Lerig häst!

Gick upp til stallet idag, och så fick jag se Zola, hur lerig som helst. Inte det roligaste. Jag vet att jag sa förr att jag ville ha vår och jag längtade till lerfläckarna, men nu gör jag det inte ivarje fall inte nu när hon har sin vinter päls kvar, för hon blir så jäkla dammig!


Zola plutt innan jag tog in henne!

Vart lite ändringar med hennes motions schema, vart frihetsdressyr idag, istället för "gör om gör rätt" med tanke på att hon ska vila i morgon, så jag tänkte att det inte skulle bli så krävande för henne idag. Så "gör om gör rätt" blir på Söndag istället.
Hon skötte sig väldigt bra idag, men hon tröttnar så lätt när man gör samma sak hela tiden haha!


Inte helt ren, men lite bättre i alla fall!


Det här är vad jag använder mig av varje dag!
Från vänster till höger, i den ordningen anväder jag allt också, och måste bara passa på att HISSA min man kan som ligger nästsist. Super bra, defenetivt värd pengarna eller ja fick den av Sandra. Men dem kostar 119:- sist jag såg den!


Längtar! :D

På lördag åker jag, Madde, Josse och Alicia till ridbutiken. Finally! :D

Dock så vet jag inte vad jag ska handla, hittade ett par ridbyxor i gömmorna som jag kunde ha, vart lite chockad faktist. Får se fall jag hittar något gripstick istället!

Madde ska i alla fall ha en ny hjälm, då det är lite russian Roulett om hon skulle ramla av!

Det jag vill ha till Zola nu är:
- dressyr schabrak
- Benlindor som matchar (i ponny storlek, hon har så smala ben)
- GRIPSTICK
- ridbyxor (ah till mig då...)

Men först och främst gripstick fall dem har något!


Bild från Katrineholms kuriren, fotogrf hittar ni i tidigare inlägg!


Ridlektion på Onsdag!

Längtar redan, ja om det blir av vill säga, för våran paddock har en tendens till att bli en pool nu på vårkanten så jag ska höra av mig på måndag om det blir av!

Ska träna för Pernilla som jag och Madde tränade för i höstas, så det ska bli väldigt roligt!
Får hålla tummarna att det blir av i alla fall!


What?

(http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/stromsholm-fint-ridtravare-fult.htm) - bra att någon tycker att vi ridtravare ska stå på sig!

Hittade länken på: Satilaryttaren.blogg.se (http://satilaryttaren.blogg.se/)

Länkarna hittar ni mellan paranterserna!

Håller med Emma, dety tåls ju att skratta åt det, helt okej med kaninhoppning än en häst, vad gick feeel? haha

Dags att fråga!

Har ni betfor till era hästar?

Varför har ni det, och vilken sort, pellets eller strimlat?

Själv har jag betfor till Zola för att he henne lite snabb energi och för att hålla tarmfloran igång. Just nu använder jag mig av strimlad betfor, av den enkla anledningen att det går snabbare att "till laga" Eller vad man ska säga. Tar 1timme så ska det vara klart. Jag brukar ha det lite längre tid än så! 
Nackdelen med strimlad betfor är ju att det lätt kan fastna mellan tänderna och skapa karies

Fördelen med pellets är ju att den inte ger karies, och nackdelen är att den ska vara blöt i 12 timmar. Känns ju oerhört lån tid!

Gör om gör Rätt!

Idag bir det gör om gör rätt från igår, förväntar mig inget, då det inte var Zolas fel igår utan mitt. Har planerat lite dock, att inte rida med dressyrsadeln och rida med det tredelade bettet istället. Och ta med en frukt till stallet om det är så att jag bir hungrig. Så jag inte blir sur och tvär för det haha!

Idag ska jag inte knoppa manen i alla fall, har verkligen ingen talang för det, och Zola verkade INTE gilla det! hah
Hon är väldigt mankan öm så hon gillar verkligen inte när man håller på att ex rycka manen eller när man flätar och så!
Varför jag gjorde det vet jag inte men men ville testa!

Josse har bilder på det, men jag har dem ej här!

När det går dåligt vill man bara gräva en grop och hoppa ner i den och försvninna!

Så känner jag nu, gick otroligt dåligt idag, inget var bra. Och allt är mitt fel! 

Till en början så skrittade jag fram, hade med mig mitt dressyrspö, och med ens kände jag att hon var spänd som en fiolsträng. Jag började med lösgörande övningar och slängde bort spöt, och då gick det bättre, men fortfarande inte super som hon brukar vara när jag rider. 

Sen braka helvetet lös. Jag red med mina stövlar och eftersom de inte är "inridna" än så är dem stela och jag kan inte arbeta så bra med hägerskänkel. Josse som var i paddocken gav mig mitt spö, så jag kunde använda det för att förlänga min högerskänkel. Men allt Zola såg var frammåt, spelade ingen roll hur mycker halter, halvhalter jag gjorde, hon höjde braa huvudet och skrittade på i ett tempo som lila gärna kunde vara galopp. Jag blev såklart väldigt frustrerad att Zola bar sig åt så, och vart arg!
Inte bra när man ride den damen, hon blir inte bättre när man blir arg på henne, men som sagt jag tappade tålamodet och röt till till henne, och gjorde en bestämmd halt och sa nu får det vara nog. Jag slängde genast bort spöt eftersom hon ser spöt som ett "straff" (Vilket jag och Madde inte har det som, och vi rider med spö väldigt sällan så.. Måste komma från de förra ägarna.) 

Men efter spöt var borta vart det bara värre, hon blir så stissig när man blir arg på henne, så hon kan inte koncentrera sig överhuvudtaget. Vill liksom göra rätt hela tiden, men så blir det fel ändå. Inte hennes fel utan att jag är för otydlig! 

Sen så hade jag gjort lite val innan som påverkade mig när jag red, som ex red med rakt bett. När jag vet att man inte kan "ställa" så bra som med ett delat bett, och så red jag med dressyrsadeln som är så hal att man åker runt som bambi på hal is, därför kunde inte jag koncentrera mig på Zola som jag borde ha gjort. (Inte bara dessa faktorer som var fel, utan även att jag inte gav Zola en chans, och jag skyller inte ifrån mig att det var utrustningens fel, utan jag tar på mig allt!) 

När jag red ut från paddocken ville jag bara börja grina, för jag var så besviken på mig själv. Att det alltid blir såhär när jag har planerat i en dag vad jag ska göra, och förväntar mig massor, då blir det bara skit! 

Men i morgon är det nya tag, hoppas det går bättre! 

(Josse har någon, några bilder på mig och Zola men jag har dem ej än, så det får vänta, kanske får med någon i morgon som kan ta kort!)

Dressyr i solen!

Idag blir det dressyr i paddocken, Josse ska ha lektion för Alicia så man kanske nappar några tips!
Ska även försöka flirta med Madde och fråga fall hon vill ta lite kort på mig idag, förhoppningsvis kanske man kan få ett ja!

Vet inte vad jag tänkt öva på idag, men lite sidvärtes skulle vara roligt!
Ett tips som jag och min syster fick av våran tränare är att om man ska rida dressyr så ska man veta exakt vad man ska göra innan man rider in i paddocken, ridhus osv, så jag får väl tänka lite på saken nu antar jag!

Man kanske skulle döpa om sin häst ändå...

Till Turbo kanske?!

Nej men, hon var i alla fall grymt pigg idag, red i skogen idag, eller ja upp och ner för en brant backe. Hela planen med övningen var lågt tempo, halter och lågform. Men ikke sa nikke. Zola ville absolut inte galoppera sakta i lågform. Så fort jag vände henne i backen sköt hon iväg som en kanon. Visst lite kul var det änåd. Trodde inte det kunde gå så fort upp för en backe, men tydligen! haha! 

Hon var ändå snäll, absolut inte dum, men det roliga var att hon vet exakt när man ska sakta av, behöver inte ens ta  i tygeln utan hon saktar av ändå. Lilla skruttan! 
Red i ungefär 35min, tills vädret sa nej, hann rida ut i solen i alla fall, men på vägen hem så började det regna, och när vi precis kom in i stallet började det hagla så jag hade lite tur i alla fall! 

I morgon blir det dressyr! 

Vi matchade lite idag i alla fall! ;)

Hur gör ni?

Har lite problem med att hinna med allt, blir så stressad ibland och så blir inget gjort. Så hur gör ni? 

Det jag inte hinner med är killen, hästen, vänner, skolan. Något blir alltid lidande och det brukar vara killen. Och nej han har inget häst intresse what so ever så ingen idé att försöka lära honom något! 

Älskar när han jobbar eftermiddag så slipper jag tänka på hur länge jag är i stallet, för då lider han inte av att jag är i stallet. Super bra! 

