alla hästar, i hagen och boxen vill säga. Hos Rocksina får man fylla på ca 60liter på en dag. Så hon dricker extremt mycket. Molle å andra sidan spiller bara ut allt så han får man fylla på ganska mycket åt också! hah!

Börjar känna i kroppen hur den protesterar på morgonen, och stelheten börjar kicka in. Dags att börja ta hand om sin kropp kanske? ;)

Hur som kom precis från jobbet, jobbade till kl 20:30 så jag är faktist helt slut!

Försov mig!

Blir så trött på min telefon. Hade ställt klockan på den kvart över 7. Vaknade tio i 7 och tänkte att jag kunde snooza en stund men sedan tyckte jag att de där 25minuterna vart helt plötsligt väldigt långa så jag kollade på klockan och då var den kvart i 8, och jag skulle vara i stallet kl 8. Vart bara att springa upp, åka hem eller ja till stallet (var hemma hos Andreas 1,5 mil bort från stallet) men jag hann, vågar inte skiva hur fort jag körde för det var inte lagligt! ;)

Idag är det jag som har Peggy i alla fall, så jag mockade och fixade iordning till henne i morse, och till Zola förståss. Sen gick jag upp till Molle och Rocksina. Dem ska få stå inne helt idag tror jag. Det regnar som tusan ute! Får se på eftermiddagen fall det blir uppehåll så i alla fall Molle kan stå ute medan jag går en sväng med Rockan!

Rockan var inte på så värst bra humör idag, lite bitchig om man får skriva så. Beror nog på all energi hon har i kroppen. Molle där emot stod still så snällt så. Tror han njuter av att bara få ta det lugnt. Tänk vilken omställning dem måste bli för en ridskolehäst som kommer till ett stall med bara en häst i och få som tar hand om honom. Dock blir han lite engslig när han blir själv i stallet. Men det är väl kanske inte så konstigt!


Rörigt med massor av hästar!

Stallmolke - Cimba, Zola, Emmy och Peggy.
Stall östergård (20m från vårat stall)- Molle och Rocksina.

Rocksina brukar egentligen stå för det mesta på Strömsholm, ägaren till Rocksina är Sofia och hon går på Strömsholms gymnasium (läs hennes blogg - Sofiiasundqvist.blogg.se).
Sofia och hennes familj är i Spanien just nu därför tar jag hand om Rockan. Hon är ny opererad i ett bakknä. Därför står hon hemma, och är under igångsättning (skritt för hand).

Molle tillhör egentligen Vårnas ridskola i vingåker, dock är han skadad (senskada) och får därför vara sällskap till Rockan medan hon är hemma. Tar hand om honom också varje dag, då han liksom ingår med Rockan hah!

Zola är min och min syster (Madde) häst. Hon delar vi på i veckorna. Hon har oftast mån, tis, lör. Jag har tors, fre och sönd. Vi delar på ons!

Peggy är Josses häst, som jag och Alicia hjälps åt med att ta hand om. Josse är som sagt i Spanien. Dock är Peggy halt, och ska bara vila ordinerat från veterinär. Så det är bara vanliga sysslor (mocka, ryckta, fixa mat osv).

Cimba är Marres häst, alltså stallägaren som också tillbringar en vecka i Spanien. Madde har ansvaret för denna lilla häst! Han är under inridning men har vilovecka nu, men man får gärna gå en sväng med honom!

Emmy är Saras häst. Hon är hemma och tar hand om henne!


Sådär där var alla hästar!

Hästskolan del 1

Detta inlägg är tillängnat er som inte kan ett skvatt om hästar. Och jag tänker mig att den ända gången ni möter hästar är förmodligen när ni kör något fordon. Eller går för bi. Men denna skola är till för er som kör fordon av någon slag!

* Om en häst skrittar (går vanligt) lugnt och stilla och helt plötsligt stegrar (står på sina bakben) när man åker förbi är det inte ett normalt beteende. Lika så om hästen skrittar lugnt och stilla och helt plötlsigt börjar springa/kasta sig åt sidan/stegra osv är dette heller inte ett normalt beteende!

För bådast säkerhet (ryttaren och föraren) är det bästa att man tittar varandra i ögonen, blir som ett tecken att man upptäckte varandra. Och hon då ryttaren vevar att man får köra förbi har då ryttaren gjort hästen förberädd för att det eventuellt kommer något förbi. Om ryttaren visar att man ska stanna så gör man det. Vi är inte i vägen för er som kör bil, utan vi försöker göra det smidigast för häst och ryttare och fordon och förare.
Oftast handlar det om någon minut att stå still då vi som ryttare alltid försöker komma från vägen så fordonet kan köra förbi! (så tänker jag i alla fall, hoppas fler gör det)

Igår!

Vilken lyx Zola fick igår. När hon kom in på eftermiddagen var hon ganska stel i ryggen (musklerna) så jag bestämmde mig för att massera henne. Hade ändå inte motivationen till att rida när det blåste och regnade. Massagen vart i alal fall uppskattad, till en början var hon lite små sur för hon inte fick mat som alla andra. Men sen när jag värmde ryggen med en varm handduk så slappnade hon av riktigt bra faktist. Så jag masserade Halsen, ryggen och bena.

Fyllde även på spån till henne så hon hade en helt ny bädd igår att lägga sig i och sova skönt.

Efter 4 timmar i stallet är man äntligen klar!

Det tog alltså 4 timmar i stallet idag, men utsläpp, promenader, mockning och en hel del annat!

