Intressant!

"En forskargrupp har visat att genom att öka kraften med 25% vid böjprov ökade antalet hästar som fick anmärkning. Om benet böjdes i 120 sekunder istället för 60 visade dubbelt så många hästar en positiv reaktion och en ytterligare ökning av tiden gjorde att ännu fler hästar klassades som halta. Om kraften minskades med 25% eller tiden reducerades till 30 sekunder visade ingen av hästarna i studien någon reaktion." - http://forskning.equinfo.se/#post80

Läs hela inlägget - klicka på länken ovan! 

Dock kan jag hålla med minfux.blogg.se om att man inte kan böja fram en hälta, men efter att ha läst denna uppsats kring böjprov, dess historia så blir man en aning tveksam. Den är otrolig intressant att läsa, och att det är mycket kring böjprov som inte är riktigt bestämmt hur det ska gå till, med tryck och tid. Enligt denna forskning/uppsats finns det 11 olika teorier med böjprov angående tid, tryck. Sedan finns det även två olika bedömningssätt, om ex häsen är halt/markerar osv. 

Dock fick jag svar på varför man böjer ett redan halt ben. 

Mycket läsvärd! Tryck på länken för att komma dit! - http://hippocampus.slu.se/bibliotek/dokument/JohannaJuhlin_Bitostoyl.pdf


Kommentarer
Postat av: Bonnie

sv: Har inte haft några problem alls med att försäkra varken Majsan eller Royals ben, gjorde en vanlig vetrinär besiktning och de från försäkringsbolaget hörde bara efter om det var en ridhäst.



Aktivt travtävlande har en speciell försäkring men så snabbt de blir ridhästar går det att försäkra benen på dom.



Att försäkringsbolaget vill ha en vetrinärbesiktning brukar mest vara för att folk inte ska kunna försäkra redan skadade hästar.

2011-09-13 @ 20:54:50
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/
Postat av: Johanna

Det är svårt med böjprov, för böjer du tillräckligt hårt/länge visar nästan alla en reaktion. Bara att se på sig själv, har du en led böjd hårt och "länge" är det obehagligt och stelt att räta ut den sedan. :)

2011-09-14 @ 11:41:13
URL: http://jozelle.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0