Sadelprovning del 1 Wintec

Fick testa Josses Wintec dressyr sadel som hon har till peggy. Mest för att lära mig själv hur en sadel ska sitta när man själv ska ut på jakt efter en ny sadel.
Peggy är som sagt en ganska grov D-ponny, så Josse trodde det var x-vid på sadeln.

lite oskärpt bild. Men tycker sadeln är väldigt lång. Annars vart jag possetivt överraskad över att den inte var så svängd, eller så bred. Zola kanske behöver en X-vid?!
Tycker även att sadelkåporna var ganska "utsvängda". Följde inte riktigt Zolas kropp.
Den var i alla fall inte för smal. Fick rum med en hand mellan skulderbalden och sadeln.
Kommer fler bilder!

Kommentarer
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

Vet inte om du ville ha synpunkter men sadeln ligger i bakvikt. Jag skulle säga att den är för smal. Den behöver inte klämma någonstans för att vara för smal.



Jag har haft en sån sadel, men trots xvid järn så låg min i bakvikt, var för smal. Och den blev även för svängd med spänd sadelgjord. Viktigt att man spänner sadelgjorden när man ska avgöra hur en sadel ligger =)

2011-02-14 @ 07:43:22
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

Det är bara att öppna upp lite framtill så ser man vilket koppjärn som sitter i oxå =)

2011-02-14 @ 07:43:56
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: josefine

SV: Jag tycker att den ligger i bakvikt på så vis att sittpunkten är längre bak än den ska vara. Sadeln ligger inte i balans. Och anledningen till bakvikten tror jag är för att den är för smal eftersom den är mycket hög mellan framvalvet och manken.



Men som sagt det går inte att se utan att gjorden är spänd. Och det kan lätt bli fel vinkel när man fotar, så de är bäst att fota lite från olika vinklar. men för att man ska se ska bilden vara tagen rakt från sidan. Kan skilja ganska mkt om man råkar fota lite bakifrån elr framifrån.



2011-02-14 @ 11:14:49
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: josefine

SV: Ja schabrak ska man inte ha under för att kolla om en sadel ligger bra. Alltid utan. Men du kan omöjligt se hur den ligger utan spänd gjord, för då ligger den ju ovanpå hästen. När du spänner så ändras tyngdpunkten. Ibland blir sadeln för svängd när sadelgjorden spänner, och då passar den ju inte bara för att den låg an utan sadelgjord. För att ta ett exempel..

2011-02-14 @ 15:03:42
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: Josefine

SV: Ja bossorna kan ligga för brett. Så en bredare och platt rygg skulle den nog passa bättre på. :-) De ska inte sticka utanför liksom.



Och du kan lätt kolla om den är för lång genom att känna var sista revbenet är. Sadeln får inte ligga längre bak än så. :)

2011-02-14 @ 16:34:23
URL: http://minfux.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0