Molle: kom ut som vanligt på morgonen efter han fått lite av sitt morgon hö inne. Han stod väl ute i ca 4 timmar.
Sen rycktade jag honom sen fick han gå in och mumsa på resten av morgonhöt (vart lunch i stället har delat upp hans fodergiva på 4 gånger/dag som Rocksina har, eftersom han blir så avis om han inte får någon mat.)

Rocksina: Tog ut henne på en promenad, sedan fick hon stå i sin sjukhage med Molle som sällskap (han går i hagen bredvid). Tog ett tag och mocka båda boxarna eftersom det är halm (inte roligt att mocka). Och Molle hade pissat ner ordentligt. Rockan med för den delen, så det vart storstädning hos dem idag. Sedan tog jag in Rockan och rycktade henne, sen ut på en promenad igen. Har flyttat promenaden till lunchen idag, dels för jag jobbar (börjar kl 16:00) och sen för att det är mindre trafik på vägarna. Och hon är som sagt ganska nervig/pigg så hon hittar ursäkter till allt för att få hoppa omkring lite. Dock fick hon stå ganska länge i sjukhagen då det tog sån lång tid att mocka hos henne! Så hon är nog nöjd idag!

Zola: Idag är det Maddes dag att ha Zola. Så jag evt inte vad dem hittar på. Men i morse var hon ivrig att komma ut i alla fall! Pigg och glad som vanligt! :D


Regning dag!

08:00 - Tog ut Rocksina på en promenad, hennes ben var som vanligt, ingen värme eller någon svullnad. Sedan fick hon mumsa hö i sjukhagen medan jag mockade. Släppte ut Molle med så han fick äta hö ute!
Fixade mat och vatten. Rocksina har fått en liten olat som är att hon tar vattnet i munnen och spottar ut i krubban bredvid, så nu får det vara slut med det. Alltså ingen krubba i boxen om hon inte ska ha mat i den! hah!

Molle fick komma in för det började regna!

Sedan fick Zola stå inne, stod och darrade i morse när jag kom så hon fick komma in och mumsa lite hö istället!

12:30- Luncha Rocksina och Molle. Molle fick komma för att han bara varit ute i 40min.
Släppte ut Zola, fixat mat till henne. Cimba och Zola ska stå inne i natt!

Snart är det upp igen för att mocka hos Molle, Zola och Rocksina. Sedan ska Rocksina ha sin lilla promenad. Hoppas vi slipper alla traktorer!

Förbannad och orolig!

Har precis kommit hem från andra gången i stallet idag.

Molle: Började med att ta in Molle som for runt som ett yrväder i den stora hagen. Han får gå i den lilla i morgon, han har nämligen en senskada i frambenet och det är ju inte så ultimat att han galopperar, bockar och har sig i hagen. Så han ska få gå i den lilla (ingen sjukhage direkt men den är väl 30x30 i alla fall!
Får se om han lugnar ner sig. Hans rörelsemönster har inte blivit bättre/sämre så han är som vanligt!
Men tar det säkra för de osäkra med att låta honom stå i en mindre hage vill inte att han ska skada sig när jag är hästvakt!

Rocksina: Började med att ge henne sin medecin, som hon i förövrigt tar jätte bra, vart verkligen förvånad för det kan inte vara så speciellt gott vill jag lova, vart sedan en promenad runt "Arne" Sofias farfar (man kan nämligen gå runt hans hur på en grusväg, perfekt skritta fram/av runda). Dock tog det bara 5min för Rockan tar så jäkla långa kliv hah!
Så jag gick med henne i paddocken de sista 5 minuterna, dock när jag skulle gå ut då kommer en traktor (var på åkern bredvid paddocken hela tiden) som skulle precis köra bredvid paddocken, jag vänder Rockan så hon kan se vad som försegår. Sen braka helvetet lös verkigen. Hon for rakt upp på bakbena (jag flög med i grimmsakftet). Och sedan började hon trava runt, runt, runt. Hade inte släppt henne i alla fall så jag fick henne lugn tillslut, när traktorn var borta. Gick hur som raka vägen in i stallet igen, och tror ni inte att traktorn kommer IGEN. Vart väl samma åktur igen i princip. Blir så trött, jag menar att en häst stegrar rakt upp och kastar sig är väl ingen normalt beteende?! Och då kommer man väl inte körandes igen eller?
Tyckte hon gick kortare steg med bakbenet. Kännde på benet men det var inte varmt eller svullet. Ringde sedan Bitten (ska ringa och rådfråga henne fall det är något jag är osäker på, hennes stall är granne med vårat) Men hon tyckte vi skulle avvakta. Och hon trodde det inte var någon fara och att jag inte skulle vara orolig!

Zola: Madde hade Zola idag, men hon hade i alla fall hoppat lite med henne idag. Tränade mest på att landa i rätt galopp efter hindret, så hindret hade stått på medellinjen, så som jag hade galoppbommarna igår. Det hade väl gått blandat. Men oftast fick hon rätt galopp!


Jobb - stallet!

Idag vart det jobb vill jag lova, inte hos de gamla utan stalljobb!