Men hur gör ni?Gårdagens outfit!

Här kommer outfiten för Zola igår! 

Kanske inte sen snyggaste, men jag kände för att mixa ihop lite grejor. Min tanke gång var att benlindorna skulle matcha tröjan som jag hade under jackan, men eftersom ingen kunde ta kort så ser det bara larvigt ut haha! 

Benlindor: Ullared
Paddar: Jacson, djurmagazinet.
Sadel: allroundsadel, sadelgrosisten.
Träns: Jacson, häst och fridtidsbiten.
Schabrak: Ullared, Cooperfield

Gårdagens ridpass!

Kom hem ganska sent igår så jag hann inte uppdatera ridpasset. Hur som helst, red jag och Josse i paddocken. Vi red markarbete/dressyr. Lite ändrade planer för min del, hade ju egentligen tänkt dressyr men så blev det med bommar med. Och kännslan av att rida i paddocken och höra gruset under hovarna fick mig att le! :D 

Ridpasset gick bra, fick ha väldigt mycket häst i handen. Men trots att hon var stark så var hon arbetsvilligt. Och det gillar jag, traven var bäst till en början, men sen ville hon bara springra ifrån mig, så det vart en liten konflikt mellan oss, men det är sånt man får räkna med! 

Galoppen var i alla fall OTROLIG, vilket kraftfullt steg, hon har aldrig haft en son power i galoppen förut. Alla ben hängde med idag vill jag lova. Och hon trampade under sig som jag vet inte vad, lycklig! :D 

Så roligt att rida när man känner skillnad till det bättre! 

Våran paddock, med övningen i, bommar på böjt spår!

Bara för att man planerar...

Detta skulle ju bli en rolig vecka för mig och Zola, men det tog stop lite idag, jag vaknade nyss (är hemma från sklan pga halsont och huvudvärk från igår) Har fortfarande lite ont i huvudet nu, brukar aldrig vara sjuk, eller ha ont i huvudet så nu när värken sitter kvar från igår så blir jag lite oroligt. Tror inte det är något men det förstör ändå min dag!

Och nu när jag vaknade så ser jag att det regnar och snöar, Zola har inget täcke på sig, så det är ju inte så kuul, ska käka lite frukost och sen upp till stallet för att se fall hon fryser eller inte!

Inte som jag hade planerat!

Stallet nu då!

Kom hem för ungefär 40min sen, så nu haf jag ätit mellis och kollat på Ponnyakuten, så nu är jag motiverad till max. Ska bara ta en huvudvärkstablett innan jag går upp till stallet.

Vet fortfarande inte vart jag ska rida, men jag vet att det är Dressyr som jag ska göra, men vet inte vad i dressyren jag ska öva på, förmodligen lite fattningar och snyggare avsaktningar, hon har en tendens att tappa formen, så jag måste rida mer in i halten eller vad man ska säga, och inte lämna henne att göra det!

Hiss - ikeapåsar

Detta är en produkt som är väldigt underskattad, ingen pratar om den, och ingen hissar den.
Och ändå har nästan alla stall Ikeapåsar!

Vad skulle vi göra utan dom?
Jag vet inte, jag skulle nog inte klara mig utan dem, och just nu finns dem i två olika storlekar, ännu bättre!

Klar HISS!


Otroligt pepp!

Sitter i skolan just nu, och jag vill bara hem och upp till stallet. Är otroligt pepp idag även fall det har kommit snö i natt. Grejen är det att jag är glad för snön, för nu blåser det inte längre. Hatar verkligen när det blåser ute, Zola och jag blir så otroligt okoncentrerade eller hon blir det för att jag blir det! 

Idag ska jag rida dressyr på åkern, får se fall jag rider med stövlarna, har haft skavsår så har inte kunnat rida med dem på ett tag, men vi får väl se, annars får jag väl putsa upp skona!

Ridsport!


Vilodag!

Idag fick Zola vila. Kommer bli en hård vecka för damen, nästa vecka eller ja den som kommer. Har nämligen Zola hela veckan förutom Lördag!
Kommer bli super, min syster har tappat hästintresset lite så jag kände att jag gör detta för Zolas skull, inte för att hon ska få slippa!
Zola behöver det där. Man märker liksom på henne när hon känner sig som nummer 2 och det gillar hon verkligen inte!

Rycktade Zola jätte noga idag. Så i morgon får hon ha täcke på sig, dem hotar med snö!
Så jag kände att det är bäst att hon får ha ett täcke på sig, plus att jag vill testa så att inpregneringen fungerar!
Så jag inte har köpt något skit!

Föräldrar förstår inte!

Blir så trött när ens föräldrar inte fattar eler förstår!

Hade ett långt samtal med mamma idag, där hon säger att vi ska lämna bort Zola så jag slipper ta beslutet när Zola ska dö (om jag en ska behöva göra det, hon kanske dör knall och fall, vem vet) Hon har inga kunskaper om hästar what so ever. Så när hon sitter och säger att jag ska lämna bort henne så hon kan dö hos någon annan blir jag irriterad.

Zola är 19 eller snart, men fortfarande fullt frisk, och har varken problem med tänder, leder, svankrygg (ofta tecken på om hästen börjar bli äldre) Så varför lämna bort henne?!
Aldrig i mina dagar att jag lämnar bort henne om ett halv år som hon först förslog! Kommer inte på frågan.

Jag är fullt medveten är Zola blir äldre, men när hon inte lyssnar på "hästexperten" så blir jag lite irriterad, för ja jag räknas som hästexperten av oss!

Och det är väl en fin tanke att hon vill skona mig från att ta det beslutet att avliva Zola. Men hon har ju kvar att ge!

Hon kanske dör i morgon, eller om 9år vem vet det liksom, ska jag då bara ge upp henne för att hon kan dö i morgon.
Jag kan liksom dö i morgon, eller om 50år det är INGEN som vet!

Kanske stallet idag.

Vet ej fall det blir något stall, jag och Madde ska åka tillsammans, men hon sover nu, och hon som hade brottom. Aja får se, jag har lite annat på min planering idag. Så vi får helt enkelt se hur det blir med stallet! 

Om jag åker upp så kommer det förmodligen bilder, för jag lär ta med mig kameran, super fint väder idag! (:

Svar- frågestund!

Alicia - Vad är det bästa med Zola?
- Det bästa med Zola är nog att hon och jag är så lika, vi tänker typ likadant, plus att det är verkligen inte samma häst man rider varje dag, hon byter väldigt ofta temprament. Och hon är så pass tydlig med vad hon tycker och tänker. Så det är nog de bästa med henne, plus att hon är min häst med! (: 

Josefine (minfux.blogg.se)- Om du fick köpa en till häst vad skulle det va för någon?
- Kommer du ha Zola hela livet? (hennes liv)
- Jadu, en till häst, det är nog från dag till dag, ena dagen vill jag ha en outbildad "travare" och ibland vill jag ha en läromästare. Så jag vet inte riktigt. Jag vill i alla fall ha en häst som är över 150cm i alla fall, och som är ett sto, för jag på något konstigt sätt kommer bättre överrens med ett sto. Men om jag säger såhär: en häst som är lite utbildad men som man ändå kan forma till den hästen man vill ha! 
- Jag vill ha Zola kvar hela hennes liv, skulle kännas elakt att lämna bort henne till någon annan bara för att jag inte kan palla med att hon ska dö. Min mamma vill att jag ska lämna bort henne, för hon menar att det är inte kul att leka "gud" om man nu måste det, det vet man ju inte... Men det är sånt man får räkna med när man har djur, att man måste bestämma vad som är bäst för djuret. Men helst av allt vill jag verkligen INTE leka gud för Zolas del. 

Sandra (Sandriey.blogg.se) - Om du fick ändra på någon sak med Zola, vad skulle det vara?
Och om du fick ändra någon grej du gjort med Zola vad skulle det vara?
Och tror du att Isola och Zola kommer återförenas någon gång i framtiden?
- Jag vet inte vad jag skulle ändra, förmodligen att hon skulle bli yngre, så man kan ha mer tid med henne nu när man har hittat "knapparna". Inte för att hon håller på att dö nu. Men hon blir ju trots allt 19 i april, så det känns som tiden är knapp på något sätt.
- Hmm, jag skulle nog ha tagit tillbaka alla stunder så Zola egentligen har haft rätt. Dem stunderna när man inser allt efter, och innan så tyckte man bara att sin häst var "dum" men som egentligen var ett missförstånd oraskat av ryttaren! 
- Jag vet inte, hoppas det. Zola väntade ju på Isola, i tre dagar tror jag. Du får komma i sommar, och stanna ett par dagar. Kom på träningsläger i Molke! ;) 

Frida ( Kaloescha.blogg.se) - vad är det för häst du har/rider? :)
- har du några mål för 2011?
-vad är ditt största intresse, förutom hästeriet?
- Hästen jag rider är ett sto född 1992, hon är av rasen varmblodig travhäst. Hon är omskolad till ridhäst nu. Och har varit de de senaste 9åren. (:
- Mina mål för 2011, är att hinna ikapp Zola. Har märkt att hon ligger lite högre på utbildningsskalan än vad jag gör. Det har slagit mig nu på våren, så det ska bli kul att se hur det kommer gå! (:
- Foto, jag älskar foto, och jag vill ha en egen fotostudio en dag. Sen är jag mycker med kompisar och min kille! 

