Sadelgjordar - vilken ska man ha?

" sunt förnuft och biologisk kunskap säger att man ska ha en sadel som passar så bra som möjligt" - Ridsport Special nr: 1 2011

För att hitta den perfekta sadelgjrden till din häst, så ska man kolla på hästens exteriör, och tänka till lite när det gäller längd!
Man måste även kolla vart hästen har sitt "sadelläge" innan man kan välja en sadelgjord, dvs om du har en häst somär trång vid armhålan där frambenet rörsig så måste man ha en sadelgjord som lämnar mer plats!
Det är också viktigt att man har rätt längd på gjorden, så att spännena inte hamnar i armbågen och ligger och skaver! En häst som är irriterad i armhålan kortar självklart sitt steg pga obehag!

Om du har en häst vars sadel glider fram på, då är det extra viktigt att man inte har en för kort gjord som nyper hästen!

Men kan man spänna en sadelgjord för hårt?
- "Med resårgjord är det tveksamt" säger Lars Roepstorff
Tvärt om hävdar Olof Ingdam.

Beroende hur hårt du spänner gjorden påverkas hästens aning och där med prestationsförmåga, han hävdar också att om man måste spänna gjorden så pass hårt att hästen inte får den mägnd luft den måste ha, för att sadeln ska ligga bra så är det sadeln som det är fel på, du ska alltså inte behöva spänna gjorden så pass hårt om du har rätt sadel!

Vid använding av en sadelgjord med resår på båda sidor, hjälper du hästen med att få den luft den behöver, eftersom den ger helt enkelt mer plats för varje andetag!

Om sadelngjorden själv få välja vill den alltid ta den kortaste vägen runt hästens bröstkorg, därför kan man inte säga att man ska ha en handflata mellan armbågen och gjorden, för det läget är kanske inte det ultimata för sadeln då den kan åka bak och fram, därför måste man kolla från häst till häst!

Tips
* Kolla så du har rätt längd på gjorden.
* Lägg inte en svettig gjord med annan utrustning, förvara gära dem skilld.
* Lyft hästens framben efter du spänt gjorden, dår förhindrar du hudveck som kan bildas när man spänt gjorden.
* Sadelgjorden ska normalt spännas i den första och sista stroppen (om du ha tre).

"Aveln har gjort att sadelläget hamnar allt längre bak, prova att spänna gjorden i kors för att flytta fram det lite!

All denna information är hämtad ut Ridsport Special Nr: 1 2011!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0