Klockan ringde 07:40 var bara att stiga upp och åka till stallet (jag var lat, ska börja gå härdan efter).
Först fick Molle gå ut i hagen + lite hö vilket han struntade helt i. Sedan fick Rocksina komma ut på sin promenad som hon ska ha 2 gånger/dag. Vart först i paddocken sen lite på grusvägarna. Ville först känna hur hon käntes att leda innan jag gick ut på grusvägarna som sagt. Och hon var mycket glad och pigg. Skrittade henne för hand i 10min. Sen fick hon ställas ut i sjukhage medan jag mockade (fick massor av hjälp utav våran snälla stallägare Marre som också åker till Spanien på söndag, avis!).

Efter mockningen, fixade jag hö till Rocksina och Molle. Hittade lite extra höpåsar så jag packade för en dag till!
Sen fick Rocksina komma in (efter jag ryktade henne förståss). Fick en morot med! ;)

Sen gick jag ner till vårat stall och blötte betfor till Zola, och ställde in henne så hon skulle få äta lite extra hö!

Det var min dag så långt.
Madde är snäll att fodra Rocksina lunchhö!

Sen blir det upp igen för att mocka, och sedan en promenad med Rocksina + eftermiddags foder!

Fult ridmode!

Här kommer några produkter som JAG tycker är fult! 

Hanskar i alla ära, men dessa? dem kallas Magig på hööks, och är det för att gumminoprorna efter ett ridpass helt plötsligt försvinner? Det är frågan. Om dem inte blir för stora efter en användning så finns det verkligen inga gumminoppror kvar. Erkänner igen att jag har haft sådana fast vinröda (har en hanske kvar, har ingen aning om vart den andra är). Inte för der spelar någon roll eftersom dem kostar 19:- på hööks så det har man råd med!

Fult ridmode!

Nu kommer några produkter som JAG tycker är fult! 


Bild från hööks! 
Jag erkänner, jag skälv har använt dessa, och jag var faktist STOLT. Mina första ridstövlar (dock desamma som gummistövlar enligt mig nu, men jag var hur som stolt) Nu i efterhand vet jag inte ens varför jag satte på mig dem. Jag menar, dem är trånga, dem gnisslar på sadelkåpan och dem är extremt kalla på vintern. Plus att allt damm fastnar på gummit. Så nej tack, ser ovårdat ut när det är dammigt och dant. Praktiska dock om man ska ha som slit och släng stövlar ex när man hämtar hästen från en lerig hage. Du kan ju i princip ha lera upp till knäna! ;) 
Så vad tycker ni?

Förvånad!

Skrev i inlägget innan att jag skulle ha travbommar, och en galoppbom. Men när jag kom upp till stallet bestämde jag mig lite för att utmana ödet, och hade galoppbommar på böjt spår, med två galoppsprång emellan! 

Resultatet - blandat!

Först och främst var Zola väldigt tjafsig i munnen idag, red på det raka bettet, och ja. Vi har ju ridit med det tredelade nu ett tag, så det var dags att byta. Så idag var hon ganska tjafsig som sagt. Men hon arbetade fint när hon väl arbetade. Jobbade henne mest i skritt och trav då hon var väldigt pigg, och inte riktigt lyssnade. Problemet med paddocken var som bortblåst, kunde utnjytja hela ridbanan idag - Skönt! 

Galoppbommarna då- I vänster varv gick det jätte bra, tog galoppbommarna som hon inte hade gjort något annat. Dock var hon lite slö med bakbena idag i vänster. Och jag kunde inte driva på henne för då skulle hon ta galoppbommarna i ett. Lite svårt med den där damen för drivningen på olika sätt, något vi måste jobba på! 
Högergaloppen som hon normalt är bättre i (eller ja har bättre steg) var inte så lyckad idag. Idag var det bara full rulle fram. Och galoppbommarna var "travartrav bommar"!

Hur som jag är nöjd över insatsen, själv var jag inte så motiverad idag för paddocken. Och inte för att rida heller. Ville bara stå och mysa, men Zola försökte i alla fall och det är det som räknas! :D

Solen skiner!

Upp till stallet för ett ridpass nu då!
Sen blir det att ladda för en helvecka med stalljour (morgon). Haha. Dock är det som sagt kul att hjälpa till tycker, jag. Och jag har inget emot att mocka flera boxar, tycker det är skönt att bara stå coh fundera!
Tror dock att det kommer bli lite jobbigt, men va tusan det finns dem som har värre!

Återgå till ridpasset i alla fall, hade tänkt markarbete med bommar om Zola vill det. Har ju haft lite problem med henne i paddocken på sistone. Har i alla fall tänkt travbommar på mitten, så man kan rida som en 8 runt i båda varven. Sen även en galoppbom på långsidan!

Får se om mina planer slår in! ;)

Dags att köpa nya ridskor!

Snart går mina ridskor i graven. Upptäckte idag att dem läcker som ett soll, mina älskade ridskor med stålhätta. Köpte dem till och med på ÖB det kan man inte tro egentligen såpass som dem har hållt i vått och torrt! 
Men nu är det dags att köpa nya. Funderar faktist på att köpa ett par mörkbruna för omväxlingens skull. Vad tror ni?

'
Hööks 699:-

Väldigt snygga enligt mig, finns på hööks för 649:- dock ingen stålhätta och så fanns dem inte i brunt!

Finns på böjes för 449:- med stålhätta, dock med stålhätta på härlen också vilket jag inte vill ha då jag får skav!Finns på börjes för 515:- finns dock inte i brunt. 

Vilket par tycker ni jag ska sattsa på?

Fult "ridmode"

Vet inte direkt vad man ska kalla det egentligen, men här kommer några saker som JAG tycker är fult! Håller ni med mig eller inte?