Marie - Om du var tvungen att byta namn på din häst, vad skulle du välja då?
- oj, svår fråga. Jag vet faktist inte. Förmodligen kombinera något namn med Zolas föräldrar så som hon har nu. Hennes mamma heter ju Lola Senator DK och hennes pappa heter Big Spender. Så kanske Big Senator Zola hhah eller något! 

Matilda (vickysutbildning.blogg.se) -Vad är du inriktad i? Hoppning eller dressyr??
- Vad är det bästa minnet med din häst??
- Jag är mest inriktad på dressyr, är lite smått rädd för att hoppa. Känns som jag bara är ivägen för Zola, så det har blivit mer dressyr för mig än hoppning! Men små hinder är alltid kul!
- Det bästa minnet med Zola, hmm jag har så många, men det måste nästan vara när hon kom. Jag och min syster fick ju Zola helt gratis osedd från Sundsvall (vi bor ca 60mil därifrån) Zolas ägares pappa skjusade ner henne helt gratis med. Och den dagen hon skulle komma var hur jobbig som helst, vi trodde hon skulle komma runt kl 4 på eftermiddagen, men det gjorde hon inte, hon kom halv 11 på kvällen. Men när hon steg ut ur transporten var nog det underbaraste som jag varit med om. Och Zola liksom accepterade mig och Madde med en gång. Jag kan sitta och skriva en uppsats om detta ögonblick men då kanske ni inte orkar läsa haha!

Alla olika hästar jag ridit under åren!

Sist men inte minst Top Gun även kallad Toppe.
Han är bland de roligaste hästarna jag har ridit. Och dem mest kända om man kan säga det! 
Han har och hans för förra ryttare har slagit sverige eliten i hoppning. Bland annat Malin Baryard och Corrmint! 

Jag fick den äran att rida honom när min kompis ägde honom, hon behövde ha hjälp med att rida honom när hon pluggade på Strömsholm. Och självklart ställde jag upp, har sett Sofia rida honom och der ser helt otroligt ut. Dock såg det väl inte sådär jätte Amazing ut när jag red honom haha, men jag försökte i alla fall och det gjorde han med oavsett hur mycket fel jag än gjorde. 
En riktigt gentleman vill jag lova, och otroligt snäll. Även med sina 21 år så var det som att rida en 7åring. Lika pigg och glad. Och han gick verkligen in för att göra sitt bästa i alla sitiationer. Super! 

Det roligaste minnet med Toppe. Hmm ganska svårt, red honom inte så länge. Men måste nog säga varje gång jag red honom. Lärde mig alltid något nytt på honom. En riktigt läromästare! 

Bild från i sommras när jag red honom. Kolla även in hans gamla ägare www.sofiiasundqvist.blogg.se om livet på Strömsholm!

Hiss - CRW ridhjälm!

Måste bara HISSA min ridhjälm, dels för jag tycker den är snygg och för att den passar verkligen super (på mitt huvud i alla fall) Plus att den är mjuk och formar sig bra! 

En riktigt bra hjälm för inte en förmögenhet. Går ju också att "blinga" till den fall man vill det! 

Finns på hööks för 449:- 


Alla olika hästar jag ridit under åren!

Nu är det dags för Lord Ivenhoe även kallad för Ivan. Jätte snäll häst verkligen, han var/är svenskt halvblod. Men ägaren misstänker att det är någon korsning i han med. Är verkligen lik en ponny mer än ett halvblod. 

Jätte snäll häst, men tyvärr inte den arbetsviljan som jag vill ha. Dock hade han det när man körde honom, märktes att han verkligen gillade det! 
Och det var verkligen roligt att köra honom med! 

Tycker att det var lite synd att han aldrig kunde acceptera mig, för han var verkligen jätte snäll. Men så är det ju, man som människa måste inse att man passar inte med alla hästar. Men han passar verkligen med sin ägare. Dem har hittat varandra. Och han är en helt annan häst när hon är omkring!
Super roligt för dem!
All cred till henne som har vunnit hästens hjärta! 
Roligt minne med honom, det måste varit första gången jag skulle rida honom. Precis när jag satt upp så skulle han sträka på sig, och ni vet ju hur hästar gör, jag som inte hade så mycket koll, trodde att hästen skulle gå av. Gissa om jag blev rädd hah! 

Bild på mig och Ivan i sommras. Han ser ju kanske inte allt för lycklig ut att jag sitter där uppe haha!

Alla olika hästar jag ridit under åren!

Nu är det dags för en ponny som jag red i det förra stallet där vi hade Zola! 

Hormenys Haminja
Även kallad Haminja. Hon var Irlänskponny korsning om jag inte minns fel. Red henne lite grann då och då, mest för att jag och min syster skulle kunna rida tillsammans. Otoligt snäll ponny, dock rädd för beröring vid huvudet. Ägaren trodde/tror att hon hade blivit bremsad på öronen.
Väldigt possetiv dam, som ville göra sitt bästa hela tiden. Verkligen en ponny som passade mig tycker jag i alla fall. Eller ja den ponnytypen.
Har sett bilder på henne nu, och det är otroligt vad fiin hon har blivit. Har inte sett henne sen jag flyttade med Zola till det stallet jag står i nu.

Har tyvärr ingen bild på henne!

Tips!

Har nämligen ett mässingsbett, som har blivit JÄTTE fult, verkligen. Fläckigt och äckligt. Har tvättat det med varmt vatten, men det vart inget bättre.

Är det någon som har något tips, känns inte så lockande att andvända massa kemikalier för att få bort det, eftersom det ska in i munnen på Zola igen! 

Så alla tips är välkomna!

Diss- Brems!

Usch, tycker verkligen inte om detta verktyg. De påstås att det är skonsamt, men vad tusan vrida om mulen så hästen "domna" bort. Vad tusan?!

Och folk som använder det för att bremsa öronen på hästen, har det slagit slint hel eller? 

Skulle aldrig använde det på min häst, och jag skulle inte använda det på någon annan häst heller! 

Nej tack!

Hel eller halvskoning?

Zola ska skos om ca 2 veckor, Nu är frågan hel eller halvskoning?

Zola kan gå barfota bak, och hovslagaren säger att hennes hovar blir super fina när hon går utan. Men jag vet inte, hon brukar gå halvskodd sommaren, men på vintern brukar hon gå helskodd, för vi ska kunna ha sulor och brodd runt om. 

Ah vi får se hur jag och Madde ska göra!

Alla olika hästar jag ridit under åren!

Den här gången blir det en annan häst som var/är ganska lik Mac.
Nämligen: Leader of Gangsters.
Han är nordsvenk/russ, lite spännande blandning må jag säga. Men en super trevlig häst. Red honom när hans ägare var sjuk och åkte på semester. 
Väldigt lik Mac på olika sätt. Sen var han väldigt ponnyaktig ibland, och ville inte alltid vara så samarbetsvillig. Men jag måste je lite cred, vilken hopp teknik han hade/har. Har inte hoppat honom men när man ser på bilder är det makalöst!
Och så är han super snygg, sa till ägaren när jag fick reda på att han skulle säljas "om jag hade pengarna skulle ja köpa honom för han är så snygg"- Matilda som ägde honom har gjort ett jätte bra arbete med honom!
Just nu vet jag inte vart han är. Hoppas det går bra för han!
Roligt minne, det hände inte mig utan det hände när Matilda red. Jag ville inte hoppa en stock med Zola så hon fick stanna kvar hos mig så inte Zola skulle bli tokig. Sen så skämtade hon med att hon skulle rida ifrån mig, och precis samtidigt när hon gör det sticker Gangster (ibland drog han bara utan anledning) Men det såg i alla fall skapligt roligt ut!

Gangster till höger!Fram och tillbaka!

Känns som jag har kört bil hela dagen idag. Fram och tillbaka från Eskilstuna. Närmare 8mil idag. Känner mig lite trött i huvudet, och gissa vad som står på schemat nu? - jo plugga kanske inte det jag skulle föredra men jag måste göra det, vart ju inte så flitigt igår. 

