Veterinärbesöket!

Som sagt idag kom veterinären ut för att vaccinera Emmy och Zola. Allt gick bra, kollade även Zolas tänder och dem såg prima ut! Sköönt!

Fick eventuellt en diagnos på knölarna och det är förmodligen Eosinofila Granulom även proteinknölar, men Zolas har liksom Gone Wild så att säga, så dem yttrar sig inte som vanliga knölar LÄS MER OM DIAGNOSEN!

Dock trodde Veterinären (så som jag och Madde trott hela tidan) att det var forder relaterat eftersom de minskar när vi slutade med rehaben. Hon tipsade (om müslin inte fungerar) om att ge Zola rena foderslag eller vad man ska säga (havre, kornkross, kli osv) istället för ett färdigfoder, så det blir bara att läsa på om foder igen!

Visste ni: om en häst har dåliga tänder, kan blött hö, höselage hjälpa dem att få i sig hö. Tecken på att hästen har dåliga tänder är: Faller ur hull, tuggar höt och spottar ut höt igen, tar in och tuggar igen. Blöter sitt hö själv, alltså stoppar ner höt i vattenhinken/vatten i munnen medans dem tar in hö och tuggar!
Självfallet finns det dem hästarna som gör detta som en sysselsättning, så som Zola kan göra att doppa sitt hö i vattenhinken innan hon äter det (hon gör så ibland) men eftersom veterinären tyckte att hennes tänder var superfina så gör hon det bara som en fixide!

Kommentarer
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

Kanske en höanalys kan vara på sin plats? :-) Tänker om hon får överskott av protein

2011-10-12 @ 21:44:23
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: Jossan

Sv: (vet inte om jag svarat men svarar ändå haha) Min häst har ett nosnät över mulen då han har headshaking syndrome och detta hjälper både honom och mig så han inte skakar på huvudet :)

2011-10-12 @ 21:48:15
URL: http://frysmarkt..blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Du den där artikeln var inte direkt förankrad i verkligheten. Fjolårshö har inte lägre värden än hö taget i år tex.det enda som påverkas under lagring är vitaminerna.och att säga att det är Eosinofila Granulom pga att de sitter på ryggen är felaktigt.diagnosen är dessutom långt mer vanlig på katt7hund än på häst.

Den största åkomman i den regionen är inflamerade hårsäckar pga illa tillpassad utrustning och otillräcklig hygien.En del hästar producerar också mer talg än andra vilket också kan ge upp hov till knölar.

Och det är inte samma sak och har inget samband.



artikeln är dessutom inte upp to date så att säga.Har för mig att den är från 2006.Har hänt en hel del på forskningssidan sen dess.

mvh/q

2011-10-14 @ 00:13:50
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

be vet ta biopsi(vävnadsprov) på knölarna så får du svar på vad det verkligen är för något och ni kan sedan behandla utefter vad provsvaret visar.

mvh/Q

2011-10-14 @ 00:19:59
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0