Jofa ridhjälmen, påminner mig om de tiderna man red på riskola (inget fel med det) men när man hade glömt sin hjälm, och när man fick låna en sådan. Känndes lite som att "ha, du glömde hjälmen, hoppas du lär den en läxa utav att ha ridit runt med jofan!" . Själv tycker jag, eller jag har svårt för att få dessa hjälmar att sitta kvar på mitt huvud. Sen är dem faktist allmänt fula enligt mig! 
Finns för 449:- på Hoppla ridsport för er som gillar dem!Vilket ridpass!

Det gick kanon idag. När hon väl lyssnade. Men det är en annan femma. Red som sagt på åkern (kors i taket, jag höllt det jag sa).
Red i alla gångarter, fast mest i skritt. Red i ca 45-50 min. Och mot slutet kändes hon kalasfin!

Började med mycket skrittarbete vilket gav resultat väldigt fort då hon vart mer avslappnad och kännslig. Fortsatte då med trav, vilket var som att rida på moln rent ut sagt, jätte fin (hade räknat med en hispig häst som ville kolla rakt upp i himlen). Men hon var super lyhörd. Och för er som läser denna blogg vet ni ju att jag och Zola har väldiga problem att hålla volten i höger varv stor, då hon vill minska hela tiden. Idag var volten hur stor som helst, jag fick till och med peta in henne så vi inte skulle vara över hela åkern i princip! :D

Galoppen vart väl sådär, till en början var det bara race som gällde, men den fick jag henne så pass samlad att det gick lika fort som hennes skritt. Och det var REN galopp, inget hoppa på stället utan ren galopp och man kände liksom hur hon tog i med hela kroppen, och vilket steg det var! :D Glad och Nöjd tjej!


Perfekt väder för ett ridpass!

Idag tänkte jag att jag skulle rida på åkern, jag vet att det står bommar på schemat. Men Madde red dressyr där igår, då det blir bommar i morgon. Passar bra innan ett hoppridpass!

Hade tänkte rida övergångar, mest från trav till galopp (om underlaget tillåter). Zola blyr väldigt ofta grymt taggad på åkern, och innan galoppen och efter galoppen blir det ofta slängtrav, och det vill inte Matte!


Nu ska dem bort!

Nu ska dessa sadlar bort!

Båda är av märket Pinto, och båda är allround. Den svarta är 16" och den bruna är 17". Båda är använda i max 1,5år. Då Zola vuxit ur dem. Båda är behagliga att rida i.

Den svarta (som är i bättre skick) säljs för 400:-
Den bruna (som är i sämre skick) säljs för 300:-

Med sämre skick menar jag missfärg i lädret efter stiglädrena.
 OBS: Köparen betalar frakt. Skulle tro att den ligger på ca 250:- (när jag och min syster köpte dressyrsadeln låg den på det, sedan beror det på hur långt den ska iväg).

Billigare vid snabb affär!Kommentera eller maila till hanssenbeatrice@hotmail.com

Hålla fingrarna i styr!

Idag är det Maddes dag att ha Zola. Men jag är i alla fall jätte sugen på att åka upp till stallet och pyssla lite. Mocka och lite sånt. Hästarna stod inne i natt pga orkanen/stormen som dragit över Sörmland.

Men jag tror att jag måste hålla fingrarna i styr då jag inte haft en stallfri dag på länge, kanske är dags att ta en. Har ju lite saker att pyssla med här hemma först, får se om det blir någon tid över till att åka upp och mocka!

När man får ett ansvar!

När man får ett ansvar att ta hand om två stall, och 3 hästar utöver sin egen så blir i alla fall jag stolt. När man får tilliten av någon ta hand om dens sakdade häst. Det betyder i alla fall mycket för mig. Visserligen jobbet som är kring alla stall med stalljour och sådan kanske ni tycker inte låter så lockande. Men när man få den tacksamheten tillbaka för att man har hjälpt till betyder mycket!

Det är då man känner att man gjort något bra, med sin häst, och med sin syn på hästar!
För att om jag inte passat till de ansvaret som jag fått skulle det vara väldigt lätt att hitta någon annan som kan ta de huvudansvaret i Molke. Det finns så otroligt många hästkunninga i Molke, och som är jätte duktiga på det dem gör med sina hästar, och att då får bli tillfrågad om man vill hjälpa till. Och få det ansvaret. Det betyder väldigt mycket! Hoppas ni vet det som gett mig chansen till att visa vad jag kan!

Intressant!

"En forskargrupp har visat att genom att öka kraften med 25% vid böjprov ökade antalet hästar som fick anmärkning. Om benet böjdes i 120 sekunder istället för 60 visade dubbelt så många hästar en positiv reaktion och en ytterligare ökning av tiden gjorde att ännu fler hästar klassades som halta. Om kraften minskades med 25% eller tiden reducerades till 30 sekunder visade ingen av hästarna i studien någon reaktion." - http://forskning.equinfo.se/#post80

Läs hela inlägget - klicka på länken ovan! 

Dock kan jag hålla med minfux.blogg.se om att man inte kan böja fram en hälta, men efter att ha läst denna uppsats kring böjprov, dess historia så blir man en aning tveksam. Den är otrolig intressant att läsa, och att det är mycket kring böjprov som inte är riktigt bestämmt hur det ska gå till, med tryck och tid. Enligt denna forskning/uppsats finns det 11 olika teorier med böjprov angående tid, tryck. Sedan finns det även två olika bedömningssätt, om ex häsen är halt/markerar osv. 