Måste i alla fall få G på provet, då är jag nöjd i alla fall. (: 

Glöm inte frågestunden som jag har, för att komma dit klickar du på länken mellan parenteserna! (: 

(http://beeatrice.blogg.se/2011/march/fragestund.html#comment)

Alla olika hästar jag ridit under åren!

Här kommer ett inlägg om alla hästar jag ridit genom åren, alltså varit medryttare på eller hjälpt till att rida! 

Mac: Nordsvensk brukshäst, mycket snäll gammal kille. Red honom innan jag fick Zola. Man kan säga att det var bland det bästa som hänt mig. Såg annonsen på honom på ridskolan där jag red så jag ringde. Och ägaren verkade nöjd med mig, så jag fick börja rida honom. Lite små jobbig ibland var han dock men alltid snäll! 
Fick reda på senare att det var han som kastat av min kusin så hon spräckte sin skalle i två bitar. (inte hans fel, fartdåre på vägen med släp). Man kan säga att om jag inte hade börjat rida honom hade jag inte haft Zola idag! 
Tyvärr är han inte vid livet idag. Dog för ca 3år sen!
Roligt minne med honom är nog när jag skulle rida ut på honom för första gången själv. Det ända han ville var att gå hem, så han stannade och ville inte gå fram, så jag fick lägga volter runt massa träd hela rundan. Några dagar senare kom ägaren ut och frågade fall det var jag som red i skogen. (det var snö ute så det syntes vart jag hade ridit. Mac gick inte på det tricket något mer haha! 

Bild på Mac!

Frågestund!


Dålig planering eller vad....

Har studie dag ändå hann jag inte att rida, hur går det ihop sig egentligen? 

Aja. Kom upp till stallet runt kl 4 sen så kommer jag hem vid 7 och inget har blivit gjort. Och jag som ska plugga nu, sitter här istället. Det talar ju bara för sig själv! 

Men lite fick jag gjort. Har smörjt allt idag. Alla 6 träns. och två sadlar. Och jag smörjde dem noga det ni! 
Sen städade jag även foderlådan. Men sen tog tiden slut. Ah jag gjorde ju allt annat typ mocka och så med men sen drog stallmötet ut på tiden med. Fast vi fick mycket sagt i alla fall! 

Nu blir det plugg!

Är med och tävlar!

(http://minfux.blogg.se/2011/march/var-med-och-tavla-hos-mig-1.html#comment) - om länken ej syns, så finns den mellan paranteserna! 


Hästnamn?

Har ni någongång velat byta namn på eran häst?

Jag ville det ett tag, eller inte byta namn men kalla Zola någon annat, var ganska jobbigt med alla som inte kunde se eller höra någon skillnad på Zola och Isola (Sandras häst och Zolas bästa hagkompis). Vart väldigt jobbigt tillslut. 
Såklart hörde jag och Sandra skillnad på namnet men ingen annan! 
Men Zola för blev Zola. Om inte jag blir arg för då låter det BIG LADY ZOLA alltså hennes riktiga namn! 

Tycker det är super fint med namn som Zolas, eller ja som nästan alla "travare" har. Eller namn där gårdsnamnet är med. Super fiint! 

Sen kan det bli lite tråkigt i längden, många hästar har ju samma namn, och några namn som är väldigt populära är ju- Peggy, Star, Bellie/Bellan, Kalle, Mac, Kingen osv. Fast det är ju som vanliga människonamn, vissa blir mer populära än andra så enkelt är det ju! 

Ett namn som jag verkligen gillar är ett namn som min syster Madde kom på. Vi satt och spånade fall vi skulle ha en hingst när vi blev stora, och hon ville ha den från den var föl, självklart tänkte hon ut namnet och hon kom på det här King of pranks så jäkla snyggt. Kan ni tänka er en svart "biffig" hingst med det namnet med lite vita tecken!
Super snyggt!

Typ såhär, fast lite biffigare. Hästen på denna bild är förövrigt Sir Oldenbrug.
http://www.eklunda.com/concorde.htm - här hittar ni honom! (om länken inte syns är det för den är beige, håll musen över det stycke i texten som fattas så ska det gå att klicka, annars markerar ni bara texten!)

Drar till stallet nu...

Nu blir det stallet för min del, ska traska upp dig nu känner att det är dags så jag hinner fixa och dona innan stallmötet. Sen blir det plugg, massor av plugg = inte roligt men måste göras... 

Känner verkligen inte för stallet, men om man har häst så har man helt enkelt. Anledningen till att jag inte är pepp är vädret. Otroligt tråkigt väder. Någon som vet när det kommer vara sol och vindstilla?

Dagens schema!

1- städa
2- plugga
3- skriva cv
4- stallet
5- stallmöte

Kommer jag hinna, sitter ju här nu när jag egentligen ska städa!

Gårdagens outfit!


Träns: guldsporrarna 2009
Bett: tredelat från hööks
Pannband: silverkedja från hööks
Sadel: allroundsadel från sadelgrosisten
Schabrak: Häst och hund - fridtidsbiten (tror jag)
Benskydd: Hmm, köpte dem när vi hade som en liten affär i stallet! ;)

Bild på det jag köpte på hööks!

Allt är på förutom lindorna!

God morgon!

Klockan är nu 10:51 och jag har varit vaken i 20minuter. Nej jag är inte sjuk. Jag har bara en underbar studiedag
Kommer bra på plats denna vecka eftersom jag måste plugga till Samhälls -provet som jag har på fredag!
Det är verkligen inte ofta som jag har prov, men det sker! 

Ridpasset igår:
Red som sagt på åkern, skrittade bara då marken var för mjuk för trav. Jag red i ca 30minuter i skritt och övade mest lösgörande saker, och framdelsväningar. Hon var super i höger, det har aldrig gått så bra att göra i höger vara förut som det gjorde idag. Visserligen blev hon lite smått sur, och gjorde en bakdeslväning en gång (hon kan inte göra dem i vanliga fall) men när hon blir sur kan hon göra alla avancerade dressyrrörelser på samma gång! haha! så sööt! 

Blåste som tusan ute igår, trodde jag skulle blåsa av hästen. Men hon skötte sig bra. Trodde det skulle vara som att rida på en studsboll. Eftersom hon inte gillar när det blåser. Men hon var coollugn!

Diss-Vattenkoppar!

Tycker verkligen inte om vatten koppar av en stor anleding: Man har ingen koll på hur mycket hästen dricker. Tycker att det är super viktigt att man har koll på det. Bra tips...

Kollade på ponnyakuten igår (någon som har gjort det mer) alltså det avsnittet när viktor får träna för Jan Brink. Fick mycket bra tips från honom, många tror ju att man ska rida med handlederna, men många vet inte att man ska rida med armbågarna med, alltså det ska vara en rak linje från bettet- tygeln till armbågen. 

Man ska även vara mjuk i armbågen, för det är där rörelsen ska vara. Har faktist aldrig tänkt på det, men det ska tänkas på idag! 

Och så fick jag ett till tips om "tippande" händer. Mina gör det väldigt ofta så man ska ta till ett hoppspö och ha det mellan händerna. Svårt att förklara men ska ta kort på det. Det ska även testas idag med! 
Eller får be Josse göra det! (:

är med och tävlar...Jag är med och tävlar hos http://www.sorbyryttarna.blogg.se om en rosa träning/tävlings-outfitt, var med du också ! Gå in på deras blogg för mer information om tävligen eller för att anmäla dig.

(länken är beige, vet ej varför men det ska ändras, så håll musen över det fältet i texten som är "borta" så kan ni klicka på länken)

Stallmöte!

Har ni stallmöte i erat stall?

Det har vi, och det kanske inte går sådär jätte bra, kan spåra ut lite ibland. Men vi försöker i alla fall. Stallmötet är i morgon. Vi är ju ganska några i stallet så det är inte så mycket saker som kommer upp, men oftast är det jag som "klagar" eller nej det kanske inte är rätt ord, utan mer kanske lyfter frågor om olika saker!
Stallägaren brukar säga att jag kan ha stallmöte själv med henne för det är ingen annan som säger något hah! 

Brukar ni har fasta punkter på stallmötet?

Otroligt pepp!

Känner verkligen för att åka till stallet idag. Verkligen pepp! 

Vet inte vad jag ska hitta på med Zola idag, hon har fått rediga skogspass två dagar i rad nu, så vi får se hur paddocken ser ut, annars får jag rida på åkern. Solen ligger ju på där så jag tror inte det ska vara så blött, och snöigt! 

Tar med mig kameran och tar kort på Zolas nya saker som jag inhandlade på hööks!

Vad ska era hästar göra idag?

Ridbutiken jag pratar om!

http://www.ingvaldstorp.se/hastfritid/

Gillar denna butik jätte mycket, kan ni tänka er en lada fullt med hästprylar, både till häst och ryttare. Olika märken, kända som okända. Och mycket bra priser!