Dock fick jag svar på varför man böjer ett redan halt ben. 

Mycket läsvärd! Tryck på länken för att komma dit! - http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/JohannaJuhlin_Bitostoyl.pdf


Vilket jäkla väder!

När en själv håller på att bli bortblåst så rider inte jag det vill jag lova. Egentligen var det Madde som skulle rida och jag skulle ta kort. Men när grenare flyer ner från träden och som sagt en själv håller på att blåsa bort så är det inte ridväder enligt mig! 

Madde sa i alla fall att det var stormen Katja som drog över Sverige nu, fast det hon hade hört var att den skulle hålla sig kring Värnen. Jo tjena. Tror det herjar mest uppe i Molke då det inte alls hade blåsit inne i stan (1,5 mil från Molke). Något mysko är det ju med denna plats hah!

Tur att det gick bra!Lite fräkt av hästen faktist! :D

Foderdjunglen!

Var som sagt på Provincbutiken idag och kollade runt, dels på olika foder då det är dags att byta från rehab. Tyvärr så har hennes knölar blivit större igen, och jag börjar bli orolig då knölen på nosryggen också har reagerat när vi ställde på henne på rehaben. När veterinären var ute så frågade jag om knölarna och om det kunde vara rehaben, och då svarade hon att det mycket väl kunde vara en allergisk reaktion. Men hon kunde inte fastställa något. Hur som så vet jag att knölen på nosryggen kan ha varit ett av problemen kring hennes öga. Då knölen sitter på ett sådanat ställe så den kan täppa till tårkanalen. Och om det då kommer smuts i ögat och det inte kan "drenera" så är det klart att det blir svullet!
Dock var den andra tårkanalen lite täppt också, men där finns det ingen knöl!

OBS: Varken jag eller min syster gillar att hon har knölar, veterinär har kontaktas och dem har sagt att vi ska avvakta, det sista vi vill är att hennes syressättning ska bli sämre pga av knölen, men i dagsläget så får hon den luft hon behöver. Och om det är fodret är det en lätt sak att åtgärda. Men om knölarna blir större (speciellt på nosryggen) ska veterinär komma ut och ta prover! Dock har alla knölar försvunnit i princip sen vi slutade med Rehaben, men inte riktigt den på nosen, då den var sist att komma upp, den har blivit mindre sen vi slutade, och nu när vi började igen så har den blivit lite större!

Jag och min syster är i alla fall inne på att byta helt från pelletsform, och övergå till Müsli istället. Och vi har hittat en Müsli som kanske passar Zola nämligen Hippo Harmoni - produktblad -

Tycker att detta foder eventuellt kan passa henne alldeles utmärkt, då alla Hippo foder har extra med b-vitamin i sig, coh detta är havrefritt destutom, till ett billigare pris. Men det där det som oroar mig också. Jag vill inte ge Zola något skitfoder precis som är super billigt men som är dåligt!
Vad tycker ni om Hippo?  (ni som använder det eller har erfarenheter kring detta fodermärke). Dock måste jag och min kära syster inse att våran polle inte blir yngre, och där av kanske behöver lite extra av mineraler/vitaminer. Och då är frågan tror ni att vi behöver ge Zola biotin? (som finns redan färdigt i rehaben/sensetive).
Zola är ju trots allt 19år, dock väldigt pigg och busig osv för sin ålder!

Hippo Bas Harmoni


Försäkra upp hästen, eller få betala för alla hältor!

Som många vet finns det speciella försäkringar/försäkring till fd travare, Zola har i alla fall en sådan. Hon är försäkrad överallt förutom bena (hältor, senskador och dyligt) Vi kan eventuellt få ersättning om det är en sårskada som har orsakat en hälta, men ibland kan hältor komma och gå!

När man ska färsäkra upp en fd travare måste den gå igenom ett böjprov som måste självfallet vara godkänt. Vilket inte är så konstigt, man som ägare till hästen får välja veterinär vilket kan ha sina för och nackdelar. Många kanske väljer den som börjer lite hårdare eller någon som böjer lösare, eller till och med en veterinär som man känner väl, som inte ser så noga på det hela!

Skulle det då inte vara bättre om själva försäkringsbolaget har en/flera veterinärer som kommer ut och utför böjprov eller undersöker hältor, för det behöver inte vara travrelaterat, det kan ex vara en ridskada som orsakat hältan som inget har med travet att göra!

Sen förekommer det att man "köper" veterinären vilket är fel, och om det då är en som kommer från försäkringsbolaget som är lojal mot dem, kanske detta slutar?!

Tycker att försäkringsbolagen ska undersöka lite mer kring vad ex en hälta kan bero på, som sagt det behöver inte vara travrelaterat, och varför skulle travare ha mer förslitningsskador än en sönder hoppad häst? Tycker att denna försäkring kring ben ska vara med inviduellt, alla vet att hästens ben är otroligt viktiga, och i alla sproter har dem veterinärbesiktning innan, tävling/lopp!

(Jag är emot böjprov då jag tycker att det egentligen beror på vem det är som böjer, och egentligen bestämmer hästens framtid. Tycker alla borde läsa denna artikel som jag har länkat om i senare inlägg http://beeatrice.blogg.se/2011/september/intressant.html#comment)


Inte min dag!

Vaknade kl 08:00 av att väckar klockan ringde, ställde om den till kl 09:00 istället, gick upp, ringde vårdcentralen pga urinvägsinfektion. Fick en tid kl 10 för att lämna urinprov, för det var väldigt viktigt, och så skulle det gå på tio min. Tjena mitt bena, satt där i mer än 2timmar på vårdcentralen, slutade med att jag fick ringa och avboka ett möte som jag skulle vara på kl 11:00.

Var klar med allt kl 12:00 (ungefär) sedan fick jag veta att jag inte kunde hämta ut anibiotikan försen 13:00 så jag gick runt inne på provincbutiken, och kollade hästfoder, slutade med att jag tröstköpte en saltsten till Zola och en ny foderstatskylt!

Allt klart!

Sådär nu är allt klart på bloggen, ny header och ny färg. Anledningen till det Marin/mörkblåa är att jag tycker Zola passar så fruktansvärt bra i den färgen! Tycker ni inte det? ;)

Vart lite omstuvning i planeringe, hon fick vila idag, och sedan blir det ingen vila på onsdag istället, då blir det skogen för madame!

Palnering V.37


Nya designen!

Såhär kommer i alla fall headern se ut!

Drar en snabbis upp till stallet!

Ska snart till stallet och ta in Zola en stund, det är regn och sol om vart annat och det har i princip regnat halva natten, så jag tror jag släpper in henne. Blir nog inget bete för henne idag då hennes mage har sparkat lite bakut efter allt gräs. Och vill verkligen inte att hon ska åka på kolik!

Sen ska jag även fodra Rockan lite betfor och lilla Molle ska få komma in!
Annars är det Madde som har Zola idag!


Sitter och knåpar och klipper!

Håller på med en ny design, så vi får se om den kommer upp inom en snar framtid! (:

Hästar, hästar och åter hästar!

Vecka 38 blir en rejäl häst vecka för mig, har en hel bunt med hästar och ta hand om. Anledningen jo, semester för alla i Spanien. Så jag ska nämligen ta hand om, Zola, Peggy (Josses häst), Rocksina (Sofias skadade tävlingshäst) och sist och minst den lilla söta Molle (drömponnyn som är skadad, och kommer från vårnäs ridkola). 

Dock är det bara Zola och Peggy som får ridas, men Rockan (Rocksina) ska ha en promenad varje dag på 10-15 min. Håller tummarna att allt ska gå vägen. Men som sagt tycker det är roligt att pyssla i stallet. Och jag känner mig faktist lite hedrad att jag får ta ett så pass stort ansvar som jag får! 

Senare ska jag eventuellt hjälpa till med igångsättningen av Rockan. Så som det ser ut nu i alla fall, och det ska bli spännade, att få testa rida en riktig tävlingshäst vars hemmaplan egentligen är på Strömsholm, och som har tränat för självaste Jens Fredriksson och Linda Heed! Super roligt! (: (läst om träningen och livet på Strömsholm på Sofiiasundqvist.blogg.se)

Paddockträning?

Idag fick jag ha paddockträning på Zola idag, herregud, jag vet inte vad det är som flugit i hästen min. Longerade idag i alla fall för att se hur hon rörde sig, och det såg jätte bra ut tycker jag. Tycker att jag kännt/sett viss stelhet i högersidan men det syntes inget idag! 

Hur som så skulle jag longera, eller jag gjorde i alla fall, och när jag kollar hur hästen rör sig så vill jag ogärna ha någon inspänning eller dylikt på, helst inte longera heller, entingen lös, eller med ryttare på som kan följa mina instruktioner!
Hur som så är Zola i en preriod där hon inte lyssnar utan tycker att gräset i paddockens kanter är mycker mer interessant. Där av att hon ej fick springa löst. Sedan var det ingen ryttare till hands heller (syster Madde). Så det fick bli att longera, började med skritt och där gick det super bra, inte rädd för något (var i mitten av paddocken) Traven gick också galant (mitt i paddocken västner varv.) Men så i höger varv vart vi lite nerflyttade i paddocken, mot där vi har bommar, och det var SUPER läskigt! 
I vanliga fall springer hon med lågt huvud när man longerar, eller ja hon söker sig ner. Men inte idag då var det full fart i travar trav med högt huvud runt runt runt, gick knappt att få stopp på henne. Sen när jag flyttade upp henne till den "trygga" delen på paddocken, var hon sitt gamla vanliga jag! 

Förstår verkligen inte vad som är så läskigt, det var ingen ute, och det var knappt någon vind, i vanliga fall brukar det ligga en prässäning och blåsa där nere, och den går jätte bra att gå förbi, och man tycker ju att det borde vara läskigare än något som inte finns där längre (syftar på pressäningen). Men vad vet jag? 

Hur som fick jag ha lite paddockträning där igen. Efter några gånger var hon faktist väldigt lugn där nere! Framsteg!

Ledig i helgen!

Det är inte vanligt för mig, oftast jobbar jag i alla fall en dag i helgen, men nu är jag ledig lördag och söndag och börjar 16:30 på måndag. Skönt va? 

Lite ovanligt att vara hemma när alla andra är det! 
Idag är det i alla fall Madde som har hand om Zola. Vet inte vad dem ska hitta på, men dem ska nog göra något!
Är grymt sugen på att åka till stallet, har kommit på att det är jävligt skönt att vara i stallet utan att behöva bry sig om man har läxor eller inte, så nu kan jag vara där utan att ha stress, eller ja lite stress blir det allt, men inte skolstressen! 

Senare idag ska vi åka ut i skogen (till Andreas lillebror som fyller år)!