Bild från katrineholmskuriren fotograf:Roger Culmsee

http://kkuriren.se/nyheter/katrineholm/1.835938 läs om satsningen!

Sådär ja

Nu har man skickat iväg en ansökan till ett eventuellt jobb. Lite vuxenpoäng till mig!

Sökte till ridbutiken, hoppas verkligen dem hör av sig, skulle vara ett jobb som skulle passa mig. Dock kommer det ett problem, jag har ju redan jobb i sommar, hela sommaren. Vi får väl se hur det blir, dem kanske inte ens söker någon!

Men man kan alltid hålla tummarna!

Är med och tävlar!http://onceagaiiin.blogg.se/2011/march/tavling.html

Så vad tycker ni...

Vad tycker ni om den nya designen, jag är hel nöjd. Fast jag vill att headern ska bli lite mer centrerad, men nu är det så att min snälla syster som hjälpt mig inte orkade mer ikäll. Eller ja hon hade massor att göra!

Men tack snälla Madde!

Så vad tycks bättre eller sämre?

Ny design på g

Sådär, nu har jag gjort en header. Som är mycket ljusare och det är ridbilder på den. 

Kanske inte den snyggaste, men jag är ändå nöjd, första gången jag gör en header faktist. Plus att jag hade inte så många bra ridbilder som jag trodde, men det får duga för stunden då jag är lite trött på den jag har nu. Nu bill jag ha det ljust!

Mer pengar!

Jag vet att jag har sagt det förut, men nästa månad blir det ridbutiken. Eller ja efter studiebidraget. För nu måste jag ha ett par ridbyxor som passar som det inte är hål i! 

Och eftersom jag får mer pengar denna månad så kommer det bli av, ska få 250:- av Madde för Sadeln, eller ja då är det ju egentligen mina pengar...

Ska satsa på ett par mörkbruna, mörkgrå, eller mörkblåa! (:

Diss - Bilförare!

Blir så trött på bilförare som kör som svin på vägarna! 
Speciellt när man kommer med en häst, inte för att Zola är rädd, hon är helt trafiksäker (jag skulle aldrig ge mig ut på vägarna fall inte hästen var säker) 

Men vad tror folk egentligen när dem åker förbi i 110km/h eller tutar och sladdar och har sig, förstår ni inte att det kan bli farligt? 

Och hur många är det inte som kör sakta när det kommer en älg i vägkanten eller råddjur, joo det är ganska många men när man ser en häst är det inte många som bryr sig. Och tror ni på fullaste allvar att en tjej (mig själv) på 59kg kan hålla emot en häst i panik på 500kg? - Nej det går inte, så kör som vettigt folk!

Vill ni ha...

Täkte på om ni ville ha lite tips på ur man redigerar i photoshop, typ ändra färg på hinder osv?

Blir träning för min del också, att förklara! (:

Kvällsfodring på G

Nu är det min sista stalltjäns i helgen, nämligen kvällsfodring!
Tar bilen, lite lat kanske, men va tusan blir så mörkrädd när det blåser ute och är lite sådär halv disigt!

Så nej tack till 1km grusväg när man bara ser 1m framför sig!


Min häst!

Namn: Big Lady Zola
Smeknamn: Zola, Zolabola, Zolaplutt.
Född: 19 april 1992
Ras: Varmblods travare
Kön: Sto
Mankhöjd: ca 154
Ursprung: -
Färg: Brun
Tecken: Vitt hår i pannan.
Hopp resultat: inga
Dessyr resultat: inget som jag vet, men hon är startad i clearrounder! 
Annan tävlingsgren: Tävlad trav, startad 26gånger (26.541kr) 
Högst hoppade hinder: 1m med ryttare, 127cm löshoppas
Mål i år: Fortsätta träna, mest för att jag ska utvecklas till Zolas egentliga nivå!
Ägare: Min pappa
Hur länge har du ägt hästen: i 5 år.
Hur är den i dressyren: När hon vill, är hon snäll rolig, lyhörd, bra driv frammåt.
Hur är den i hoppning: hmm, rusig kanske är fel ord, nej men hon tycker det är roligt, fast hon har ej aå br hoppteknik.
Hur är den att rida ut på: Pigg och glad. Kan bli stark i galoppen, men gör ändå sitt bästa.
Hur är den i stallet: Snällast, fast gillar ej att stå själv.
Hur är den på tävling: aldrig tävlat
Vart köpte du hästen: i från sundsvall!
Vad kunde hästen då: Hon kunde ridas, hon kunde ej galoppera eller gå iform pga dålig muskelatur, men hon kunde det innan vi fick henne.
Skriv något om din häst: Zola, är bland det bästa som har hänt mig, och även fall vi inte hade sett hästen innan så var det en matchmake in heaven, haha kanske inte men vi är som syskon, tänker precis likadant haha :D


Hemma hos Andreas!

Sitter hemma hos Andreas nu, han har sitt kalas idag. Han fyller egentligen i morgon, men eftersom han jobbar blir det smidigare fall han "fyller idag". 

Utav mig fick han ett halsband, sen har han fått massor med flytta hemmifrån grejor. Så nu är det kanske inte långt kvar?! ;) 

Ikväll ska jag upp till stallet i alla fall, ska kvällsfodra. Och i morgon ska Madde ha stallet. Eller jag kanske åker upp i alla fall och fotograferar hennes nya outfit? 

Hoppas bara det är fint väder, så det blir snygga bilder, hennes knöl på ryggen är försvunnen typ, man känner den lite men den har gått ner betydligt! 
Så vi får väl se om det blir en ridtur i morgon? Hoppas!

Det bästa jag vet!

Älskar när man redan har packat hö ett par dagar frammåt!
Som ni alla vet hatar jag att packa hö, det är det tråkigaste med stallet. Så därför uppskattar jag när det redan är packat! 

Så om ni vill göra mig glad någon gång, packa hö till mig! ;) 

Älskart!

Stalljour!

Idag var det dags att gå upp tidigt och släppa ut hästarna, det gick super bra. Fick sällskap av Marre (stallägaren) så det var roligt. Oftast brukar jag vara själv i stallet. Men som sagt idag fick jag sällskap. 

Passade på att kolla över alla täcken, och Zola har en del. Hade glömt massor haha. Köpte ett nytt täcke till Zola igår på hööks. Det passade perfekt! (bilder kommer snart) 

Köpte även inpregneringsmedel. Så nu är alla täcken inpregnerade! 
Köpte såklart ett nytt fleecetäcke, eller ja jag köpte det där erbjudandet för 199:- alltså, fleccetäcke, benlindor, grimma och grimmskaft. Hon behöver ju ett nytt fleece täcke. Har två men det ena är för litet och det andra är för stort. Så det här satt som ett smäck! 

Vart det svarta med ljusblåa spännen!

HÖÖÖÖÖKS!

Snart blir det hööks för min det, gilla, gilla, gilla! :D 

Förmodligen blir det inget schabrak, det som står först på listan är nytt täckesinpregnering (stavning?). Madde har Zola idag, eller ja hon gick upp kl 8 i morse till stallet. När Madde kommer upp är hennes täcke blött!
Hon har haft det i ca 2 timmar (det har snöat konstant hela dagen) Och det är inte OKEJ för ett täcke, visserligen är det ganska gammalt. Och vi har inte inpregnerat det på länge så nu är det dags!


Måste bara tips om horse saver, det märket tycker jag är toppen!
I varje fall på täcken!

Fråga!

Har funderat kring E-ponny, om det är så att den kategorin träder in så kommer Zola bli en ponny. Men hur blir det med hästpasset då, kommer man få göra om det då för hon är en ponny?

I Zolas pass står det ju häst, vet ej vad som står i passet för en ponny, fall det står ponny eller häst.

Så är det någon som har koll på detta, om man måste göra om passet?

Och när kommer man kunna kalla sin lilla häst för ponny? ;)


Häst?


Ponny?

Bild från igår!

Tycker att detta ljus är super snyggt, bilden är inte redigerad förutom att jag skrivit dit mitt namn. Annars är den orginal, mycker nöjd med ljuset. Ser ut som jag har använt en guldig bownser! (:


Nå till toppen!

Att hamna på bloggtoppen är väldigt svårt, det tror jag alla tycker. Och som ni alla vet kan folk göra vad som helst för att hamna på toppen så att säga.

Här är några saker som jag tror är nyckeln till toppen: (för hästbloggar).