Glöm inte .....

Tävlingen på stallmolke.blogg.se ingen har tyvärr svarat rätt än så länge!
Klicka på länken så kommer du till tävlingen!

Vila vart på schemat idag!

Hade tänkt rida och pyssla med Zola idag, men det får bara bli pyssla, vart nämligen erbjuden mer jobb idag från 12:00 till 16:00 så det var bara tacka och ta emot, har ju en veterinär räkning att betala! ;)

Och efter 16:00 tror jag att jag och Andreas ska iväg, till hans bror som fyller år. Så då kan jag tyvärr inte rida henne då heller. Så hon får vila!

Tror tyvärr inte hon dör av det! ;)

Igår vart det stockstigen i alla gångarter för Zola. Och hon hade varit på ett bra humör!  bilder från stockstigen--> http://beeatrice.blogg.se/2011/april/stockstigen-i-bild.html#comment

Nu glider jag iväg till stallet och släpper över hästarna! :D
Vad är sadeltvång?

Läst massor av annonser på hästar där det står att hästen har sadeltvång, och vad är det?
Jag har fått massor av olika uppfattningar kring det, men vilken är den rätta ?

här är några av uppfattningarna: hästen har fel sadel och får ont, har gått så pass långt med en dålig sadel att den har tillslut blivit så förstörd i ryggen, att det spelar ingen roll om man köper en sadel som sitter perfekt!

Hästen är rädd för sadeln, tycker den är extremt obehaglig även om den är rätt utpassad.

Hästen vill inte ha någon ryttare på sig

Är någon utav dessa rätt ens?

Kom just hem från stallet!

Har varit uppe i stallet och släppt över Zola och Cimba till grannens hagar som behöver betas ner, och gisses vad glad Zola blev, man såg nästan pratbubblan över hennes huvud "mina drömmar har slagit in!".

Sedan hjälpte jag grannstallet med deras hästar, en ponny som skulle komma in och ge sällskap till Rockan (sofiiasundqvist.blogg.se s, tävlingshäst som genomgått en knäoperation) Ponnyn i förövrigt är också skadad vad jag fattade som, men har kommit längre i läkningsprocessen så den får vara ute stundvis i hagen!
En riktig drömponny, så om jag skulle skaffa en ponny nu hade det varit den vill jag lova, super sööt.
Ser ut som den här nedanför, fast grövre, och lite ljusare, tror det är en maxad C eller en liten D. Har bild på den, men vill inte publicera något från någon annans stall/häst med tanke på stölder!Sööt va? (bild från google)


Tväling på...

Hos Stallmolke.blogg.se där jag också bloggar!

Hagfotografering idag!

Här kommer det lite bilder från fotograferingen från hagen!Kameran är Laddad, och jag begär mig mot stallet!

Har tänkt att ta lite kort till bloggen, hoppas bara vädret tillåter, ser oneklingen ut att börja spöregna vilken sekund som helst, men kan i alla fall ta kort lite i stallet på min kära lilla häst!

Vet inte riktigt vad jag ska göra med Zola, då det är superblött överallt och jag har sträkt ryggen på jobbet (är inte synd om mig, då jag vet att jag gjort fel med lyfttekniken, men det gör ont i alla fall). Hur som rick tipset att skritta ut på lång tygel, får hoppas att jag hinner upp och ställa in Zola innan det börjar regna så hon är torr!


Beatrice ska inte kolla på häst annonser på hastnet.se

Tänk om jag hade 100 boxar och 124 timmar/dygn, vad härligt det skulle vara!
Kan ju säga att de där 100 boxarna skulle bli fyllda ganska snabbt, det vill jag lova, med tanke på att jag vart sugen på att "klicka hem" 8 olika hästar hehe! (bara idag)

Jag vet att jag inte har tid, pengar men ha-begäret finns där i alla fall, dock kommer ALLTID Zola först då hon blir GRYMT avensjuk om man tar hand om en annan häst före henne!
Samma med era hästar?

Är med och tävlar...

För att komma till tävlingen, klicka på bilden! (:

Bra/dåligt ridunderlag?

Har lite funderingar kring vad som är dåligt/bra ridunderlag hos er lästare?

För mig beror det lite på vad man rider för något, själv skulle jag aldrig hoppa på en blöt/mjuk åker tex!
Och jag skulle aldrig galoppera på asvalt. För Zola är ex skogen bra, helst när det är lite knöligt att ta sig fram, och för en annan häst i grannstaller är det super med en harvad ridbana som är så platt som det bara går, med rätt mängd sand i! 
Våran paddock kan som sagt vara lite lömsk rent ut sagt, när den inte är harvad på länge då det kan vaera vädigt mjukt längst ner, och då om man ska hoppa så bygger man nog kanske unte upp hindret där, eller om det finns en fläck som är hård. Själv brukar jag alltid gå och känna på paddocken innan jag rider där, och ser om den är mjuk/hård/vattning! 

Men som sagt att variera underlag tycker jag är bra!
Och nu menar inte jag att man ska hoppa när det är dyngsurt på åkern, och halt bara för att byta, men som sagt grenen man utför beror ju lite på underlaget tycker jag!

Vart kan man hitta?

Vart kan man hitta intressanta Clinicsar? Som vem som helst får åka och kolla på?
Skulle vara väldigt intressant att åka och kolla på en/flera!

Dagens fråga!

Till er som har ston, när dem brunstar så brukar ju svansen bli ganska äcklig (Zolas blir det) och jag har verkligen provat allt för att bli av med det äckliga, pälsglans, vatten, schampoo, varmt vatten. Men det går inte bort, har ni något tips?

Stallmöte!

Idag var det dags för stallmöte, dels för att vi behöve ett innan hästarna stallas in, och dels för det är några nya ansikten i stallet som behöve lite information. Egentligen var det här min stallfria dag, men jag vill hur som veta vad det sägs på stallmöterna! 

Vart ingen ridning idag för Zolas del då det regnade som tusan (eller det gör det fortfarande) så hästarna får stå inne i natt och vila! 
Annars hade jag tänkt fotografera när Madde red, tycker att det börjar bli lite dåligt med bilder på denna blogg!

Gårdagens ridpass!

Herregud vad löjlig Zola var igår vill jag starta med och säga!

Hur som red jag i paddocken, och i förra inlägget stod det att jag skulle skritta och trava lösgörande övningar. Men det vart bara skritt, för så löjlig som Zola var igår har hon inte varit på länge. Hon var rädd för precis allt, och skulle INTE gå ner längst ner i paddocken utan hon bara kastade sig åt sidan hela tiden, blåste upp sig och dansade iväg för precis allt, höll på att ramla av ett par gånger!
Trodde ett tag att det kunde bero på ögat, för hon reagerade bara i vänster varv och då är höger öga utåt, och det var ju det som hon hade problem med, så min första tanke var nedsatt syn, men så var inte fallet för när jag bytte varv så var hon precis likadan, och kastade åt samma håll, så det var inte det! 

Skrittade i alla fall 30 min och hon vart super fin, mjuk och följsam (såvida hon inte var i luften), sedan hoppade jag av och tog av tyglar och sadel, och släppte henne i paddocken och tränade på inkall och att hon skulle följa mig. Och det gick super bra, visserligen var hon rädd när hon var längstner i paddocken men hon litade på mig (eller äpplet jag höll i handen?!) så hon följde med mig ner! Så jag är nöjd över det passet.
Vart lite trav och galopp när jag släppte henne också, och hennes galopp var super fin, rund och fin! :D

Tar en tur till stallet!

Har precis kommit hem från jobbet, eller ja, jag slutade kl 14:00 men sen hängde jag med mina kompisar som jag knappt har sett sen studenten!
Så vi har suttit ute på en gräsmatta nästan hela eftermiddagen, känns ju nästan som det är sommar ute! :D

Har även planerat ett ridpass nu ikväll, ska rida på banan hade jag tänkt, lite lösgörande!
Madde hade tagit första galoppen på åkern igag (den var inte planerad, men Zola tyckte visst det!)
Så idag kommer ridpasset bestå av skritt och trav!


ömfotad!

Inte så konstigt kanske, då Zolas hovar inte såg bra ut alls. Dock tyckte hovslagaren att vi kanske överdrev lite, men vad gör man inte för sin prinsessa!
Hon fick hur som stå igår, skulle iväg och jobba och sedan var hon som sagt öm i hovarna, ingen värme eller så men hon ville liksom inte trava eller så.

Brukar era hästar bli ömfotade efter skoning?

Madde ska i alla fall upp dit idag och kolla om hon är öm eller inte, om hon inte är det blir det en ridtur! :D

Ingen fara!

Det är ingen fara med Zolas öga, det ser bra ut, måste ha varit solen som gjorde så hon kisade!
Var uppe där nyss och det ser finemang ut! :D

Och nya skor har hon också fått! Så hovarna ser kalas fina ut! :D

Snart blir det jobb mellan 17:00-20:00

orolig!

var uppe hos Zola en snabbis och jag tyckte att hon kisade mer med det högra ögat, nästan så som hon gjorde när hon skadade sig! Kan vara jag som överreagerade, hon stod ju trots allt med det ögat mot solen. Men i alla fall. Hade flughuvan över ögat så det vart lite skugga och det var fortfarande halvslutet! :( 

Ögat var i alla fall inte rinnigt så det var bra, och det var inte så svullet heller. Så får hoppas att det var jag som inbillade mig!
Annrs mådde hon toppen, fick ett äpple av mig! Så hon var glad!

Dagens citat!

"om du är ute och rider när det åskar, ska du binda fast hästen i en buske och hoppa av och huka dig!" - Ridsport

Extrafodring!

Hur gör ni, extrafodrar ni på sommaren/hösten fall hästen är ute?

Det har i alla fall jag och min syster inte gjort med Zola. Som ni kanske vet hade vi ju lite problem med kraft rehaben (om det nu är den vill säga!). Zol har i alla fall fått betfor när vi ridit och när det har varit varmt för att få i sig extra vätska!

Men nu när betet börjar ta slut börjar jag bli lite orolig över att hon ska falla ur. Vill verkligen inte det. Har fått tipset om Mustang Breed någon som haft det?, det fodret är i alla fall för hästar som har svårt att lägga på sig + seniorhästar. Och det är pressat med majsolja, vad jag fattade för. Dock har vi ju ingen höanalys, tror vi skulle få det när vi får vårat nya hö. Men just nu undertiden?
Det lär väl dröja ca 3 veckor innan höt kommer, så det är ju en stund som hon skulle egentligen behöva extrafodrer, och som det ser ut nu får dem ett par kg hö varje kväll (av det gamla).

Är hur som lite osäker på hur mycket hon ska ha av allt!


RSS 2.0