- Det första är att skapa en livsstil, helst en livstil som inte alla kan nå.
Ex: En dyrlivsstil, en livvstil där men hinner med allt (skola, jobb,häst pojkvän, vänner m.m) Helt enkelt något som inte alla har tid med. En livsstil där man inte bryr sig om vad andra tycker och tänker. Alltså helt enkelt försök skapa något som gör en annan avensjuk!
- Starka åsikter, varför det är viktigt, jo för att folk blir irriterade på andra som har starka åsikter, där med får man även läsare som inte tycker om en, och de som tycker om en förståss!
- Bilder, snygga sådana destutom!
- Inbjudande header!
- Var personlig, alltså härma inte andra, med ex "hot or not". Det är en trend som många hoppat på. Men ex som hissar/dissar är något som har gått hem hos det flesta bloggare!
- timing, allt handlar om timing. Om inte bloggvärlden är i ett behov av ex hästbloggar, kommer då inte hästbloggar bli så stora. Ex som Dressyrmupparna, dem har nämt att när dem startade sin hästblogg fanns det inte så många "bra" hästbloggar, där med startade dem en, och det kallar jag timing. Just då var bloggvärlden redo för två dressyrintresserade tjejer!
- kommentera tillbaka. Om ex jag kommenterar någons inlägg förväntar jag mig ett svar fall det ex är en fråga. Om man har en jätte stor blogg, förstår jag att man inte har tid med att svara på alla!
- ha ett enkelt namn så man kommer ihåg bloggen!

Mycket av detta har vi läst i skolan, inte hur man får en blogg till toppen, utan hur man säljer något! För det vi bloggare gör är att vi säljer ju egentligen något. För att hamna på toppen så måste vi göra reklam för oss själva.

Och hur många går inte på reklamen på tv, tidningar, radio?
Det är ganska många annars skulle inte reklamen finnas!

- sedan finns det ju även dem som ljuger, lägger upp klipp på sig själva där dem trycker ner andra, det är ju ett annat sätt att nå till toppen... (inget som jag föredrar)


Tömmkörning på schemat!

Fick som sagt ändra om lite i Zolas schema, idag blir det tömmkörning, hade tänkt rida, men igår när jag upptäckte knölen på ryggen så vill jag inte rida. Knölen är ej stor, utan känns dom en finne liksom, fast det inte är en finne. Det är svårt att förklara!

Får se hur hon känns, ska snart upp till stallet i alla fall, får ju sluta tidigt idag.

Kom just på att det där med knölen på ryggen kanske är min motgång just nu, har ju gått så himla bra på sistone att rida så man får väl förvänta sig att det blir motgång snart, men det är grymt tråkigt!
Vill ju att det ska gå bra hela tiden! (:

Längtar till Lindköping, får se fall jag kommer hem med något. Om jag inte minns fel så är det ett litet hööks där. Har typ bara det "nödvändigaste". Så vi får hoppas att dem har schabraket!
Annars får jag åka till örebro en annan dag för där har dem det, har till och med klämmt och känt på det!

Lindköping

Blir en åktur till Lindköping på fredag och där finns ju, just det HÖÖKS! 
Ska in och kika lite på dressyr schabrak, och har hittat ett som jag gillar skarpt! 

Har aldrig haft ett schabrak med "stora" rutor, hur är det, ligger det bra, har hört att folk har haft problem med det, att det inte vill ligga still, och att det "rynkar" sig, stämmer det?

Håller på med en ny design!

Oturligt nog går det inte så bra, headern blir inte som jag vill ha den. Den ser jätte konstig ut! 

Jag vill ha något ljust och inbjudande, nu har jag tröttnat lite på det svarta även fall jag är en av få som har det! 
Nu går vi ju mot ljusare tider så varför inte ändra den till lite ljusare! 

Får se när den nya designen kommer upp! (:

Hästtandläkaren har sagt sitt!

Har nu fått svar från Hästtandläkaren Torbjörn! 

Mina frågor:

Hej!

Jag har några frågor om bett,och undrade fall du/ni kunde besvara dem åt mig, har varit inne och läst om det olika betten men har lite frågor ändå! 

Först och främst undrar jag hur det egentligen ligger till med det så kallade pessoabettet?
Många säger att det trycks upp i gomen på hästen och det är smärtsamt för hästen att ha detta bett i munne, stämmer det verkligen? 
Har även hört att hästar har tappat tänder pga detta bett? 

Min andra fråga är, är det skadligt att rida med lösa bettringar?
många säger att det klämmer hästen i munnen? 

Själv rider jag med lösabettringar men har aldrig märkt att min häst har blivit klämd 

Tacksam för svar!

mvh Beatrice Hanssen

Torbjörns svar:Hej, Pessoa bett kan som alla bett felanvänt ge skador och pga hävstångsverkan är risken större. Nej, att hästar tappat tänder pga det är nog inte sant. Vilken bettring som man väljer är individuellt och man ska inte generalisera

Ingen ridning!

Tyvärr blev det ingen ridning idag, upptäckte att hon har som knölar på ryggen. Hon har haft det förut, och jag tror det kan vara någon hudsvamp eller så, för det kommer bara upp när hennes päls är fucktig och inte "hinner" torka. 

Jag fick ett tips av min farbror att smörja på med 4s salva, för det är kära i det, och det hjälpte faktist! 
Men undrar om det finns ett snabbare sätt än det? (det tar ganska lång tid) 

Och är det någon som vet vad det är exakt?

Senare kanske det kommer lite bilder, Madde fotograferade hästarna när dem hade lite spring i bena idag. Men måste kolla med henne först, för ni vet ju oavsett fall jag är med på bilden, eller om mitt djur är med så måste man fråga den som tröck på avtryckaren fall man får publiciera, annars räknas det som man snor bilden! ;)

Jag är med och tävlar om...

http://lmochhb.blogg.se/2011/march/for-att-ge-bloggen-en-liten-rivstart.html#commentVad vill ni läsa om?

Mina unik besökare går upp och ner hela tiden, så min fråga är vad vill ni läsa om?


Har märkt att det börjar bli lite enformigt på bloggen, så kom med tips om vad jag ska bli bättre på!

Underbar häst!

Idag red jag på åkern, med lädersadeln, och det gick super bra. Det verkar som syntetsadeln har hjälp till med min sits då jag måste slappna av i bäckenet mer när jag rider med den och idag i lädersadeln satt jag som jag hade klister i rumpan! 

Hon kändes super fin, mjuk och lyhörd, så som jag vill ha henne. Flöt väldigt mycket ut med bogen i högergalopp, men efter ett tag gick hon hur fint som helst! 
Red bara i 40min, men ville bara känna igenom henne idag. 

Fick även berömm över henne idag, super roligt! :D 
Ny information om pessoabett!

Nu har ny information kommit om pessoabett (eller ja det är ny information för mig för jag har inte hört det förut). Folk påstår att bettet trycks upp i gomen på hästen, hur kan dt göra det när bettet är löst på bettringen?

Jag är varken för eller emot pessoabettet, men det här påståendet tycker jag är konstigt, jag är med på att bettet är överrörligt, men att det ska tryckas upp i gomen tycker jag låter väldigt kontigt! 

Det som är synd med är att när man frågar vart dem har fått informationen ifrån så får man oftast aldrig en källa som man kan kolla upp det på.  

För mig är det frustrerande, då kan vem som helst påstå negativa saker om allt egentligen. Jag vill ju exempel lära mig varför just pessoabett ärdåligt eller varför det skulle vara bra, men när man inte får en pålitlig källa så kan man ju inte ta reda på saker.

Pålitlig källa - varierar ju från sak till sak och det ska man inte glömma.

Jag har i alla fall mailat Torbjörn hästtandläkare då jag tycker att han borde kunna ha information om detta. Får se fall man får något svar!

Och som sagt, det är upp till var och en att använda pessoabett, jag är varken för eller emot detta.

Men om någon har en bra källa krig detta (att bettet åker upp i gomen) så kommentera, vill lära mig mer kring detta!

Snart blir det stallet!

Ska kolla på ponnyakuten först sen blir det stallet, och gissa vad, jo det är sol ute. Så idag blir den en ridtur i solen och det gillar vi starkt!

Tar med mig kameran!

Årets första lerfläck!

Helt otroligt jag tror våren verkligen är här, Zola hade årets första lerfläck. Vart nästan glad när jag såg den. Även fall jag vet att jag kommer svära mycket över det senare i vår. 

Zola fick vila idag, var jätte trött. Orkade verkligen inte rida (om sanningen ska fram). 
Andreas var ju på akutet i fredags natt, eller ja det blir lördags natt, så jag fick sitta och vänta på honom från k 1 till 4 så jag antar att det är därför jag är så trött nu, så det blir en tidig kväll idag! 

(tänker ej nämna varför han var på akuten)

Imorgon blir det kanske min dag förövrigt, hoppas på fint väder, tyvärr har det bara varit fint väder på Maddes dagar och i morgon är det ju hennes dag så hoppas på sol! 

Gammal bild, men lerfläcken var på exat samma ställe som på bilden!

Rätt utrustning!

Jag personligen har börjat sett vikten med rätt utrustning, alltså den utrustningen som ska passa hästen och ryttaren!
Det är verkligen super viktigt, bara en sånn sak som rätt storlekt på ridbyxor är viktigt. Om ex har för små/stora då kan man ge sig den på att man stör sig på det, och det får effekt på hästen. 

Ex den nya sadeln som jag och min syster köpte, det är en olympic och den gillar jag verkligen, den hjälper mig till det bättre och det är min åsikt att utrustningen ska göra. Visserligen är den hal att rida i men direkt när jag sitter upp i den hamnar min sits korrekt! 

Lika så med mina stövlar, jag kan inte sitta och små "tjuva" med min skänkel, alltså funska och använda hälen iställer för vaden, för mina stövlar är gjorda för att man ska ha hälen ner och man ska använda vaden istället för härlen. Så dem hjälper mig till det bättre, att ha skänkelt korrekt. 

Ett annat exempel, om bettet eller tränset är fel så kommer hästen att störa sig på det och där med kommer irritationen från ryttaren. 

Allt har en koppling!

Sen så behövs det även träning, av personlig tränare, eller bara massa övninig!
Man måste lära sig hur man ska utnjytja utrustningens bästa!

Fast!

Sitter fast här hemma, är barnvakt åt mina småbröder, så vi får helt enkelt se fall det blir någon ridning idag. Vet ej hur sent det kommer bli. 

Fick just reda på att min barndomskompis ska börja rida en häst i grannstallet. Kommer bli super kul, verkligen! 
Så nu börjar ungdomsgänget komma tillbaka till Målke! 

Har även möblerat om mitt rum, så nu har jag tavlorna från min fotoutställning upphängda på min vägg, ser väldigt bra ut må jag säga!

Lära mig att köra släp!

Nästa helg är det min debut med släp kan jag ju säga, jag och pappa ska köra lite spån så då ska ha lära mig att köra släp, ska bli kul och intressant, har som sagt aldrig gjort det förut.

Funderar på at ta ett BE körkort så jag får köra tungt släp också, men det är en fråga om pengar och tid, så det kommer inte hända just nu, hoppas på senare i alla fall!

Varför ta BE körkort, många tror ju att det är bara att koppla på släpet och köra men max vikten för bil och släp får inte överstiga 3,5 ton (om du bara ha B körkort) och så får inte släpet vara tyngr än bilen dvs bil 500kr och släp 700kg.

Så om jag skulle lasta Zola i en transport så lär det bli runt 2 ton, så då är det grönt.


skulle inte tacka nej till denna transport! bild från google!

Olika uppfostran!

Allt detta bloggande om hästar gör mig tokig ibland. Allt tjat om "gör inte det", "du är elak mot din häst", "det skadar din häst" oh bla bla bla.

Blir så trött, vi alla har fått olika uppfostran kring hästar, vissa på ridskola, andra från en kompis, och den tredje av sin mamma. Vi alla ser hästar på olika sätt, och jag tror det flesta vill sin häst det bästa, därför tror jag att det är just det som gör att det blir konflikter.

Varför ska man bli kallad "djurplågarna" bara för att man gör saker på visst sätt, tycker att det har gått till överdrift. Har läst på olika bloggar som skriver att man inte ska använda ditten och datten. Och om man läser kommentarerna är det ofta att det står "okej då är jag djurplågarn i det hela som valt att använda detta" (tänker inte hänga ut någon kommentar eller blogg/bloggar) Men jag tycker det blir så fel. 

Man märker fall hästen far illa, och fall man inte gör det så tror jag att det finns folk i närheten som gör, och kan säga till fall det är helt galet det man håller på!

Sen är det ju upp till var och en att ha sina åsikter kring det hela och kunna informera om sker som kanske är fel, man ska ju få yttra sina åsikter kring en sak, men då får man även respektera den andras åsikter.

Vi är alla olika, hästarna är olika så det som funkar på en häst kanske inte funkar för den andra!


Ha och ha och ha!

Jag vill bara bli rik och shoppa loss saker till zola, nya täcken, benskydd, lindor, shabrak, och ännu mera saker!

Vill ha en till häst med, en yngre som jag kan shoppa till, ett eget stall, egen bil + transport.

Abstinens JA!

Rid skola

Igår vart det ridskola för min lillebror, han vill jätte gärna börja rida och han är verkligen ihärdig kille!

Vart ingen ridning igår, ville att min lillebror skulle förstå lite mer vad hästar gör, och kan göra. Och han var så frågvis så.

Han fick lära sig vad hästar kan göra fall dem blir rädda, dvs springa haha, det var det bästa sättet jag kunde förklara så han skulle förstå (han är 7år).

Men Zola vart så fin så, och hon gillar verklign att bli ompysslad av små barn, det blir andra bullar när jag ska ryckta då vill hon verkligen inte bli ren och fin!

Idag är det Maddes tur och hon och Zola skulle ut och rida i solen i alla fall!

Vad ska era hästar göra?

Super fin häst idag!

Idag var Zola super, hade räknat med en studsboll till häst, eftersom hon fick stå igår och dels för det blåste idag, men nej nej så fel jag hade. Hon gick på super bra och lyssnade jätte bra för skänkeln!  

Red bara i 35 min idag för vädret tillät inte längre (det började spöregna), skrittade mest och lite trav. Traven var bäst i höger varv, riktigt avkolpplande, och med riktigt gung i stegen, det gillar vi mycket!

Fördelan att sluta tidigt!

Slutade 09:35 idag, så det var bara att köra hem, fast inte hem direkt jag fortsatte upp till stallet, så nu är allt klart där uppe, bara ridningen kvar.

Självklart har jag hamnat i "soff fällan", ni vet när man kommer hem och så tittar man på halvdålig tv sen slumrar man till, och vips så är klockan 1 timme senare och du har huvudvärk...

Aja, som sagt har jag ju allt klart i stallet. Så det är bara att masa sig upp, Zola har täcke på sig så idag är hon inte blöt i alla fall, som hon var igår!

Fullt upp idag!

Hade lektion till kvart över 9 idag sen var dagen slut, så jag åkte hem, just nu har jag en städpaus. Dricker lit kaffe för att piggna till.

Har snart städat nästan hela källaren, med Maddes hjälp förståss.

Snart blir det lite Matte, sen ska det vidare upp tll stallet. Blir lösgörande idag, då hon hade varit stel och så. Blir förståss massage!

Fick lära mig nya övningar av Sofia så det ska bli spännannde att testa dem!

Sedan blir det gymma på brandstationen, med Josse! :D

Zolas vecka!


Lösgörande

Imorgon blir det lösgörande på åkern, Madde har ridit i skogen nu två dagar i rad nu och det har gårr skit dåligt rent utsagt, ridit med både rakt bett, tredelat. Men hon har varit lika "snurrig" oavsett. 

Kanske får ta och hålla en lektion för henne, visserligen är hon sjuk nu och det kan vara anledingen till att det har gått dåligt, ni vet ju när man rider och är sjuk, man blir otaggad, kort stubin osv, (jag blir det i alla fall).

Kommer ihåg förra vintern då jag var sjuk och red två hästar ändå, Zola och Gangster. Det var inte roligt när det inte gick som man ville men det var jätte roligt att känna skillnaden på hästarna!

100:-

Fick 100:- för tröjan, av min syster hah, så nu är den såld, och jag är 100:- rikare. Det gillas verkligen!

Zola fick komma ut i skogen igår och idag ska hon ut i skogen med, vet inte vart, det är Madde som rider så vi får väl se vart dem tar vägen!

Skolan!

Just nu sitter jag i skolan, och förmodligen har jätte tråkigt (tidsinställt inlägg).
Idag är det Madde som har Zola. Och hon är sjuk så det blir kanske en skritt tur fall Zola har tur!
Hoppas på att det är fint väder ute i morgon, hur som helst står Zola utan täcke nu, hon har fått sånt fult skav på bogen/bringan! 

Återkommer senare med eventuellt bilder från igår!

Tråkigt!

Tycker verkligen att det är tråkigt när man har så höga förväntningar på saker och så går det vara åt skogen.

Har funderat ganska mycket på det där med sadeln. Det är jätte bra att Zola kan ha den, men jag är inte sådär 100 på den. När vi fick den såg jag att det stod 17,5 alltså en 17,5 " och det är förstort för mig, jag ska ha en 17". Plus att den var super hal, nu ska jag och Madde fixa ett gripstick så man kan sitta i sadeln. 

Tycker även att sadeln var svår att rida i, kan ha mycker att göra med att den är så förskräkligt hal, men jag tycker att det är svårt att skänkla, känns som man inte når "ner" kan man säga!
Kanske att det är en vanlig sak, har som sagt aldrig ridit i en dressyrsadel förut, och det sa Josse med att det känns jätte konstigt när man är van med en hopp, allround. Tycket även att Toppes hoppsadel kändes konstig eftersom kåporna inte var så långa! 

Men det jag vill ha sagt är att det är inte roligt när man har hur mycket förväntan som helst och sen blir det inte så som man har tänkt, roligt för Madde att hon älskar sadeln!

Ridpasset!

Det gick jätte bra, fövånad faktist, hon fick ju stå igår, så jag förväntade mig inte så mycket idag, men det gick toppen. Koncentrerade mig bara på Zola då jag inget kunde göra med min egna sits eftersom jag var välfigt obekväm tack vare konstiga ridbyxor och för tjocka strumpor som gjorde så att jag inte fick blod i bena (hade stövlarna på idag)

Men förövrigt gick Zola bra. Sofia var och kollade på sadeln och hon kunde inte se något som skulle vara fel med den. Som hon ha "det blir nog inte bättre", självfallet så ska vi hålla koll på hennes rygg varje dag, plus att om hon får ont (vilket jag inte tror) så visar hon det, det har hon gjort förr så nu vet vi vilka tecken man kollar efter! 

Madde tog även kort, men hon har inte lagt in bilderna så dem får vänta!

Stalljouren!

Hade stalljouren i morse, så nu blir det upp till stallet i den fina vädret för att fixa allt till Zola, sen ska jag ut och rida en sväng kanske, testa fall sadeln blir mindre hal med helskodda ridbyxor! 

Är det någon som har testat gripstick eller sadellim som det kallas på svenska?

Är det bra eller?

Sadeln kom!

Japp, igår kom sadeln, och den var super fin. Vilket stöd man fick av den, helt otroligt!

Den verkar passa Zola jätte bra, hon kunde röra sig fritt i den utan att den låg fel. Men ör säkerhetens skull ska vi kolla med en stallgranne att hon kommer och kollar, hon kan ganska mycket om sadlar.
Tog bild på den igår när den ligger på Zola, men har inte bilden på den här datan tyvärr!

Men herregud vilket spring det vart till Bussgodset, kom 5 min försent, men som tur var öppnade de dörren till mig så jag kunde komma och ta paketet. Vi fick et jätte fins samets schbrak med också, super!

Den stora nackdelen är att den var förskräkligt hal, någon som vet om det finns någon padd man kan ha i sitsen så man inte hlkar omkring?

Vi ska testa rid med helskodda innan, men om inte det funkar skulle jag avra tacksam fall det fanns någon sorts padd man kan ha i sitsen!

Sadeln kan komma idag! :D

Är lycklig nu alltså, spårade paketet till göteborg igår men idag är det redan i norrköping och har skickas vidare, norrköping är ungefär 5mil här ifrån där jag bor, snacka om lycklig! :D
Hoppas verkligen att jag får det idag, tyvärr hinner jag nog inte rida med den, ska skjusa Rickard till Scouterna, men den ska verkligen testas, har till och med gjort massa plats till den i sadelkammaren!

Underbara häst!

Fick med mig min kompis Elina till stallet idag som sällskap, mycket trevligt. 
Började först med att mocka och fixa allt till Zola, sen skulle jag ryckta, och som ni kanske vet så gillar hon inte att bli "fin", men idag stod hon nästan och sov när jag rycktade henne, har nästan aldrig hänt! 

Testade även att ryckta med rycktstenen, trodde det inte hon skulle fälla så mycker men det vart en hel del. 

Själv ridturen var underbar, red dressyr faktist. Och det gick över all förväntan, hur mjuk och fin som helst, traven var alldra bäst, där trampade hon under sig och gick super bra. Galoppen gick väl sådär, vart väldigt pigg men på slutet gick det bättre. 

Synd att man inte hade filmkameran med!

Vart är mitt paket?


Jo nämligen i Götebrog, sist det vart registrerat i alla fall, vad tusan gör det där, jag som bor ungefär 10 mil från Stockholm.
Varför ska det ner hela vägen till götebrog för då?
kan man ju undra, så sadeln kommer väl komma nästa vecka om det ska hålla på så här, eller så hamnar det i kirruna kanske ?

Vem vet...

Jag är med och tävlar om!


 tävlingen :http://snobbryttarna.blogg.se/2011/february/var-med-och-tavla.html#comment


Sjuk.

Idag vart det ingen skola för mig, hade jätte ont i huvudet och halsen, så jag stannade hemma. Har nu haft den här förkylningen i snart två veckor så jag tycker den kan försvinna nu. Okej två veckor det kanske inte är så mycket, men för mig som aldrig är sjuk i princip känns det som en evighet!

Sadeln har inte kommit ännu, blir så ledsen. Och så har jag 4 galna katter runt omkring mig som river huset. Hur ska detta gå egentligen?

Hästar, det jag letar efter!

Nu har ju jag aldrig provridit någon häst för köp, eller så. Men jag har varit medryttare på många olika hästar under mina år! 

Det jag tycker är super viktigt när det gäller hästen och dens beteende, är att den ska ha arbetsvilja, det spelar ingen roll fall den är super het eller lat, eller allmänt ful. Bara den har arbetsviljan där!
Allt blir så mycker roligare när man känner att en individ vill! 

Ex på olika hästar jag ridit: 

Mac: Nordsvensk, min första medryttar häst. Mycket snäll, lite lat, ganska arbetsvillig ändå.
lärde mig massor på denna häst, fast han kunde vara riktigt jävlig ibland med. Saknar honom grymt mycket. Önskar att jag kunde få ta en sista rid tur på han igen!
Även fall han var lat var det roligt att rida honom pga att han ville. Jag vill ha en häst som vill arbeta med mig inte emot mig. Man ska inte behöva kämpa mot en häst hela tiden! 

Shira: Korsning mellan halvblod och shire tror jag. Mycket snäll, men eftersom hon hade fått stått en längre tid pga skada så kunde man inte göra så mycket med henne, hon var en super trevlig häst som gjorde allt för att få uppmärksamhet. Även där fanns det arbetsvilja!
Slutade rida henne så jag kände att jag inte hade tid med att rida "till" en till häst så att säga!

Hannibal: Nu när jag tänker efter så saknar jag honom ganska mycket, tror denna häst skulle kunna komma långt nämligen. Tyvärr så vill jag påstå att han inte kom till rätta händer. Super trevlig ägare, har inget emot henne, men eftersom han bara var 13år och kunde komma så långt mer än bara traska runt i skogen. Han var väldigt omusklad när jag och Madde red honom. Men han var jätte glad för all uppmärksamhet han fick och han var jätte glad när man red, även fall han inte kunde så gjorde han alltid sitt bästa. Tyvärr så var han väldigt "lömsk" sparkade och bet efter en, men nu efter några år vet vi nog vad som var felet från början.

Top Gun: Grannstallets hoppstjärna skulle jag nog vilja beskriva honom som. Han var 21 år fast det kändes som han var 7, mycket trevlig häst, och det spelade ingen roll vad vi gjorde, han var alltid glad, en riktig läromästare. Anlednigen till att jag fick rida honom var att ägaren som pluggar på Strömsholm hann inte rida honom och han var till försäljning. Saknar den hästen grymt mycket. En av de roligaste hästarna jag ridit, lärde mig själv otroligt mycket utav honom!
Även han var jätte arbetsvillig, en riktig gentleman kan man säga!

Ivanhoe: Ivan, red mycket på honom i sommras och våren, slutade rida honom pga av skolan, men nu i efter tanke så var det nog bra för både honom och mig. Jätte snäll häst, men det var en kamp hela tiden, det spelade ingen roll fall vi var ute i skogen eller i paddocken, det var alltid en kamp, ingen arbetsvilja när det gällde mig. Tyckte dock det var jätte roligt att bli körd, så det gjorde vi och då var det en helt annan häst, men så fort jag satt upp så vart det en kamp.
Tror även att Ivan är en enmanshäst, man kan inte vara flera på honom. Han ska bara ha en, det har varit flera olika medryttare på honom, men av någon anledning har det inte funkat. Och det gjorde det tillslut inte för mig heller. Beundrar ägaren till max, att vinna hästens hjärta kan inte alltid vara det lättaste! 

Där fick ni en liten beskrivning på de olika hästarna som jag har ridit under åren, självklart har jag ridit Zola med!
Men som ni kanske la märket till så återkommer arbetsviljan, och det är det som är viktigt för mig, det ska som sagt vara roligt att rida, inte en kamp mellan häst och ryttare, då kanske det är bäst att inse att man inte passar!

RSS 2.0